Η νηστεία της Σαρακοστής και η Υγεία

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Η επιστήμη της Διατροφής φαίνεται να συμφωνεί με την Ορθόδοξη Θρησκεία στο θέμα της αποχής από το κρέας, αφού οι ευεργετικές δράσεις της νηστείας στην υγεία είναι πολλές και σημαντικές.

Η νηστεία της Σαρακοστής αποκλείει το λευκό και κόκκινο κρέας, τα ψάρια (εκτός από την 25η Μαρτίου) και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποκλείει, λοιπόν, για σαράντα ημέρες, όλα τα ζωικά τρόφιμα με μοναδική εξαίρεση τα θαλασσινά, μαλάκια και οστρακοειδή. Η περιοδική αυτή φυτοφαγία φαίνεται να προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές νόσους, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ αποφεύγει τους κινδύνους που έχει για την υγεία η αυστηρή και χρόνια φυτοφαγία.

  • Πράγματι, η πτώση των λιπιδίων με τη νηστεία είναι εφάμιλλη εκείνης με τα σύγχρονα φάρμακα, χωρίς όμως να έχει τις παρενέργειες των φαρμάκων. Τα άτομα που νηστεύουν έχουν χαμηλότερη ολική και LDL χοληστερόλη αίματος σε σχέση με τα άτομα που δεν νηστεύουν
  • Η κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών προσφέρει ιχθυέλαια, τα μόνα ζωικά λίπη που προστατεύουν τα αγγεία μας
  • Η αφθονία των αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχει στα χόρτα και στις άλλες φυτικές τροφές προστατεύουν την καρδιά μας από αθηρωματικές πλάκες.
  • Τα άτομα που νηστεύουν έχουν καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος
  • Μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου
  • Καλύτερο σωματικό βάρος

Η θρησκευτική νηστεία δεν εμποδίζει την καλή ανάπτυξη των παιδιών, ούτε μειώνει τη δραστηριότητά τους. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, το ταχίνι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά αναπληρώνουν τον σίδηρο, το ασβέστιο και τις βιταμίνες που χρειάζονται καθημερινά. Τα προστατεύουν επιπλέον από την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας, τα βλαβερά κορεσμένα λιπαρά, τη χοληστερόλη και το οξειδωτικό στρες που συνεπάγεται η διατροφή με πολύ κρέας.

Ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων από τη διατροφή, όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ. Όταν γίνεται όμως προσεκτικά και ελεγχόμενα είναι μια καλή αποτοξίνωση του οργανισμού ακόμα και όταν δεν τηρείται για θρησκευτικούς και πνευματικούς σκοπούς.

British Journal of Nutrition

Preventive Medicine

International Journal of Food Sciences and Nutrition

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Influence:

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…