Η μέθοδος για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η μέθοδος για να παίρνουμε σωστές αποφάσειςΗ λήψη σωστών αποφάσεων είναι σημαντική ανεξαρτήτως του πόσο σημαντικό είναι το θέμα για το οποίο αποφασίζουμε. Για το λόγο αυτό υπάρχουν μέθοδοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να λάβουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση Παρουσιάζεται ένα πλάνο το οποίο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες των συνειδητών μας αποφάσεων…

Ο λόγος της απόφασης

Αυτό που προέχει είναι να αναγνωρίσετε την απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Δηλαδή τους στόχους και το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. Με τον τρόπο αυτό θα αντιληφθείτε εάν αξίζει πραγματικά να συνεχίσετε για τη λήψη της απόφασης. Εστιάστε στο στόχο και θα μπορέσετε να διαπιστώσετε τη μέθοδο που πρέπει να ακολουθήσετε.

Πληροφορίες

Συγκεντρώστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα το οποίο σας απασχολεί. Οφείλετε να γνωρίζετε σε βάθος κάθε λεπτομέρεια επί του θέματος με το οποίο ασχολείστε, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η προσέγγισή του.

Εναλλακτικές λύσεις

Σκεφθείτε καλά αυτό που σας απασχολεί και αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις. Πάντα χρειάζονται πολλές διαφορετικές επιλογές όταν πρέπει να ληφθεί μια απόφαση. Μπορείτε ακόμα και να καταγράψετε σε ένα χαρτί την κάθε δυνατή επιλογή που σας προσφέρεται. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνετε τον εαυτό σας, καθώς είναι πολύ δύσκολο για τον ανθρώπινο νου να απομνημονεύσει όλες τις πληροφορίες.

Σενάρια

Εξετάστε κάθε πιθανό αποτέλεσμα. Ελέγξτε τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει κάθε διαφορετική απόφαση σας. Δεν υπάρχει λόγος για καταστροφολογίες. Όμως εάν είναι οικείο το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα στο άτομο που αποφασίζει, θα είναι ευκολότερο να το αποδεχτεί. Όποια κι αν είναι η απόφαση που θα λάβετε οφείλετε να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα για κάθε επίπτωσή της.

Στη ζυγαριά…

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Βάλτε σε προτεραιότητα τις αξίες που είναι σημαντικότερες για τον εαυτό σας και εξετάστε τις. Τι είναι αυτό που πραγματικά σημασία αξίζει να γίνει; Κάνοντας τις δύο λίστες, με τα θετικά και τα αρνητικά της απόφασης που πρόκειται να λάβετε, αποφασίζετε πιο γρήγορα για τη λήψη της.

Δεύτερη γνώμη

Ζητήστε την άποψη ανθρώπων που εμπιστεύεστε και εκτιμάτε. Πάντα η άποψη ενός ακόμη προσώπου έχει σημαντικό ρόλο καθώς βλέπει την υπόθεση από μια διαφορετική οπτική γωνία. Υπάρχει πιθανότητα να βοηθήσει και να σας υπενθυμίσει παραμέτρους που δεν είχατε λάβει υπόψη σας.

Αποφασιστικότητα

Από τη στιγμή που θα καταλήξετε σε μια απόφαση, λάβετέ την άμεσα και ολοκληρωτικά. Μην σκεφθείτε τι δεν κάνατε και ποια θα ήταν τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Έλεγχος

Πάρτε την απόφαση και παρακολουθείστε τα αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να αναλύετε σε βάθος την απόφαση καθεαυτή. Το σημαντικότερο είναι να αξιολογήσετε την απόφαση που έχετε λάβει με βάση το αποτέλεσμα. Το ιδανικό σενάριο είναι να συμπίπτει με αυτό που πραγματικά περιμένατε.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr