Η μέθοδος της επιβράβευσης

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Η οριοθέτηση τη συμπεριφοράς ενός παιδιού είναι μια δύσκολη και επίμονη διαδικασία. Το κάθε παιδί έχει τα δικά του αρνητικά και θετικά χαρακτηριστικά και οι γονείς καλούνται να αναδείξουν τα θετικά τους μέσα από τη διαπαιδαγώγηση που θα του προσφέρουν.

Πολλές φορές οι γονείς ξεπερνούν τα όρια τους, με αποτέλεσμα να φωνάζουν και να καταφεύγουν σε μεθόδους τιμωρίας που δεν ευνοούν το παιδί. Τόσο η μέθοδος της τιμωρίας, όσο και η μέθοδος της επιβράβευσης χρειάζονται για την τοποθέτηση ορίων. Το καθένα, όμως, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ορθό τρόπο και στο σωστό χρόνο.

Η μέθοδος της επιβράβευσης δίνει ώθηση στο παιδί να συνεχίσει και του χαρίζει αυτοπεποίθηση. Ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι όταν κάνουμε μια καλή πράξη μετά επιβραβεύουμε τον εαυτό μας.

Φυσικά, δεν εγκρίνεται για όλες τις καταστάσεις. Μπορεί, ενίοτε, να λειτουργήσει και αρνητικά στην ανάπτυξη των παιδιών. Όσον αφορά, για παράδειγμα, αναγκαίες καταστάσεις της ζωής δε θα πρέπει να επιβραβεύουμε τα παιδιά για κάτι το οποίο πρέπει να γίνει για το δικό τους καλό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το φαγητό. Αν το παιδί σας φάει ένα φαγητό που δεν του αρέσει, καλό είναι να μην το επιβραβεύσετε στο τέλος, καθώς έτσι θα μάθει να τρώει για το έπαθλο. Το φαγητό είναι ζωτικής σημασίας.

Αντίθετα, μπορείτε να επιβραβεύσετε το παιδί για μια καλή πράξη. Έτσι, θα κατανοήσει ότι οι καλές συμπεριφορές ανταμείβονται και μόνο καλά μπορούν να επιφέρουν.

Όταν κόψει την πάνα μπορείτε να φτιάξετε έναν πίνακα επιβράβευσης κάθε φορά που πραγματοποιεί την ανάγκη του στην τουαλέτα με ένα αυτοκόλλητο. Στο τέλος του μήνα, ένα δώρο θα τον περιμένει στο δωμάτιο του.

Ο πίνακας επιβράβευσης βοηθάει, ακόμα, τα παιδιά να ορίζουν στόχους. Επιβράβευση θεωρούνται και τα καλά λόγια που θα τονίσουμε για το ίδιο μετά από μια του επιτυχία. Μέσα από την ευχαρίστηση που δίνει το παιδί στους γονείς, γεμίζει αυτοπεποίθηση και χαρά.

Είναι σημαντικό να εξηγούμε στα παιδιά το κάθε λάθος στη συμπεριφορά τους και να προτείνουμε τρόπους διόρθωσης. Η ειλικρίνεια και η συζήτηση είναι σημαντική για να αποφεύγονται εντάσεις.

Πολλές φορές, οι επιβραβεύσεις έρχονται κι από μόνες τους. Όταν διακατεχόμαστε από ευγένεια και συμπεριφερόμαστε άριστα στους συνανθρώπους μας τότε αποκτούμε φίλους. Αυτό, αυτόματα είναι μια επιβράβευση στη ζωή μας.

Αυτό θα τονίσετε και στα παιδιά σας ώστε να γίνονται καθημερινά καλύτεροι άνθρωποι.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…