Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο

Συντάκτης: Μαρία Σερεμέτη

Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές στην σχολική ζωή ενός μαθητή. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μετάβαση δεν είναι το ίδιο δύσκολη για όλα τα παιδιά. Οι δυσκολίες προσαρμογής έχουν ως φυσικό αποτέλεσμα τους ορισμένες φορές την πτώση των βαθμολογικών επιδόσεων τους. Το πρώτο σοκ όμως και η συνειδητοποίηση της κατάστασης έρχεται την στιγμή που παίρνουν τον πρώτο χαμηλό βαθμό σε κάποιο τεστ ή διαγώνισμα.

Η δυσκολία προσαρμογής μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος. Πολλά παιδιά εξαιτίας της αλλαγής του χώρου και των προσώπων που το περιβάλλουν, βιώνουν επώδυνα την μετάβαση στο γυμνάσιο. Έρευνες  έχουν αποδείξει δυστυχώς ότι ορισμένοι μαθητές παρουσιάζουν προβλήματα και στις υπόλοιπες τάξεις στη μετέπειτα ζωή τους.

Επίσης, ο μεγαλύτερος φόρτος εργασιών και διαβάσματος και η διαφορά στον τρόπο διδασκαλίας (διαφορετικοί καθηγητές και όχι ένας δάσκαλος) γεμίζουν με άγχος τα παιδιά. Το στρες βέβαια οφείλεται και στην αξιολόγηση που πλέον πραγματοποιείται με διαφορετικό τρόπο, αφού εκτός από τα προειδοποιημένα διαγωνίσματα, πολλοί καθηγητές εξετάζουν τα παιδιά με απροειδοποίητα τεστ στο μάθημα της ημέρας.

Αυτό που πρωτίστως οι γονείς χρειάζεται να κάνουν είναι να μην αγχώσουν περισσότερο τα παιδιά, όταν διακρίνουν σημάδια άγχους και δυσκολίας στην προσαρμογή στον καινούργιο σχολικό χώρο. Αυτό που ενδείκνυται να κάνουν είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να βρουν τρόπους, ώστε να οργανώσουν με επιτυχία το διάβασμά τους και έτσι όταν θα έρχεται η ώρα για παράδειγμα ενός διαγωνίσματος, να χρειάζονται απλώς μια πολύ καλή επανάληψη.

  • Συστηματικό διάβασμα: Τα παιδιά πλέον θα πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο διάβασμά τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και να είναι πιο συγκεντρωμένα σ’ ένα άνετο περιβάλλον.

Οι γονείς είναι καλό από το δημοτικό -διαφορετικά να πραγματοποιηθεί σιγά σιγά τις πρώτες μέρες του γυμνασίου- να αφήνουν τα παιδιά να διαβάζουν μόνα τους και απλώς να ελέγχουν τυχόν λάθη στο τέλος. Τα παιδιά πρέπει να στέκονται μόνα τους στα πόδια τους.

Μεγάλο λάθος που κάνουν ορισμένοι γονείς είναι σε μαθήματα, όπως η Ιστορία και τα Θρησκευτικά, να κάθονται και να τα διαβάζουν μαζί με τα παιδιά σαν ιστοριούλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο γυμνάσιο, τα παιδιά με την αλλαγή του τρόπου γραφής του βιβλίου και της ύλης τους να πελαγώνουν και να μην μπορούν να διαβάσουν χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους.

Tip: Οι γονείς απλώς μπορούν να τους δείξουν έξυπνους τρόπους, όπως την δημιουργία πλαγιότιτλων σε κάθε παράγραφο ή σχεδιαγραμμάτων για την καλύτερη αποστήθιση των συγκεκριμένων μαθημάτων.

  • Διάβασμα το Σαββατοκύριακο: Το Σαββατοκύριακο τα παιδιά είναι καλό να χαλαρώνουν, αλλά την βδομάδα που έρχεται, αν έχουν πολλά μαθήματα σε μια ημέρα, οφείλουν να διαβάσουν ορισμένα από τα θεωρητικά, ώστε να είναι πιο χαλαρά μέσα στη βδομάδα και να γλιτώσουν το άγχος της προηγούμενης μέρας. Αυτό θα βοηθήσει πολύ τα παιδιά, διότι μέσα στη βδομάδα οι περισσότεροι μαθητές έχουν και άλλες δραστηριότητες που μειώνουν τον χρόνο για καλύτερο διάβασμα.
  • Έξτρα βοήθεια: Χρήσιμη είναι σε ορισμένες περιπτώσεις η βοήθεια των παιδιών από ένα καθηγητή σε μορφή ιδιαίτερου μαθήματος ή φροντιστηριακού. Η βοήθεια αυτή μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια, μιας και ο καθηγητής του θα εστιάσει στις αδυναμίες που έχει ο μαθητής και θα τον εφοδιάσει με σημειώσεις, ασκήσεις, αλλά και με κατευθυντήριες γραμμές ως προς το πως πρέπει να διαβάζει πλέον στο καινούργιο σχολείο, το οποίο έχει περισσότερες απαιτήσεις. Σε αυτή τη περίπτωση ο γονιός πρέπει να διευκρινίσει στο παιδί ότι είναι απόλυτα φυσιολογική αυτή η βοήθεια, καθώς ορισμένα παιδιά νιώθουν μειονεκτικά, αν πουν στους υπόλοιπους συμμαθητές τους ότι κάνουν επιπλέον μαθήματα.

Το τελευταίο όμως πράγμα και πιο βασικό που ένας γονιός πρέπει να κάνει είναι να συζητάει με το παιδί του και να του εξηγήσει ότι με το πέρασμα των χρόνων οι υποχρεώσεις του αυξάνονται και πως θα πρέπει να γίνεται πιο υπεύθυνος στα καθήκοντα που έχει ως μαθητής , όπως και ο ίδιος στην επαγγελματική του ζωή.

Συντάκτης: Μαρία Σερεμέτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr