Η μοναδική γοητεία των λουτρών σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Χτισμένο στο ελβετικό χωρίο Vals στις κεντρικές ανατολικές Άλπεις, το ξενοδοχείο 7132 Hotel είναι ένα αρχιτεκτονικό και φυσικό θαύμα. Το κτίριο μοιάζει να αναδύεται από την πλαγιά του βουνού, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του βρίσκεται μέσα σε αυτή κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αίσθηση της ανάδυσης και της ενσωμάτωσης στο ορεινό φυσικό περιβάλλον.

Η μοναδική γοητεία των λουτρών σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο

Πέρα από την επιβλητική ξενοδοχειακή μονάδα, η πιο εντυπωσιακή κατασκευή είναι το σπα με τα ιαματικά λουτρά. Σχεδιασμένο από τον Ελβετό αρχιτέκτονα Peter Zumthor, το σπα κατασκευάστηκε από 60.000 πλάκες χαλαζία σε γκρι απόχρωση που δημιουργεί μία γαλήνια αίσθηση στις έξι εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, γεμάτες από ζεστό νερό σε θερμοκρασία 30 βαθμών κελσίου, κατευθείαν από την πηγή του St. Peter.

Η μοναδική γοητεία των λουτρών σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο

Τα λουτρά Therme Vals ανήκουν στο ξενοδοχείο και αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, προσφέροντας μία αναβαθμισμένη εμπειρία χαλάρωσης και αναψυχής. Στόχος του αρχιτέκτονα ήταν να αναδείξει τη φιλοσοφία του λουτρού, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη σχεδίαση της ακολουθίας των χώρων.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Arctic Bath Hotel & Spa: Ένα πλωτό ξενοδοχείο κάτω από τον αρκτικό ουρανό

______________________

Η μοναδική γοητεία των λουτρών σε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο

Ο Zumthor ασχολείται σχολαστικά με τη μελέτη της περιπλάνησης των επισκεπτών στους χώρους που σχεδιάζει και το σπα είναι ίσως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του. Η είσοδος στο κτίριο γίνεται από ένα στενό διάδρομο μέσα στην πλαγιά, έτσι ώστε ο επισκέπτης να εισαχθεί σταδιακά στη ψυχολογία της τελετουργίας του λουτρού. Ο διάδρομος οδηγεί στο πρώτο σημείο, ψηλότερα από το επίπεδο των λουτρών, από όπου μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το συνολικό χώρο. Από εκεί οι θεατρικές σκάλες καταλήγουν στο χαμηλότερο επίπεδο και στον κεντρικό χώρο των λουτρών, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί ελεύθερα, να συνειδητοποιήσει καλύτερα το περιβάλλον και να μυηθεί στη φιλοσοφία του χώρου.«Η κίνηση μέσα στο χώρο σημαίνει ότι ανακαλύπτεις. Βαδίζεις σαν να ήσουν μέσα σε ένα δάσος. Ο καθένας αναζητεί ένα δικό του μονοπάτι», αναφέρει ο Zumthor.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…