Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τη σεξουαλική σου ζωή

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τη σεξουαλική σου ζωήΗ κλιματική αλλαγή λιώνει τους πάγους, απειλεί τη δημόσια υγεία, μεταβάλλει το pH των ωκεανών και είναι υπεύθυνη για ακραία φαινόμενα. Τώρα έρχεται να απειλήσει την ικανότητά μας να αναπαράγουμε. Σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη συχνότητα συνουσίας.

Πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική ζέστη μειώνει σημαντικά τις γεννήσεις. Οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν τη συχνότητα της συνουσίας, τα επίπεδα ορμονών και τη σεξουαλική ορμή. Στην ουσία επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική υγεία ή την ποιότητα του σπέρματος, αλλά και την ωορρηξία, λένε οι τρεις οικονομολόγοι από το Πανεπιστήμιο Tulane, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι «οι αυξημένες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να μειώσουν τα ποσοστά αύξησης του πληθυσμού κατά τον επόμενο αιώνα». Μελετώντας τη θερμοκρασία και τη γονιμότητα σε μία περίοδο 80 χρόνων στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία άνω των 26οC μειώνει τις γεννήσεις μεταξύ 8 και 10 μηνών.

Αν και πολλοί μπορεί να καλωσορίσουν τη μείωση της γεννητικότητας σε έναν πλανήτη γεμάτο κόσμο, οι ερευνητές λένε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στις χώρες με τα ήδη χαμηλά ποσοστά γεννήσεων. «Η μείωση της γεννητικότητας είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τις χώρες, όπως ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά γεννήσεων» δήλωσε ο Alan Barreca, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Tulane, και ένας από τους συγγραφείς.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι πολιτικοί πρέπει να δώσουν προσοχή στα ευρήματά τους. Κατά τις θερμές θερμοκρασίες, οι ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να δουν τα ήδη χαμηλά ποσοστά γεννήσεων να γίνονται ακόμη χαμηλότερα. Και αυτό μπορεί να καταστρέψει την οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότεροι εργαζόμενοι θα καταβάλουν τις παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης για τους συνταξιούχους, μεταξύ άλλων συνεπειών.

Γι’ αυτό ο κλιματισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριος στη μείωση της σεξουαλικότητας. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η χρήση του κλιματισμού ενδεχομένως αντιστάθμισε την υψηλή θερμοκρασία με τις απώλειες της γονιμότητας στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970 και εξής.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…