Η Λίμνη των Κύκνων

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Από μικρή μου άρεσε να παρακολουθώ μπαλέτο. Οι «γραμμές» των χορευτριών, η αβρότητα και η ακρίβεια των κινήσεων τους, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα εναρμονιζόταν με τις νότες των οργάνων, όπως και ο παραμυθιακός χαρακτήρας των παραστάσεων με συνάρπαζαν.

Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι το μπαλέτο είναι ένας από τους πιο ιδανικούς τρόπους ψυχαγωγίας ενός παιδιού∙ όχι μόνο γιατί φροντίζεται η μουσική καλλιέργεια των παιδιών, αλλά γιατί μέσα από τη θεατρική και χορευτική εκδραμάτιση των μουσικών ήχων, οι μικροί μας φίλοι εισάγονται με τον πιο τρυφερό τρόπο σε έννοιες όπως η αγάπη, η αυταπάρνηση, η αντίσταση, η δικαιοσύνη, κοκ.

Ένα από τα πιο δημοφιλή και γνωστά μπαλέτα είναι η «Λίμνη των Κύκνων», τη μουσική επένδυση του οποίου ανήκει στο Ρώσο συνθέτη της Ρομαντικής Εποχής Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Πρόκειται για ένα μπαλέτο τεσσάρων πράξεων το οποίο αφηγείται μια αναλλοίωτη ιστορία αγάπης, που σαν μια άλλη σύγχρονη αρχαία τραγωδία, συνδυάζει την πάλη του καλού και του κακού με το ρομαντισμό και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία είναι ο πρίγκιπας Ζιγκφριντ  και η πανέμορφη Οντετ, η οποία  μετά την παρέμβαση του τρομερού μάγου Ροθμπαρτ μεταμορφώνεται  σε έναν λευκό κύκνο και αποκτά την ανθρώπινη της μορφή μόνο μετά τη δύση του ήλιου. Ένα βράδυ, λίγο πριν τα γενέθλια ενηλικίωσης του ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ γνωρίζει την όμορφη Οντετ. Οι δύο νέοι γρήγορα βρίσκονται μπλεγμένοι στα δίχτυα της αγάπης. και τότε το όμορφο κορίτσι του αφηγείται την πικρή της ιστορία. Μόνη της ελπίδα για να λυθούν τα μάγια είναι να βρεθεί κάποιος που θα την αγαπήσει αληθινά. Όπως όμως συμβαίνει στα περισσότερα παραμύθια η αγάπη τους θα δοκιμαστεί και θα κληθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια και τις δολοπλοκιες του μάγου Ροθμπαρτ και της κόρης του, Οντίλ.

Την ιστορία του Ζιγκφριντ και της Οντετ, του παραμυθιού των παραμυθιών όπως μου αρέσει να το αποκαλώ, παρουσιάζουν οι εκδόσεις Διάπλαση μέσα από τη σειρά «Μεγάλοι Συνθέτες- Μαγικά Παραμύθια». Την προσαρμογή του κειμένου για τους μικρούς αναγνώστες έχει αναλάβει η Χρυσάνθη Καραϊσκου, ενώ η Νεκταρία Καπατσούλια αναλαμβάνει μέσα από τις ονειρικά πλασμένες και πολύχρωμες εικόνες να βάλει το παιδί μέσα στην μαγευτική ατμόσφαιρα της ρομαντικής αυτής ιστορίας, ούτως ώστε να διακρίνει και να αισθανθεί και εκείνο τις πολλαπλές συναισθηματικές αποχρώσεις του παραμυθιού. Μέσα από τις σελίδες του και το Cd που το συνοδεύει, το παιδί έχει την ευκαιρία αφενός να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με ένα από τα αριστουργήματα κλασικής μουσικής του μεγάλου συνθέτη, αλλά και να κατανοήσει τη δύναμη της αγάπης, όπως και της καλοσύνης!

Ένα παραμύθι που συνομιλεί με την καρδιά και το μυαλό του αναγνώστη, δίνοντας του παράλληλα το κίνητρο να πάρει μια γεύση από το μαγικό κόσμο του κλασικού μπαλέτου  και υπενθυμίζοντας του ότι η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων, είναι εκείνο το μαγικό φίλτρο που μπορεί να λύσει προβλήματα, να εξαφανίσει τα αδιέξοδα και να υπερπηδήσει τα προβλήματα.

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…