Η Microsoft προσφέρει wi-fi σήμα στα χωριά της Αφρικής

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Η Microsoft προσφέρει wi-fi σήμα στα χωριά της ΑφρικήςΜια “έξυπνη” λύση βρήκε η Microsoft για να προσφέρει δωρεάν ίντερνετ μέσω wi-fi σε τουλάχιστον 20 κοντινά μέρη του κέντρου της Αφρικής. Μαθητές και πολίτες απολαμβάνουν το διαδίκτυο στις καφετέριες και τα σχολεία της πόλης, αλλά… το σήμα χάνεται λίγα χιλιόμετρα μακριά, στις αγροτικές περιοχές! Έτσι, η εταιρεία “γίγαντας” αποφάσισε να εκμεταλλευτεί κάποιες συχνότητες της τηλεόρασης, που δεν εκπέμπουν μετά την αλλαγή του σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό, προσφέροντας έτσι ευρυζωνικότητα με ταχύτητα 2 Mb/δευτερόλεπτο.

Σκοπός δεν είναι άλλος από την παροχή ίντερνετ στα πλησιέστερα κέντρα, που βρίσκονται σε ακτίνα 10 μιλίων από τα πανεπιστήμια, με σήμα που διαπερνά τους τοίχους και κάθε εμπόδιο. Σύμφωνα με τον Mahlo Mokgalong, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Limpopo, έξω από την πόλη δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στο ίντερνετ, ούτε μέσω κινητού και tablet, ούτε μέσω υπολογιστή. “Εάν χρειαζόμαστε ίντερνετ, πρέπει αναγκαστικά να οδηγηθούμε προς την πιο κοντινή καφετέρια, η οποία βρίσκεται 30 χλμ μακριά. Και όμως, αρκετοί ταξιδεύουν μέχρι και 50 χλμ για να βρουν σήμα. Η Microsoft θα βοηθήσει σίγουρα τους μαθητές και τη χρήση του υπολογιστή στα σχολεία”, σχολιάζει ο ίδιος στο CNN.

Μπορεί η Limpopo να αποτελεί μια από τις πιο φτωχές επαρχιακές πόλεις, αλλά όταν το 12μηνο πρόγραμμα τεθεί σε λειτουργία από τον Οκτώβριο… πέντε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούν να συνδεθούν online μέσω κεραίας. Μερικοί υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τις τηλεοπτικές εκπομπές ή να “μπερδέψει” τις συχνότητες, αλλά η Microsoft αποκλείει αυτήν την περίπτωση.

“Είναι υπέροχο το γεγονός ότι τεράστιες εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες της Αφρικής, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, αρκετά σχολεία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, τουαλέτες, καθηγητές και βιβλία”, αναφέρει ο Mark Graham, υπεύθυνος έρευνας στο University of Oxford, στο CNN.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι την περασμένη χρονιά η Microsoft και η Google ξεκίνησαν πιλοτικά προγράμματα για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες, είτε σε απομακρυσμένα χωριά στην κοιλάδα Rfit, είτε σε σχολεία της Κέιπ Τάουν. Βέβαια, η επιλογή της Αφρικής για το “τρέξιμο” των προγραμμάτων δεν ήταν τυχαία, αφού η έλλειψη πρόσβασης στο web εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, την εξέλιξη των δεξιοτήτων των φοιτητών, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ήπειρο.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.