Η κλιματική αλλαγή σε 5 ερωταπαντήσεις

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα με το οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Ακολουθούν πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το θέμα αυτό.

Σε τι διαφέρει το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την κλιματική αλλαγή;

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου συμπεριλαμβάνεται και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, και αυτή είναι η βασική διαφορά τους.

Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πώς προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη;

Ο όρος συνδέεται με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης (παγκόσμια θέρμανση), ενώ θεωρείται πως το φαινόμενο έχει ενισχυθεί σημαντικά από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Τον 19ο αιώνα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένα αέρια στο εναέριο δίκτυο επιβραδύνουν την αύξηση της θερμοκρασίας. Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διατήρηση σταθερών επιπέδων θερμότητας, καθώς χωρίς αυτό η Γη θα ήταν μία παγωμένη και μη βιώσιμη περιοχή.

Πως γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα;

Ερευνητικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων μελετών που χρησιμοποιούν ραδιενέργεια για τη διάκριση των βιομηχανικών εκπομπών από τις φυσικές εκπομπές αερίων, αποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη ποσότητα αυτού προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατά τα επόμενα 25 έως 30 χρόνια το κλίμα θα θερμανθεί σταδιακά και αυτό θα οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και άλλοι ευαίσθητοι βιότοποι ήδη πεθαίνουν.

Μακροπρόθεσμα, αν οι εκπομπές αερίων των εταιρειών συνεχίσουν να αυξάνονται ανεξέλεγκτα, οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι κλιματικές επιπτώσεις θα είναι τόσο σοβαρές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλα κύματα προσφύγων λόγω αυξημένης κινητικότητας, μαζική εξαφάνιση φυτών και ζώων και ολική τήξη των πολικών πάγων, η οποία θα επιφέρει άνοδο της στάθμης των θαλασσών και των ωκεανών, προκαλώντας θανάσιμες πλημμύρες στις περισσότερες παράκτιες πόλεις του κόσμου.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη αισθητή είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Πλημμύρες, άστατα καιρικά φαινόμενα και έντονα κύματα θερμότητας επιδεινώνονται διαρκώς, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων να πέφτουν θύματά τους, ενώ ροές προσφύγων έχουν ήδη αποσταθεροποιήσει την πολιτική σε όλον τον κόσμο.

Δυστυχώς, όπως και με όλα σχεδόν τα κοινωνικά προβλήματα, οι λιγότερο δυνατοί οικονομικά θα είναι αυτοί που θα πληγούν πρώτοι από αυτήν την κρίση.

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.