Η λογοτεχνία στην εκπαίδευση. Ένας απαραίτητος συνδυασμός που οδηγεί στη γνώση

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Η λογοτεχνία ως μάθημα στην εκπαίδευση κάθε χρόνο απαξιώνεται όλο και περισσότερο. Οι ιθύνοντες του υπουργείου, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, εφευρίσκουν νέους τρόπους για να μειώσουν τις ώρες διδασκαλίας της λογοτεχνίας θεωρώντας την ως μάθημα ευκαιριακό και μικρής αξίας. Όμως, εξετάζοντας λίγο περισσότερο τα πράγματα, μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις βαθύτερες και μεγαλύτερες ωφέλειες της λογοτεχνίας πάνω στους νέους.

Η ένταξη της λογοτεχνίας στην εκπαίδευση και η διδασκαλία της έχει πολλαπλή συμβολή στη ευρύτερη μαθησιακή διαδικασία. Αναπτύσσει την κριτική σκέψη των μαθητών στον μέγιστο βαθμό και βοηθάει στην αρτιότερη λεκτική έκφρασή τους μέσω της υψηλόφωνης ανάγνωσης.

Με την άσκηση της γραφής που σχετίζεται άμεσα με την ελληνική λογοτεχνία βελτιώνεται η ορθή και άρτια γνώση της ελληνικής γλώσσας. Επίσης οι ασκήσεις των λογοτεχνικών μαθημάτων εκπαιδεύουν τα παιδιά να αναπτύσσουν την παρατηρητικότητά τους και την έκφρασή τους πάνω στα βαθύτερα νοήματα που τα λογοτεχνικά κείμενα μεταφέρουν. Η σύγχρονη λογοτεχνία ωθεί τους μαθητές σε μια διαφορετική ή και εναλλακτική αντίληψη του κόσμου που τους περιβάλλει, αλλά και του κόσμου που είναι πιο μακριά από αυτούς, διδάσκοντας τα παιδιά για άλλους πολιτισμούς, ιδέες και νοήματα.

Επίσης δεν είναι σπάνιο στα λογοτεχνικά κείμενα να προβάλλονται και άλλες επιστήμες (μαθηματικά, φιλοσοφία, γλωσσολογία, ιστορία, κτλ), αφού ως γνωστόν η λογοτεχνία και δη η πεζογραφία έχει εξειδικευτεί πολύ σε διάφορα είδη. Για παράδειγμα υπάρχουν μυθιστορήματα με ιστορικό περιεχόμενο, με μαθηματικό περιεχόμενο και γρίφους, νουβέλες με περιεχόμενο που άπτεται της φυσικής ιστορίας ή και της βιολογίας, κτλ.

Λοιπόν ίσως θα ήταν καλύτερο, ειδικά στις μέρες μας οι ιθύνοντες στο υπουργείο που καταρτίζουν τα μαθήματα του σχολείου κάθε έτος να το σκεφτούν καλύτερα την επόμενη φορά που θα επιλέξουν την περικοπή ωρών διδασκαλίας της λογοτεχνίας από το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών. Λιγότερη λογοτεχνία σημαίνει, ατελής εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας από τους ελληνόπαιδες. Οι συνέπειες στο κοντινό μέλλον θα είναι ολέθριες.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κ. Κονδύλη. Δείτε περισσότερα για το συγκεκριμένο αρθρογράφο εδώ»

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.