Η νόσος Graves “αγαπά” τις εγκύους

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

i_nosos_graves_agapa_tis_egkuousΗ νόσος Graves είναι μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει τον θυρεοειδή αδένα να διογκώνεται (βρογχοκήλη) και να παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός). Η ασθένεια είναι η πιο συχνή αιτία υπερθυρεοειδισμού προκαλώντας περίπου το 70% των περιπτώσεων. Σε ένα μεγάλο ποσοστό (50-70%) υποτροπιάζει και απαιτείται ριζική αντιμετώπιση. Σε ένα μικρό ποσοστό η νόσος μεταπίπτει σε υποθυρεοειδισμό. Η θεραπεία χρειάζεται προσοχή κατά την εγκυμοσύνη.

Τη νόσο περιέγραψε πρώτος ο Robert James Graves το 1835 αναφέροντας έναν ασθενή του που είχε βρογχοκήλη (διόγκωση θυρεοειδούς), αίσθημα προκάρδιων παλμών και μια χαρακτηριστική διόγκωση των ματιών, τον εξόφθαλμο.

Συμπτώματα

  • Βρογχοκήλη (διευρυμένη θυρεοειδούς)
  • Προβλήματα στον ύπνο
  • Ευερεθιστότητα ή νευρικότητα
  • Ευαισθησία στη θερμότητα, αυξημένη εφίδρωση
  • Τρέμουλο των χεριών
  • Ταχυκαρδία
  • Αραίωση μαλλιών
  • Συχνές κινήσεις του εντέρου
  • Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα
  • Κόπωση ή μυϊκή αδυναμία
  • Λιγότερο συχνές περιόδους
  • Υπογονιμότητα

Επίσης μπορεί να προκαλέσει:

  • i_nosos_graves_agapa_tis_egkuousΑλλαγές των ματιών. Για μερικούς ανθρώπους με νόσο Graves, ο ιστός πίσω από τα μάτια φλεγμαίνει και διογκώνεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διόγκωση ή δυσφορία σε ένα ή και στα δύο μάτια. Μερικές φορές επηρεάζει την όραση. Συμπτώματα των ματιών μπορεί να εμφανιστούν πριν, ταυτόχρονα ή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου Graves. Σπάνια μπορεί να συμβεί σε άτομα με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς. Πάντως, ο εξόφθαλμος είναι πιο συχνός σε άτομα που καπνίζουν και το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα.
  • Κοκκίνισμα και πάχυνση του δέρματος, συχνά στις κνήμες και τις κορυφές των ποδιών. Αυτό το σπάνιο πρόβλημα του δέρματος δεν είναι σοβαρό και είναι συνήθως ανώδυνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτό το πρόβλημα του δέρματος έχουν επίσης προβλήματα στα μάτια.

Τα συμπτώματα της νόσου του Graves μπορεί να συμβούν αργά ή πολύ ξαφνικά και μερικές φορές συγχέονται με άλλα προβλήματα υγείας. Μερικοί άνθρωποι με νόσο Graves δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Η νόσος Graves εμφανίζεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Βέβαια επηρεάζει τις γυναίκες 10 φορές πιο συχνά από τους άνδρες, διαγιγνώσκεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας 20 και 30 ετών, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες. Η νόσος Graves είναι συνήθως κληρονομική. Οι άνθρωποι με νόσο Graves εμφανίζουν και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως:

Λεύκη: Μια ασθένεια που καταστρέφει τα κύτταρα και δίνει στο δέρμα χρώμα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μια ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις σε όλο το σώμα.

Διαβήτης τύπου 1: Μια ασθένεια που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Κακοήθης αναιμία: Μια ασθένεια κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει τη βιταμίνη Β12.

Λύκος: Μια ασθένεια που μπορεί να βλάψει πολλά μέρη του σώματος, όπως οι αρθρώσεις, το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και άλλα όργανα.

Τι προκαλεί τη νόσο Graves;

Γονίδια. Μερικοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στη νόσο Graves λόγω των γονιδίων τους. Οι ερευνητές εργάζονται για να βρουν το γονίδιο ή τα γονίδια που εμπλέκονται.

Φύλο. Οι ορμόνες του φύλου μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η νόσος Graves επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες.

Στρες. Σοβαρό συναισθηματικό στρες ή τραύμα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της νόσου Graves.

Εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τον θυρεοειδή. Το 30% των νεαρών γυναικών με την νόσο ήταν έγκυες κατά τους 12 μήνες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό υποδηλώνει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει τη νόσο Graves, σε ορισμένες γυναίκες.

Μόλυνση. Η μόλυνση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην έναρξη της νόσου.

Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η νόσος Graves δεν αντιμετωπιστεί;

Χωρίς θεραπεία η νόσος Graves μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, αδύναμα και εύθραυστα οστά και ακόμη στον θάνατο. Η “καταιγίδα θυρεοειδούς” είναι μια πολύ σπάνια, απειλητική για τη ζωή κατάσταση που μπορεί να προκύψει, εάν η υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς δεν αντιμετωπιστεί. Στις έγκυες γυναίκες η μη θεραπεία της νόσου μπορεί να απειλήσει την υγεία της μητέρας και του αγέννητου μωρού της.

i_nosos_graves_agapa_tis_egkuous

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τον θυρεοειδή;

Οι φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Ο θυρεοειδής μπορεί επίσης να διευρυνθεί ελαφρώς σε υγιείς γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά όχι αρκετά για να γίνει αισθητός. Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν την εγκυμοσύνη ή το αγέννητο μωρό. Ωστόσο, η έλλειψη αντιμετώπισης του θυρεοειδούς μπορεί να απειλήσουν την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του μωρού. Τα συμπτώματα της φυσιολογικής εγκυμοσύνης, όπως η κόπωση και οι εξάψεις, μπορεί αλλοιώσουν την εικόνα για τα προβλήματα του θυρεοειδούς κατά την εγκυμοσύνη. Έτσι, αν έχετε συμπτώματα θυρεοειδούς ή παρατηρήσετε μια βρογχοκήλη, φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Χρειάζεται να εξετάσω τον θυρεοειδή εάν μείνω έγκυος;

Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το αν όλες οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για τα προβλήματα του θυρεοειδούς. Η νόσος Graves σπάνια αρχίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με τη νόσο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν συμπτώματα υπερδραστήριου θυρεοειδούς πριν την εγκυμοσύνη.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…