Πολλοί συνάνθρωποι μας βιώνουν έντονα τη μοναξιά, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο της καραντίνας. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει κάθε άσκοπη μετακίνηση, …
Η πανδημία της μοναξιάς εν μέσω καραντίνας
Εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, αντιμετωπίζουμε μια άλλη κρυφή πανδημία: εκείνη της μοναξιάς, η οποία χτυπάει ιδιαίτερα τους ενήλικες μέσης και τρίτης ηλικίας.
Η μοναξιά στις μεγαλύτερες ηλικίες
Είναι πλέον φανερό ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες ηλικίες, με το 94% των θανόντων να έχει υποκείμενα νοσήματα. Στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον κορωνοϊό, όπως ο διαβήτης, ενώ είναι πιθανό να ζουν μόνοι τους ή σε γηροκομεία μακριά από τους δικούς τους.
Η μοναξιά αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και εντείνει τις ήδη υπάρχουσες ψυχολογικές διαταραχές. Κατά συνέπεια, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η πανδημία της μοναξιάς, η οποία είχε ούτως ή άλλως εμφανιστεί χρόνια πριν από τον κορωνοϊό, βρίσκεται σε έξαρση και απαιτεί άμεσες λύσεις εν μέσω των επαναλαμβανόμενων καραντινών.
Οι λύσεις για την αντιμετώπιση της μοναξιάς
Μικρά βήματα
Δεν είναι τυχαίο που η Arianna Huffington χρησιμοποιεί τον όρο “microsteps”. Η μοναξιά αντιμετωπίζεται κάθε μέρα με μικρά βήματα. Από αυτά τα μικρά βήματα, δίνεται έμφαση στον καλό βραδινό ύπνο, ο οποίος μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε θετικότερα τις προκλήσεις κάθε μέρας.
Υπάρχει ζωή και μετά την πανδημία.
Η πανδημία του κορωνοϊού θα τελειώσει κάποια στιγμή, και ίσως νωρίτερα από όσο περιμέναμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κακό να σκεφτούμε ποια ζωή θέλουμε μόλις περάσει αυτή η πανδημία. Τα πρώτα πρόσωπα στα οποία είναι καλό να στρεφόμαστε, είναι η οικογένεια είτε μένουμε μαζί της είτε όχι. Επιπλέον, η πνευματικότητα μπορεί να βοηθήσει ψυχολογικά στην αντιμετώπιση της μοναξιάς και όχι τόσο ο υλισμός.
Η ευγνωμοσύνη
Ανεξάρτητα από αυτά που έχουμε, μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες ακόμα και για την ευκαιρία που μας δίνεται να ζούμε. Η ευγνωμοσύνη επηρεάζει τους νευρώνες του εγκεφάλου και δημιουργεί νέες συνάψεις, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που την ασκούν να μαθαίνουν να λειτουργούν διαφορετικά και να έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ευγνωμοσύνη μου άλλαξε την ζωή
Επικοινωνία με άλλους
Πολλές φορές, η επικοινωνία μέσω υπολογιστή μπορεί να είναι όντως κοπιαστική, αλλά είναι χρήσιμη και χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια κατά κόρον. Ωστόσο, η ζεστασιά της ανθρώπινης φωνής είναι πραγματικά κάτι μοναδικό, οπότε ήρθε η ώρα να πιάσουμε το τηλέφωνο. Το πιο βασικό: καλό είναι να μην κρύβουμε τα προβλήματά μας, αλλά να έχουμε την πεποίθηση ότι οι άλλοι θα βρουν τρόπο να μας βοηθήσουν, ακόμα και αν δεν μπορούν να έρθουν να μας δουν.
Κανείς δεν είναι στην πραγματικότητα μόνος του σε αυτήν την κατάσταση, καθώς κάθε ηλικία επηρεάζεται από τη μοναξιά της κοινωνικής απόστασης. Ο εθελοντισμός, όμως, προσφέρει χαρά όχι μόνο σε αυτόν που λαμβάνει τη βοήθεια, αλλά και σε αυτόν που τη δίνει. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι νεότεροι όσο και οι μεγαλύτεροι μπορούν να προσφέρουν ο ένας στον άλλο, από βοήθεια με καθημερινά αναγκαία πράγματα μέχρι και ανάγνωση παραμυθιών.
Περισσότερα για το πώς να αντιμετωπίσετε την επιδημία της μοναξιάς δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:
Μετάφραση-επιμέλεια: Γεωργία Μυστριώτη