Η μόδα αλλάζει τα κατεστημένα πρότυπα ομορφιάς, έτσι και εμείς!

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα

Τα τελευταία χρόνια, η μόδα φαίνεται να θέλει να παίρνει θέση για τις κοινωνικές αλλαγές, σπάζοντας καλούπια και προωθώντας νέα πρότυπα ομορφιάς.

Η ρευστότητα του φύλου, καθώς και τα μεγέθη, η ηλικία, ακόμη και οι γενετικές διαταραχές αντιμετωπίζονται από σχεδιαστές και εκδόσεις μόδας, όταν προσλαμβάνουν και βοηθούν στη δημιουργία μοντέλων όπως οι Andreja Pejic, Brunette Moffy, Carmen Dell’Orefice και Melanie Gaydos.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Σομαλή-Αμερικανίδα Halima Aden, που έχει περπατήσει στους διαδρόμους των μεγάλων οίκων μόδας και ήταν το πρώτο μοντέλο που κοσμεί τα εξώφυλλα των περιοδικών Allure Magazine, Vogue Arabia και CR Fashion Book ενώ φορούσε ένα hijab. Κάνοντας ένα βήμα προς την εξοικείωση του κόσμου με τη μουσουλμανική κουλτούρα, το 19χρονο μοντέλο δήλωσε: «Μπορώ να προσεγγίσω ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν γνωρίσει ποτέ μουσουλμάνα πριν, αλλά ακούνε την ιστορία μου και γνωρίζουν κάτι για τους Σομαλούς-Αμερικανούς.” Αν και η σημασία αυτού του βήματος είναι αναμφισβήτητη, το να κοιτάς έξω από τον λαμπερό και γεμάτο επιρροή κόσμο της μόδας, ο σεβασμός και οι ίσες ευκαιρίες δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.

Μάλιστα πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τις αιτήσεις visas μίας ομάδας έξι έφηβων Αφγανών κοριτσιών που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής FIRST Global Challenge. Μετά από μήνες σκληρής δουλειάς, κάτω από αντίξοες συνθήκες, τα κορίτσια ενθουσιάστηκαν με την προοπτική να έχουν αυτή την ευκαιρία μια φορά στη ζωή τους να ανταγωνίζονται και να αδελφοποιούνται με άλλους λάτρεις του ρομπότ. Στην πραγματικότητα, ήταν τόσο ενθουσιασμένες που διακινδύνευαν να ταξιδέψουν δυο φορές στην Αμερικανική Πρεσβεία για τις συνεντεύξεις για την βίζα, αλλά ακόμα δεν έλαβαν άδεια να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Ευτυχώς, το ρομπότ στο οποίο εξακολουθεί να εργάζεται η ομάδα από το Αφγανιστάν, θα μεταφερθεί και θα ανταγωνιστεί τις άλλες συμμετοχές. Τα κορίτσια όμως θα παρακολουθούν μέσω Skype.

Όταν επισκέπτεστε τη σελίδα του διαγωνισμού η δήλωσή τους τελειώνει με αυτήν τη φράση: «Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά και οι περισσότερες ανακαλύψεις στην επιστήμη, την τεχνολογία και άλλες βιομηχανίες ξεκινούν συνήθως με το όνειρο ενός παιδιού να κάνει κάτι σπουδαίο. Θέλουμε να είμαστε αυτό το παιδί και να συνεχίσουμε τα όνειρά μας για να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων.”

Και στις δυο περιπτώσεις βλέπουμε ότι όταν ένας άνθρωπος θέλει, μπορεί να πετύχει τα όνειρά του και εμείς δεν πρέπει να σταθούμε εμπόδιο σε αυτό. Αντιθέτως πρέπει να βοηθήσουμε στην επίτευξή του, όχι μόνο για ένα καλύτερο μέλλον δικό του, αλλά για έναν καλύτερο κόσμο.

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.