Η ονυχοφαγία και τα ψυχικά αίτια

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Το να τρώτε τα νύχια σας είναι μια συνήθεια  διευρυνόμενη στην αγχωτική και έντονη εποχή που ζούμε. Όπως κάθε «κακή συνήθεια», έχει μόνο μειονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι ότι πάντα έχετε άσχημα χέρια. Ένα άλλο επίσης που πρέπει να θυμάστε τη στιγμή εκείνη που σας έρχεται να το κάνετε, είναι το πόσο μολυσματικό είναι αυτό το ελάττωμα. Όλα τα μικρόβια που υπάρχουν στα χέρια σας, καταφέρνετε να τα καταπιείτε.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ αναφέρει πως παρορμητικές συμπεριφορές, όπως είναι η ονυχοφαγία, προδίδουν στοιχεία για την προσωπικότητά μας. Οι ερευνητές κατέληξαν πως οι ανυπόμονοι άνθρωποι, ή εκείνοι που πλήττουν ή ματαιώνονται εύκολα, συνήθως εμπλέκονται σε επαναλαμβανόμενες, εστιασμένες στο σώμα συμπεριφορές όπως είναι η ονυχοφαγία  (το δάγκωμα των νυχιών), η τριχοτιλλομανία (το τράβηγμα των τριχών του σώματος) και δερματιλλομανία (το ξύσιμο του δέρματος).

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι άνθρωποι που εκδηλώνουν τις παραπάνω επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μάλλον είναι τελειομανείς, δηλαδή δυσκολεύονται να διατηρούν την ηρεμία τους και να διεξάγουν μία πράξη σε “φυσιολογικό” χρονικό διάστημα – αργούν να τις ολοκληρώσουν. Κατά συνέπεια, είναι επιρρεπείς σε σύγχυση, ανυπομονησία, δυσαρέσκεια όταν δεν φτάνουν τους στόχους τους και βιώνουν υψηλότερα επίπεδα πλήξης.

Οι συμμετέχοντες της έρευνας εκδήλωσαν περισσότερο αυτές τις συμπεριφορές όταν ένιωθαν άγχος ή σύγχυση, όμως όταν ένιωθαν ηρεμία, οι παρορμήσεις μειώθηκαν αισθητά. Επομένως, οι ερευνητές ανέφεραν πως τέτοιες συμπεριφορές εξυπηρετούν έναν προσωρινό σκοπό, όταν δηλαδή οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να διοχετεύσουν πιο παραγωγικά την ενέργειά τους και καταφεύγουν  σε μία παρορμητική συμπεριφορά.

Η σύγχυση και η ανυπομονησία  πυροδοτούν σε μεγάλο βαθμό την αναφερόμενη συμπεριφορά, οπότε η πράξη αυτή υποκαθιστά την ανάγκη για μία πιο εποικοδομητική πράξη την οποία το άτομο λόγω της τελειομανίας δεν μπορεί να εκδηλώσει. Ουσιαστικά, λειτουργεί ως μία δυσλειτουργική διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων και ψευδαίσθηση παρακίνησης του ατόμου – δυστυχώς, συνήθως αρνητικά.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr