Η μεγάλη έξοδος των επιχειρήσεων

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Το επιχειρείν δεν είναι από τα στοιχεία εκείνα που κοσμούν την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του Έλληνα. Η απουσία επιχειρηματικού δαιμονίου και η φοβία στο να ρισκάρουμε ίσως οφείλεται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που δεν καλλιεργεί αυτή την ιδιότητα. Ίσως πάλι να είναι απόρροια του τρόπου που μεγαλώνουμε αφού συνήθως γινόμαστε κληρονόμοι κάποιας οικογενειακής επιχείρησης, χωρίς να δημιουργούμε κάτι δικό μας. Όπως φαίνεται, όμως, αυτή η “παράδοση” έρχεται να αλλάξει με την οικονομική κρίση που “σαρώνει” την χώρα την τελευταία 8ετία. Οι Έλληνες και ειδικότερα οι νέοι, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας και της ανεργίας που επικρατεί στην Ελλάδα, έχουν πάρει την τύχη στα χέρια τους, έχουν τολμήσει και δημιουργούν της δικές τους επιχειρήσεις. Αυτή την φορά όχι στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό.

Αυτό μας αποκαλύπτει και ο συντριπτικός αριθμός του 80% των Ελλήνων που σήμερα θα επέλεγαν να ξεκινήσουν την καριέρα τους ή μία επιχείρηση εκτός συνόρων. Μόλις πριν από ένα χρόνο, το 2015, είχε σχέδια να μεταφερθεί στο εξωτερικό το 23% των Ελλήνων επιχειρηματιών και βρίσκονταν ήδη εκεί το 13%. Σήμερα, το 2016, το 39%, ακόμα περισσότεροι, επιθυμούν την “έξοδο” ενώ βρίσκεται ήδη εκτός το 15% αυτών.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν αρκετούς λόγους για να θέλουν να εγκαταλείψουν την ημεδαπή. Το 60% αυτών θέλει να το κάνει λόγω πολιτικής αστάθειας και αστάθειας των φόρων, το 55% εξαιτίας της μειωμένης πρόσβασης σε κεφάλαια και το 51% λόγω της υψηλής φορολογίας και των μειωμένων ευκαιριών της τοπικής αγοράς και το 39% λόγω της κακής ποιότητας του ανθρωπίνου δυναμικού.

Παραδοσιακός προορισμός για τους Έλληνες αποτελεί η Βουλγαρία. 11.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί εκεί κάνοντας τους Έλληνες από τους πρώτους επενδυτές της χώρας αφού μονάχα τα τελευταία 6 χρόνια έχουν επενδύσει 4,5-5 δισεκατομμύρια στην Βουλγαρία. Μάλιστα, το 2016, οι Έλληνες της Βουλγαρίας δημιούργησαν 60.000 νέους λογαριασμούς στις βουλγαρικές τράπεζες. Τι είναι όμως αυτό που έλκει τους Έλληνες και επιλέγουν την Βουλγαρία για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους; Από τους βασικότερους λόγους είναι τα κοινά σύνορα με την Ελλάδα, η σταθερότητα, και η αξιόπιστη φορολογία. Τους παραπάνω λόγους ενισχύουν οι χαμηλοί μισθοί της χώρας, η ευνοϊκή νομοθεσία για τις επιχειρήσεις και το γενικότερο θετικό κλίμα.

Άλλοι προορισμοί των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκονται στην Δυτική Ευρώπη με το 47% αυτών να έχουν “αποδημήσει” προς εκείνες τις χώρες για λόγους σταθερότητας και πρόσβασης σε κεφαλαίο. Σε δεύτερη θέση έρχεται η Κύπρος με το 16% των επιχειρήσεων να πηγαίνουν εκεί, που πέρα από την σταθερότητα και την χαμηλή φορολογία διευκολύνονται και λόγω γλώσσας. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με το 10% του ελληνικού στοιχείου να τις επιλέγει, όχι μονάχα για την σταθερότητα, αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης.

Το γενικότερο κλίμα απογοήτευσης στον χώρο των επιχειρήσεων διαφαίνεται και από το ότι μικρή μερίδα των Ελλήνων θα ήθελε να συνεχίσει να εργάζεται στην χώρα της. Αυτοί είναι κυρίως άνθρωποι που ασχολούνται με την γεωργία και με την πώληση καταναλωτικών προϊόντων. Απεναντίας οι εργαζόμενοι στους τομείς της τεχνολογίας και της περίθαλψης πολύ εύκολα θα επέλεγαν να ξεκινήσουν κάτι μακριά από την πατρίδα τους.

Πόσο εύκολο όμως είναι γενικά για κάποιον και για μία επιχείρηση να μεταφερθεί στο εξωτερικό και τι πρέπει να λάβει υπόψη του κάποιος; Ποιοι κίνδυνοι και ποια πλεονεκτήματα υπάρχουν;

Παίρνοντας την απόφαση κάποιος επιχειρηματίας για αφήσει την ασφαλή περιοχή δραστηριοποίησής του και να μεταβεί έξω από τα σύνορα της χώρας του θα πρέπει να εξετάσει κάποιους παράγοντες:

Αρχικά η πολιτική κατάσταση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει. Υπάρχουν κάποιες χώρες με ρεκόρ δεσμεύσεων περιουσίας από τις οποίες πρέπει να απομακρυνθεί. Άλλες όμως, έχουν ανεπτυγμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας στα οποία και οι αλλοδαποί έχουν πρόσβαση, καθώς και σταθερή πολιτική κατάσταση.

