Η πολιτεία που δεν έβρεχε ποτέ

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Η ώρα του παραμυθιού έφτασε. Έτσι, λίγο μετά το πρώτο χτύπημα του σχολικού κουδουνιού, αναζητούσα εκείνο το βιβλίο για τους μικρούς μου αναγνώστες που θα συνοδεύεται από όλη τη γλύκα και τη μελαγχολία που κρύβει μέσα του ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, ο Σεπτέμβρης.

Για αυτή λοιπόν την εβδομάδα, διάλεξα ένα βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας, που ονομάζεται «Η πολιτεία που δεν έβρεχε ποτέ». Τη δημιουργία αυτού του μικρού θησαυρού έχει αναλάβει η συγγραφέας Μαρία Λυκάρτση και η εικονογράφος Στεφανία Βελδεμίρη, ενώ οι υπεύθυνοι για την προσγείωσή του στα ράφια των βιβλιοθηκών μας είναι οι εκδόσεις Επόμενος Σταθμός.

«Πόσο κρατάει μια βροχή; Τι χρώμα έχει η θάλασσα; Από τι είναι, άραγε, φτιαγμένο το χιόνι; Η συγγραφέας και η εικονογράφος, με λέξεις και εικόνες, αφηγούνται την τρυφερή ιστορία ενός παιδιού κι ενός λουλουδιού σε μια πολιτεία που δεν έβρεχε ποτέ » (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Οι σελίδες του βιβλίου αυτού δεν οδηγούν σε κάποιο δάσος, παλάτι ή σε κάποια άλλη εποχή, αλλά σε μια καθημερινή τσιμεντούπολη, την οποία αν κοιτάξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά θα καταλάβει ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη πόλη, με συνηθισμένα προβλήματα.

Η πόλη αυτού του παραμυθιού είναι μουντή, μονότονη, δεν γνωρίζει τι είναι χορτάρι, τι σημαίνει χρώμα, τι είναι η μέλισσα ή το πουλί. Μα πιότερο από όλα δεν έχει γευτεί το νερό ∙ είναι μια πόλη που δεν έχει γνωρίσει τι είναι η βροχή και το χιόνι, μια πόλη, άοσμη, χωρίς τις ευωδιές των λουλουδιών να μπλέκονται στο σφύριγμα του αγέρα.

Σε αυτή λοιπόν την παράξενη πόλη, ένα μπλε λουλούδι αποφασίζει να απλώσει τις ρίζες του. Αυτό το λουλούδι που διάλεξε να κατοικήσει σε μια εντελώς αφιλόξενη πόλη για αυτό, συναντάει στο δρόμο του ένα αγόρι. Το αγόρι ενθουσιασμένο από την αναπάντεχη αυτή γνωριμία και μαγεμένο από την ομορφιά ενός αληθινού λουλουδιού υπόσχεται να σώσει το λουλούδι.

Τα ερωτήματα βέβαια και τα εμπόδια είναι πολλά. Πως μπορεί να ζήσει ένα λουλούδι σε μια πόλη χωρίς νερό, χωρίς βροχή και χιόνι; Πως μπορεί να σωθεί ένα λουλούδι όταν πρέπει να αντιμετωπίσει την απουσία του νερού, αλλά και τη δυσπιστία των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τους φακούς της αδιαφορίας;

Μέσα από τις αφαιρετικές με ακουαρέλα πινελιές της εικονογράφου και τις γλαφυρές λεκτικές εικόνες της συγγραφέως, το παιδί μεταφέρεται κατά τρόπο λυρικό στο περιβάλλον μιας ιδιαίτερης ιστορίας, μιας ιστορίας που περιγράφει με τον πιο απλό τρόπο το μήνυμα «γίνε εσύ ο φορέας  της αλλαγής που θέλεις να δεις». Μπορεί να ζούμε σε έναν κόσμο περίπλοκο, με εμπόδια που κάποιες φορές φαντάζουν πελώρια, όμως συχνά αρκεί να κάνουμε αυτό το μικρό που μπορούμε και μας αναλογεί για να δούμε την αλλαγή να συμβαίνει.

Ο μικρός πρωταγωνιστής του βιβλίου προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να χαρίσει ζωή όχι μόνο στο αγαπημένο του λουλούδι, αλλά σε μια πόλη που μέρα με τη μέρα μαραίνεται. Άλλωστε η επιβίωση μιας ιδέας συχνά δε χρειάζεται μεγάλες επαναστάσεις.

Ένα βιβλίο για τη δύναμη της αγάπης, της αλληλεγγύη, την ενηλικίωση και την αξία της προσωπικής επανάστασης. Ένα παραμύθι που θα κινητοποιήσει τους αναγνώστες του, ούτως ώστε να προσπαθούν με όσα διαθέτουν, πρώτα εκείνοι, να μετατρέψουν το γκρίζο χρώμα σε ένα χρώμα ζωηρό και ελπιδοφόρο!

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…