Η κληρονομικότητα του IQ

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Ολόκληρο το περιβάλλον γύρω μας στηρίζεται στην δυνατότητα του ανθρώπου αρχικά να επιβιώσει και αργότερα να επιβληθεί στην φύση και να αναπτύξει τον σημερινό πολιτισμό. Η δυνατότητα αυτή ανάπτυξης και κυριαρχίας του ανθρώπινου είδους στηρίχτηκε στην ανεπτυγμένη του ευφυΐα, το λεγόμενο IQ , το οποίο διαχωρίζει τον άνθρωπο από «κατώτερα» είδη.

Για τον λόγο αυτό το IQ έγινε προϊόν ανάλυσης και έρευνας μεταξύ επιστημόνων, μελετητών και ψυχολόγων. Εκατοντάδες τεστ έχουν δημιουργηθεί με στόχο τον εντοπισμό του προσωπικού δείκτη νοημοσύνης, και άλλοι τόσοι ερευνητές αφοσίωσαν την ζωή και το έργο τους στην εξερεύνηση τω πτυχών του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μία από τις πιο πρόσφατες  έρευνες συνδέουν την ευφυΐα του ατόμου με τα γονίδια που θα κληρονομήσει από τους γονείς του, αλλά κυρίως από την μητέρα του.

Τι είναι το IQ

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το IQ κάθε ατόμου μετράται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα. Παρά τις διαφορές στον σχεδιασμό τους, αυτά τα τεστ μετρούν γενικά την ίδια μορφή ευφυΐας, κυρίως την λογική και επαγωγική σκέψη και όχι και τη φαντασία, την αποφασιστικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη κλπ,. που θα έδιναν πιο συνολικά την εικόνα ευφυΐας κάποιου. Έχει αποδειχτεί στατιστικά ότι το IQ δεν σχετίζεται με το φύλο και την εκπαίδευση και πως ακολουθεί κατά προσέγγιση την κατανομή του Gauss.

Παρ’ όλο που δεν συνδέεται με τέτοιου είδους βιολογικούς παράγοντες, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι συνδέεται με την κληρονομικότητα. Το Πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία  ενημέρωσε το κοινό ότι μέχρι και το 40% την νοημοσύνης κατά την παιδική ηλικία εξαρτάται από τον κληρονομικό παράγοντα.

Η κληρονομικότητα του IQ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τέσσερεις χώρες: την Αυστραλία, τις Η.Π.Α., την Βρετανία και την Ολλανδία, και με υποκείμενο έρευνας 18.000 παιδιά. Έρευνες που είχαν διεξαχθεί τα προηγούμενα χρόνια είχαν αναδείξει ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά συσχετισμού νοημοσύνης – κληρονομικότητας, αλλά σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι τα δύο είναι αλληλένδετα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, το γονίδιο FNBPL1 είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον βαθμό ευφυΐας στην παιδική ηλικία. Το ίδιο γονίδιο είναι αυτό που «προβλέπει» την ευφυΐα των ενηλίκων. Ωστόσο δεν είναι ακριβώς αυτό που διαδραματίζει καθοριστικό παράγοντα καθώς η νοημοσύνη ενηλίκων και ανηλίκων διαφέρουν. Οι δύο αυτοί δείκτες IQ είναι αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους, σύμφωνα με τις  πιο πρόσφατες ψυχολογικές μελέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr