Η πειθαρχία στην τάξη… ο καταναγκασμός μετατρέπεται σε αρετή

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα

Πειθαρχία μέσα στη σχολική τάξη!!! Η λέξη προκαλούσε απέχθεια στο παιδικό και εφηβικό ταπεραμέντο. Η λέξη ήταν συνώνυμη της στέρησης της χαράς, του αυθορμητισμού και της επιβολής ενός βαρετού μαθήματος, που η αυτενέργεια του μαθητή φάνταζε σαν «όνειρο θερινής νυκτός». Ωστόσο, μέσα από μια πιο αντικειμενική ματιά, αντιλαμβανόμουν ότι η πειθαρχία στην τάξη μόνο στέρηση της διαδραστικότητας  δε σήμαινε.

Η λογική της πειθαρχίας ενισχύει την αυτοπεποίθηση του μαθητή. Αντιλαμβάνεται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μέσα στην τάξη και μπορεί να κινηθεί, όντας ο εαυτός του. Μπορεί να κατακτήσει την γνώση, να διεκδικήσει να ακουστεί η γνώμη του και να διεκδικήσει το δίκιο του, όταν αισθάνεται ότι αδικείται από τον καθηγητή ή τους συμμαθητές του. Όλα τα παραπάνω διεκδικούνται και κερδίζονται μόνο με έλλογους κανόνες μέσα στην τάξη.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετικές στρατηγικές πειθαρχίας για τα παιδιά

______________________

Για την επίτευξη της πειθαρχίας μέσα στην τάξη η συνεργασία καθηγητή και μαθητή είναι επιβεβλημένη. Ως εκπαιδευτικός κι εγώ πλέον, μπορώ να αντιληφθώ ότι το πρότυπο του δασκάλου με το αυστηρό και απρόσιτο προφίλ είναι ξεπερασμένο. Ένας σύγχρονος δάσκαλος, με αγάπη για το αντικείμενό του και τα παιδιά δεν φοβάται τη συνεργασία. Αντίθετα την έχει ανάγκη και την επιζητά για την πραγμάτωση ενός διαδραστικού, αλλά και πειθαρχημένου μαθήματος.

Η πειθαρχία στην τάξη… ο καταναγκασμός μετατρέπεται σε αρετή

Για να προχωρήσει σωστά το μάθημα, ο καθηγητής οφείλει να ξυπνήσει το ενδιαφέρον του μαθητή για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις  του. Αυτό όμως επιτυγχάνεται όταν ο μαθητής είναι ενεργός, όχι όμως ανεξέλεγκτος. Εδώ λοιπόν η πειθαρχία είναι απαραίτητη, καθώς και οι κανόνες που τη ρυθμίζουν. Για τους κανόνες αυτούς πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του μαθητή και η ιδιαιτερότητα του κάθε μαθήματος.

  1. Για την επίτευξη της πειθαρχίας μέσα στην τάξη, πρώτο μέλημα είναι να προσδιορίσει ο καθηγητής τη φύση του μαθήματός του και να εξηγήσει τον τρόπο διδασκαλίας.
  2. Ένας ακόμα κανόνας είναι να οριστούν από την αρχή οι υποχρεώσεις του μαθητή απέναντι στο συγκεκριμένο μάθημα. Π.χ. πόσες εργασίες θα κάνει και πότε θα τις παραδίδει. Έτσι ο μαθητής αντιλαμβάνεται από την αρχή τα όρια της τάξης και του μαθήματος και λειτουργεί αναλόγως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr