Η μεσογειακή διατροφή καταπολεμά την κατάθλιψη

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

i_mesogeiaki_diatrofi_katapolema_tin_katathlipsiΗ μεσογειακή διατροφή, όπως γνωρίζουμε, περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και φαίνεται να συνδέεται με την πρόληψη της εμφάνισης της κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό BMC Medicine. Η μεγάλη μελέτη 15.093 ανθρώπων προτείνει ότι η κατάθλιψη θα μπορούσε να συνδεθεί με έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Κατόπιν εκτεταμένης έρευνας σε ζητήματα διατροφής και την επίδρασή της στη σωματική μας υγεία, οι ερευνητές τώρα διερευνούν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής υγείας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι διάφορες υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η ένωσή τους με τον κίνδυνο της κατάθλιψης αναλύθηκαν μαζί.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην ψυχική υγεία, εκκινώντας από την πεποίθηση ότι ορισμένες διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν να προστατεύσουν το μυαλό μας. Η μεσογειακή δίαιτα σχετίζεται με σωματικά οφέλη για την υγεία και τώρα οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

Ο προστατευτικός ρόλος της αποδίδεται στις θρεπτικές ιδιότητες, όπου οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά (πηγές ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ανόργανα άλατα) θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Η μελέτη περιελάμβανε 15.093 συμμετέχοντες από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία χωρίς κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης. Στο πλαίσιο της έρευνας διερευνήθηκε η διατροφή και ο τρόπος ζωής τους, καθοριστικοί παράγοντες των διαφόρων καταστάσεων, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη.

Συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης κατά την έναρξη του έργου και πάλι μετά από 10 χρόνια. Συνολικά 1.550 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι διαγνώστηκαν κλινικά με κατάθλιψη ή είχαν χρησιμοποιήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας προέκυψε αξιοσημείωτη διαφορά όταν οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή. Ακόμη και μια μέτρια προσκόλληση σε υγιείς διατροφικές συνήθειες συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης. Ωστόσο, η μη βέλτιστη πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για το μέλλον της κατάθλιψης.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…