Η μουσική ευφραίνει καρδίαν: στους δρόμους της μουσικοθεραπείας

Συντάκτης: Χρυσούλα Μουλαρτζή, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής με ειδίκευση στην Ψυχολογία, Ειδική Παιδαγωγός

Η μουσικοθεραπεία είναι μία παρέμβαση θεραπευτική και εναλλακτική που οδηγεί στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, ρυθμίζοντας κατά πολύ τις συναισθηματικές εξάρσεις.

Το ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες είναι κάτι που μας είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Σήμερα έχει οργανωθεί η επιστήμη της μουσικοθεραπείας και αποτελεί μέσα στα άλλα κι αυτό ένα επάγγελμα υγείας, αλλά κι ένα εργαλείο που βοηθάει τους ψυχοθεραπευτές να ρυθμίσουν και να προσφέρουν ανακουφιστική φροντίδα στους ασθενείς τους.

Η μουσική παρουσιάζει στενή σχέση με το συναίσθημα, αφού ουσιαστικά το ανακαλεί και ξεγυμνώνει την ψυχή και το μυαλό του ανθρώπου, φανερώνοντας σε μεγάλο βαθμό στοιχεία του συναισθηματικού κόσμου του. Εμπειρίες και καταστάσεις που πολλές φορές είναι δύσκολο να εκφράσουμε λεκτικά, εκφράζονται μέσω της μουσικής και προκαλώντας εικόνες, αναμνήσεις και συνειρμούς δημιουργείται μία έντονη συναισθηματική διέγερση που μοιάζει με εκτόνωση.

Οι επιστήμονες, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη αυτή που έχει η μουσική, καταφέρνουν να την εφαρμόσουν ως θεραπεία και να αντιμετωπίσουν καταστάσεις με συναισθηματικές φορτίσεις, ακόμη και στην περίπτωση που οι λέξεις αδυνατούν να φανερώσουν το εκάστοτε πρόβλημα.


Δείτε ακόμα: Κι όμως, υπάρχει συγκεκριμένο είδος μουσικής που «θεραπεύει» τη μελαγχολία


Ασθενείς με σοβαρές αναπτυξιακές ή ψυχιατρικές διαταραχές, άτομα με άνοια, αλλά και παιδιά με διαταραχές προσωπικότητας μπορούν να ρυθμίσουν τις εξάρσεις τους με τη βοήθεια της μουσικοθεραπείας. Αρκετά ψυχικά θέματα που απασχολούν κυρίως παιδιά και εφήβους, αντιμετωπίζονται ως ένα βαθμό μ’ έναν συνδυασμό θεραπειών που αφορούν τη μουσική και τη σωματική δραστηριότητα.

Στην πραγματικότητα ο θεραπευτής δημιουργεί μία γέφυρα επικοινωνίας με τον θεραπευόμενο, βοηθώντας τον έτσι στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων του, αλλά και βαθύτερων εσωτερικών συγκινησιακών καταστάσεων. Σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο, διάφοροι ήχοι δημιουργούνται αυθόρμητα και από τον θεραπευτή και από τον θεραπευόμενο. Εστιάζοντας στον ήχο, δημιουργούν μία σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ τους και μαθαίνουν να στηρίζεται ο ένας στον άλλον, να μοιράζονται και να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα. Η θεραπεία αυτή βασίζεται κατά πολύ στην επικοινωνία, ενθαρρύνοντας την κοινωνική αλληλεπίδραση και την δημιουργία εμπιστοσύνης και ασφάλειας.


Δείτε ακόμα: Θεραπεία μέσω της Τέχνης


Οι στόχοι της μουσικοθεραπείας είναι διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση και πρόκειται για μία θεραπεία εξατομικευμένη. Σε περιπτώσεις που αφορούν την μικρότερη ηλικία είναι μία συχνή μέθοδος που στοχεύει στην αποκατάσταση των λειτουργιών του παιδιού, αλλά και στην ανάπτυξη όλο και περισσότερων δυνατοτήτων, ώστε να εξασφαλίσει μία καλύτερη ποιότητα ζωής για το παιδί και να το καθιστά λειτουργικό μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

O άνθρωπος ανταποκρίνεται στη μουσική από τη στιγμή που γεννιέται

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ψυχικών και αναπτυξιακών διαταραχών, αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται στη μουσική από τη στιγμή που γεννιέται. Η ικανότητα αυτή δεν αφορά και δεν επηρεάζεται από καμία δυσλειτουργία και διαταραχή, επομένως είναι σε θέση να επιδράσει θεραπευτικά και άμεσα. Είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και σκέψεων πέρα από τις λέξεις που στηρίζεται στον τόνο της φωνής, τη στάση του σώματος και την βλεμματική επικοινωνία. Έτσι, ακόμη κι όταν υπάρχουν δυσκολίες στον τρόπο επικοινωνίας, μέσω της μουσικοθεραπείας, άνθρωποι καταφέρνουν να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν.

Η οικουμενική γλώσσα που αγγίζει τα μύχια της ψυχής των ανθρώπων

Η μουσική είναι όπλο και εργαλείο για τις ανθρώπινες ψυχές και τα ανθρώπινα μυαλά, γιατί δημιουργεί συνθήκες κατάλληλες για την έκφραση βαθύτερων συναισθημάτων εκεί που οι λέξεις δεν φτάνουν. Δεν θα μπορούσε να είναι κάπως αλλιώς, αφού όλοι γνωρίζουμε πως αφορά σε μια τέχνη και σ’ ένα ολόκληρο σύστημα στο οποίο συμμετέχουν οι αισθήσεις, η ψυχή, το σώμα και το μυαλό. 

Συντάκτης: Χρυσούλα Μουλαρτζή, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής με ειδίκευση στην Ψυχολογία, Ειδική Παιδαγωγός

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος…