Η Κροατία προχωρά σε αναδάσωση με drones

Συντάκτης: Flowmagazine

Με drones διασκορπίζει σπόρους η Κροατία στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναδάσωση των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η τακτική δεν είναι καινούρια, όμως στο πλαίσιο του εγχειρήματος στην Κροατία οι σπόροι διασκορπίζονται σε δοχεία μεγέθους μπάλας του γκολφ, μεγαλύτερα δηλαδή απ’ αυτά που χρησιμοποιούνται αλλού, και απελευθερώνουν συστατικά που δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να ριζώσει ένας σπόρος, λένε οι δημιουργοί της.

«Πέρα από ένα βελανίδι, βάζουμε μέσα επίσης άμμο, γρασίδι, άργιλο και ξερή κόκκινη πιπεριά», λέει ο Γκόραν Λάντισιτς, ένας από τους επικεφαλής της εταιρείας Magic Forest που εφαρμόζει το πρόγραμμα.

«Είναι σημαντικό να βάζουμε ξερή κόκκινη πιπεριά επειδή έτσι τα άγρια ζώα —στην περίπτωση μιας βελανιδιάς, οι αγριόχοιροι— δεν θα φάνε τους σπόρους» αναφέρει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δασικές πυρκαγιές, που εκδηλώνονται το καλοκαίρι στην Κροατία, καίνε συχνά περιοχές στις οποίες είναι δύσκολη η πρόσβαση πεζή, έτσι χρειάζονται εναέριες μέθοδοι, λένε οι επικεφαλής του προγράμματος. Αυτή την εβδομάδα η Magic Forest διασκόρπισε τις μπάλες με τους σπόρους στον δήμο της Προμίνα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Επιλέξαμε αυτή την καινοτόμο μέθοδο, επειδή είχαμε πολλές δασικές πυρκαγιές στην περιοχή μας, η τελευταία μεγάλη ήταν το 2009, και αυτό που φυτρώνει τώρα είναι μόνο χαμηλοί θάμνοι», λέει ο Τίχομιρ Μπουντάνκο, ο δήμαρχος της Προμίνα.

Το εγχείρημα βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Ο Λάντισιτς δήλωσε πως στα τεστ, περισσότεροι από 40% των σπόρων που διασκορπίστηκαν κατάφεραν να ριζώσουν.

Ο Ιβάν Βιντάκοβιτς, ο οποίος ελέγχει τις πτήσεις των drones, δήλωσε πως σε 8 ώρες, με τη χρήση 4 ή 5 drones, το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει περίπου 100 στρέμματα.

Η ιδέα είναι να γίνει αναδάσωση μιας περιοχής με δέντρα που ενδημούν σ’ αυτή και αυτό, ενώ στο πρόγραμμα έχουν μέχρι στιγμής χρησιμοποιηθεί μόνον οι σπόροι διαφόρων τύπων βελανιδιάς, μπορεί να έχει αποτέλεσμα με σπόρο οποιουδήποτε δέντρου.

Η Magic Forest λέει πως έχει έρθει σε επαφή με εταίρους στην Ουκρανία, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, την Αυστρία και την Καλιφόρνια με προοπτική να αναπτύξει το προϊόν της εκεί την ερχόμενη χρονιά.

Οι καινοτόμοι Κροάτες έχουν επίσης στόχο να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φυτευτούν τρία δισεκατομμύρια δέντρα επιπλέον μέχρι το 2030 για να καταπολεμηθούν η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…