«Η παγκόσμια έλλειψη ινσουλίνης μπορεί να επηρεάσει 40 εκατ. πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ», σύμφωνα με νέα έρευνα

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Όπως είναι γνωστό, όλο και περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ- ο οποίος συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία- διαγιγνώσκονται παγκοσμίως. Όμως, η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών δεν χρειάζεται απαραίτητα ινσουλίνη, όπως χρειάζονται υποχρεωτικά οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου Ι, μία πάθηση κατά την οποία η ορμόνη της ινσουλίνης δεν παράγεται καθόλου μέσα στον οργανισμό, εξαιτίας διάφορων γενετικών παραγόντων.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε

Έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Diabetes and Endocrinology υποδεικνύει ότι 79 εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ θα χρειαστούν μέχρι το 2030 ινσουλίνη και ότι οι μισοί από αυτούς δεν θα μπορούν να την προμηθευτούν! Δυστυχώς, σχεδόν 33 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ινσουλίνη δεν έχουν πρόσβαση στο φάρμακο.

«Αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα σημερινά επίπεδα στην πρόσβαση στην ινσουλίνη είναι απολύτως ανεπαρκή σε σχέση με τις προβλεπόμενες ανάγκες, ειδικά στην Αφρική και την Ασία, και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση», υπογραμμίζει  ο δρ Σανζάι Μπασού του πανεπιστημίου Stanford, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι ανάγκες για ινσουλίνη θα αυξηθούν κατά 20% μέσα στα επόμενα 13 χρόνια. Η ινσουλίνη είναι άκρως απαραίτητη στους διαβητικούς καθώς μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η τύφλωση, ο ακρωτηριασμός, η νεφρική ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σακχαρώδης διαβήτης και γυναίκα

______________________

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη προβλήματα στην πρόσβαση στην ινσουλίνη ακόμη και σε πλούσιες χώρες. Στις ΗΠΑ οι τιμές του φαρμάκου έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς έχει ζητήσει την διενέργεια ομοσπονδιακής έρευνας ενώ τρεις μεγάλες παρασκευάστριες εταιρείες κυριαρχούν στον τομέα παραγωγής του σκευάσματος.

Η παρούσα έρευνα χρησιμοποιεί δεδομένα  από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και από 14 άλλες μελέτες προκειμένου να προβεί στην εκτίμηση για πιθανή αύξηση του αριθμού των πασχόντων από διαβήτη τύπου ΙΙ. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι από το 2018 ως το 2030, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει από 406 εκατομμύρια σε 511 εκατομμύρια!

Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες θα είναι κάτοικοι της Κίνας (130 εκατομμύρια), της Ινδίας (98 εκατομμύρια) και των ΗΠΑ (32 εκατομμύρια). Μάλιστα, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, ινσουλίνη θα χορηγηθεί σε 79 εκατομμύρια από αυτούς, αν υπάρξει παγκόσμια πρόσβαση, ένω, μόνο 38 εκατομμύρια θα μπορούν να προμηθεύονται ινσουλίνη με την κατάσταση όπως έχει στο παρών χρονικό διάστημα.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…