H μπύρα οφείλει την ύπαρξη της στην Αργεντινή!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Την Αργεντινή τη γνωρίζουμε σαν την πατρίδα του τανγκό, των γελαδιών και των απέραντων εκτάσεων (πάμπας) και όχι, φυσικά, σαν την πατρίδα της… μπύρας! Κι όμως. Οι επιστήμονες που ανέλυσαν τα συστατικά της γερμανικής μπύρας τύπου lager (που είναι και ο πιο διαδεδομένος τύπος μπύρας παγκοσμίως) απέδειξαν ότι η μπύρα δεν θα μπορούσε να δροσίζει τις ημέρες μας αν δεν περιείχε ένα σπάνιο είδος σακχαρομυκητών, οι οποίοι εμφανίστηκαν πρώτη φορά στην Παταγονία της Αργεντινής… Το συγκεκριμένος είδος, μάλιστα, πιστεύεται ότι ταξίδεψε από τη Νότιο Αμερική στην Ευρώπη κατά… λάθος πριν από περίπου μισή χιλιετία.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να αναλύσει τη μαγιά, που χρησιμοποιείται για την παρασκευής της γερμανικής μπύρας κι αποτέλεσε για αιώνες έναν θρύλο λόγω των άγνωστων συστατικών. Εξαρχής ήταν γνωστό ότι η συγκεκριμένη μαγιά δεν βρίσκεται στη φύση, αποτελεί ένα υβρίδιο ευρωπαϊκής μαγιάς και ενός άλλου είδους μυκητών. Είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά από Βαυαρούς μοναχούς όταν κατά την προσπάθειά τους να παρασκευάσουν παγωμένη μπίρα, τοποθέτησαν το μείγμα σε βαρέλι που είχε μάλλον κατασκευαστεί στην Παταγονία.

Ο… συνδετικός κρίκος είναι ένα είδος σακχαρομυκήτων που εντοπίζεται στις οξιές της Παταγονίας, στην Αργεντινή και μεταφέρεται από… μύγες που τρέφονται από αυτές. Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι το σπάνιο είδος μυκήτων ενδεχομένως να ταξίδεψε εν πλω μέσω ξυλείας στην Ευρώπη.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…