Στην λίστα του The International Property Rights Index 2015 (IPRI), με τις χώρες με τα πιο ασφαλή δικαιώματα ιδιοκτησίας, θα συναντήσουμε τις χώρες της Σκανδιναβίας, Φιλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ολλανδία καθώς και πιο απομακρυσμένες χώρες, όπως τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, την Σιγκαπούρη και τον Καναδά.

Βαρύνουσας σημασίας για να επιλέξει κάποιος μία χώρα που θα μεταφέρει την επιχείρησή του είναι και η οικονομική κατάσταση αυτής. Χώρες με μικρό ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ, χαμηλή ή μειούμενη ανεργία και αυξημένη κατανάλωση είναι πάντα μία καλή επιλογή. Επιπλέον θετικά σημάδια για τον επιχειρηματία μπορεί να είναι και χαμηλός πληθωρισμός, τα αυξημένα εισοδήματα και η ανεπτυγμένη μεσαία τάξη.

Σημαντικό στοιχείο είναι και μία έρευνα της αγοράς όπου θα μεταφερθεί η επιχείρηση. Ο ιδιοκτήτης είναι ανάγκη να εξετάσει πως λειτουργεί η αγορά και να έχει προσωπική γνώση για την επιχείρησή του. Για αρχή είναι προτιμότερο μάλιστα να συνεργαστεί με κάποιον κάτοικο της περιοχής που ήδη έχει επαφές και εμπειρία της αγοράς. Αυτό μπορεί να αυξήσει την επιτυχία καθώς και να προστατεύσει την επιχείρηση από δύσκολες καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν στο νέο ξεκίνημα

Τα γλωσσικά φράγματα είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πριν από το επόμενο βήμα. Ο επιχειρηματίας χρειάζεται να είναι σε θέση να συνομιλεί με τον τοπικό πληθυσμό. Κάτι τέτοιο θα κάνει την επιχειρηματική του αρχή στον νέο τόπο πιο εύκολη. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό τότε η λύση είναι η συνεργασία με ένα δίγλωσσο άτομο για να αναλάβει την μετάφραση αν αυτό είναι απαραίτητο.

Τέλος η διαδικασία σύστασης και το πόσο φιλικές είναι ορισμένες χώρες σε νέες και αλλοδαπές επιχειρήσεις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον προορισμό της επιχείρησης. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει βγάλει μάλιστα λίστα με τις πιο φιλικές χώρες σε νέες επιχειρήσεις. Σε αυτή συγκαταλέγονται η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κόνγκ, Η Δανία, η Ν. Κορέα, η Νορβηγία, οι Η.Π.Α, το Η.Β, η Φιλανδία. Αναφορικά στην Νέα Ζηλανδία μία καινούργια επιχείρηση μπορεί να συσταθεί σε μία μέρα, στον Παναμά και την Χιλή μέσα σε δύο εβδομάδες, στην Πορτογαλία σε λιγότερο από 5 μέρες, και στην Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ σε 3 μέρες.

Εύκολη γίνεται πλέον και η δημιουργία επιχείρησης και σε ευρωπαϊκό έδαφος, αρκεί ο επιχειρηματίας να είναι πολίτης της Ένωσης. Συγκεκριμένα η σύσταση γίνεται μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες και το κόστος είναι το πολύ 100 ευρώ. Η Ε.Ε αναλαμβάνει πολλές φορές την χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων με κεφάλαια για το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης και της επέκτασης. Ακόμα παρέχει δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ με το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 ενισχύει καινοτόμες επιχειρήσεις.

Όσο θετικό είναι να κάνει κανείς νέα ξεκινήματα, ταυτόχρονα δεν παύει να κρύβει και κάποια ρίσκα μαζί με τα πλεονεκτήματα. Το πρώτο και το βασικότερο είναι η πολιτική αβεβαιότητα που συνοδεύει όλες τις χώρες ακόμα και αυτές που είναι σταθερές. Η συναλλαγματική ισοτιμία ίσως να μη φοβίζει πολλούς επιχειρηματίες ενέχει όμως αρκετά ρίσκα αφού απαιτεί γνώση και καλή πρόβλεψη αν θέλουν να οδηγηθούν σε κέρδη. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ίσως είναι κάτι που ο νέος επιχειρηματίας θα αντιμετωπίσει ειδικότερα σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν υπάρχουν αρκετοί νόμοι περιορισμού αυτού και όπου ο επιχειρηματικός κόσμος είναι κάτι σαν Άγρια Δύση. Τέλος, επικίνδυνες μπορεί να είναι και οι καινούργιες συνθήκες της αγοράς μέσα στις οποίες πρέπει να αναπτυχθεί η επιχείρηση.

Ξεπερνώντας κάποιος τις δυσκολίες και τους κινδύνους σίγουρα θα βρει αρκετά θετικά στοιχεία στο καινούργιο του βήμα. Με την δημιουργία της επιχείρησης στο εξωτερικό μπορεί να προσφέρει προϊόντα που δεν είναι διαθέσιμα στην χώρα τα οποία θα έχουν μεγάλη ζήτηση. Σίγουρα ο ανταγωνισμός για μία τέτοια επιχείρηση δεν θα είναι μεγάλος πράγμα που διευκολύνει την ανάπτυξή της. Οι καινούργιες θέσεις εργασίας και η ώθηση της τοπικής οικονομίας είναι στα θετικά της εξόδου των επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Σίγουρα η μεταφορά μίας επιχείρησης είναι ένα ρίσκο που δυστυχώς ή ευτυχώς έχουν πάρει πολλοί άνθρωποι το τελευταίο διάστημα. Πριν όμως από αυτό το βήμα χρειάζεται από τον επιχειρηματία σωστή μελέτη, προετοιμασία και σχεδιασμός για να αποφευχθούν τα αρνητικά και να επωφεληθεί με τα θετικά.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.