Η Μάνη κρατάει τα σκήπτρα της φθινοπωρινής γοητείας

Συντάκτης: Flowmagazine

Μάνη, ο προορισμός που δεν μπαίνει σε καλούπια, που δεν γνωρίζει εποχή και που γοητεύει έλληνες και ξένους επισκέπτες εδώ και πολλές δεκαετίες. Μια φθινοπωρινή εξόρμηση τής ταιριάζει γάντι για πολλούς λόγους…

Η Μάνη είναι ευρέως γνωστή ως η περιοχή που κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν υποδουλώθηκε. Ιδιαίτερη και ως τοπίο, συγκεντρώνει όλες τις ομορφιές της φύσης κυρίως στην πιο «άγρια», πέτρινη και ατίθαση εκδοχή τους: ορεινά χωριά, θάλασσα, επιβλητικά πυργόσπιτα θυμίζουν βγαλμένα από ταινία μυστηρίου…

Οι αντιθέσεις στη φυσιογνωμία του τοπίου

Η περιοχή γύρω από τον Ταΰγετο είναι πράσινη και πλούσια σε βλάστηση, ενώ οι εκτάσεις που βρίσκονται στα νότια είναι άνυδρες, άγονες και τραχιές. Η Μάνη ξεχωρίζει όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της, αλλά και για την αυτονομία της μέσα από τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις του λαμπρού τοπικού πολιτισμού της.

Αρεόπολη

Η πρωτεύουσα της μέσα Μάνης ανήκει στους δημοφιλέστερους φθινοπωρινούς προορισμούς. Γνωστή για τον καλοδιατηρημένο οικισμό της, η Αρεόπολη μένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Ακολουθήστε τα γραφικά, πέτρινα σοκάκια και δείτε από κοντά τα φημισμένα Πυργόσπιτα των Μαυρομιχαλαίων, του Μπαρελάκου και του Πικουλάκη. Απολαύστε ελληνικό καφεδάκι στην μεγάλη πλατεία, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ως προς τη διαμονή δοκιμάστε το παραθαλάσσιο Οίτυλο, ενώ για φρέσκο ψαράκι κατευθυνθείτε στο γραφικό Λιμένι.

Σπήλαιο Διρού

Πηγαίνοντας από την Αρεόπολη και 4 χλμ. Έξω από τον Πύργο του Διρού βρίσκεται το φημισμένο Σπήλαιο του Διρού. Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια παγκοσμίως με επιβλητικούς προϊστορικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η ξενάγηση γίνεται με βαρκούλες καθώς το εσωτερικό της σπηλιάς έχει υφάλμυρο νερό. Στην περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε και το Νεολιθικό Μουσείο του Διρού, όπου εκτίθενται ευρήματα της Νεολιθικής Εποχής.

Βάθεια και Γερολιμένας

Η Λακωνική Μάνη αντιπροσωπεύεται επάξια από δύο χωριά, τη Βάθεια και το Γερολιμένα. Η Βάθεια έιναι μια ακρόπολη, χρισμένη στην κορυφή ενός λόγους, με εξαιρετική θέα στη Μεσόγειο. Βρίσκεται στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου. Ολόκληρη η πόλη αποτελεί μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης του 18ου και 19ου αιώνα και παρουσιάζει μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής

Ο Γερολιμένας είναι ένα μικρό λιμανάκι με γαλαζοπράσινα νερά. Βρίσκεται κοντά στο Σταυρί, το οποίο διαθέτει πληθώρα εκκλησιαστικών μνημείων, ανάμεσα στα οποία η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Αγήτριας (Οδηγήτριας) κοντά στον οικισμό της Αγίας Κυριακής.

Ακρωτήριο Ταίναρο

Το Ακρωτήριο Ταίναρο βρίσκεται μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνικού Κόλπου και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και της Βαλκανικής χερσονήσου. Πρόκειται για έναν τόπο-σημείο αναφορά της ελληνικής μυθολογίας! Κατά τη μυθολογία, σηματοδοτούσε το πέρασμα στον Κάτω Κόσμο, το κανάλι του Ψυχοπομπείου απ’όπου ο περαματάρης παραλάμβανε τις ψυχές και τις συνόδευε ως την Πύλη του Άδη, μια θαλασσινή σπηλιά. Στην σπηλιά αναφέρεται και η ύπαρξη Ονειρομαντείου του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία από εκεί πέρασε ο Ηρακλής προκειμένου να πάρει τον Κέρβερο αλλά και ο Ορφέας για να βρει την αγαπημένη του Ευρυδίκη.

Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, η περιοχή ονομάστηκε «Κάβος Ματαπάς» ονομασία που βρίσκουμε ακόμη σε πολλού ναυτικούς χάρτες. Κοντά στο ακρωτήρι βρίσκεται και ο εντυπωσιακός Φάρος του 1882, που είναι χτισμένος στα 20 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Φάρος του Ακροταίναρου κατασκευάστηκε από Γάλλους και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1887. Σήμερα λειτουργεί με αυτόματο φωτιστικό μηχανισμό χάρη στην ηλιακή ενέργεια.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…