Η κλασική μουσική αυξάνει το Iq σας!

Συντάκτης: Ρία Βασιλείου

Η κλασική μουσική αυξάνει το Iq σας!Με τον όρο κλασική μουσική αναφέρεται ευρύτερα η δυτικοευρωπαϊκή μουσική παραγωγή που εκτείνεται σε μία αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, περίπου από το έτος 470 μ.Χ. μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Το επίθετο «κλασικός» προέρχεται από τη λατινική λέξη classicus, σηματοδοτεί δηλαδή κάτι εξαιρετικό. Διάφοροι ορισμοί συνδέουν τον όρο με την ελληνική και λατινική αρχαιότητα, ως «συμμόρφωση του ύφους ή της σύνθεσης με τα πρότυπα της ελληνικής και λατινικής αρχαιότητας. Οι ορισμοί αυτοί μεταφέρθηκαν στη μουσική για να δηλώσουν περισσότερο την διάκριση μεταξύ της «έντεχνης» μουσικής από την λαϊκή ή παραδοσιακή. Η έννοια της κλασικής μουσικής, παρέπεμπε επομένως σε μία «ανώτερη» μορφή μουσικής σύνθεσης, με «σοβαρούς» σκοπούς και πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Ο όρος «Κλασική Σχολή» χρησιμοποιήθηκε αργότερα στη Γερμανία το 1830 για το έργο των Χάυντν, Μότσαρτ και Μπετόβεν.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιούνται κατά καιρούς στο κατά πόσο συμβάλλει η κλασική μουσική στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην αύξηση του Iq των παιδιών και των ενηλίκων έχουν διαπιστωθεί τα παρακάτω οφέλη:

 • Βελτίωση στις γνωστικές λειτουργίες
  Ανάπτυξη της ευφυϊας για όσους παίζουν μουσικό όργανο. Μόνιμες επιδράσεις στην ευφυΐα έχει ωστόσο η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.
 • Καλύτερη απόδοση σε διάφορα τεστ νοημοσύνης.
  Τη θετική σχέση ανάμεσα στη μουσική εκπαίδευση και τις επιδόσεις σε άλλα πεδία – βελτίωση στην ικανότητα ανάγνωσης, στη λεκτική έκφραση και στη μαθηματική σκέψη.
 • Η εκμάθηση μουσικής απαιτεί πολλές δεξιότητες: συγκέντρωση, προσοχή, μνήμη, συντονισμό, πειθαρχία. Γι’ αυτό και όταν μαθαίνετε ένα μουσικό όργανο, τα οφέλη «διαρκούν» περισσότερο και δεν αφορούν μόνο τις μουσικές σας ικανότητες, αλλά ένα ευρύτερο πεδίο. Τα μαθήματα μουσικής είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αναδιαμορφώσει τον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας τις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών ζωνών του εγκεφάλου, μουσικών και μη μουσικών.
 • Για δυνατή μνήμη
  Η μουσική συμβάλλει στο «χτίσιμο» γερής μνήμης. Βελτίωση και σε πεδία της μνήμης που δεν σχετίζονται με τη μουσική, αλλά με τη λεκτική μνήμη, τα μαθηματικά, τη γραφή και την ανάγνωση.
 • Προάγει την ευρηματικότητα
  Η κλασική μουσική αυξάνει το Iq σας!Οι μουσικοί έχουν πιο δημιουργική σκέψη και φαίνεται ότι βρίσκουν πιο ευφάνταστες λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Η συναισθηματική αντίδραση του εγκεφάλου στη μουσική ξεκινά σε μόλις 250 χιλιοστά του δευτερολέπτου από το άκουσμά της, δηλαδή είναι το ίδιο γρήγορη με τα αντανακλαστικά σας μπροστά στον κίνδυνο.
 • Για το σώμα και την ψυχή
  Η όπερα φαίνεται να ηρεμεί την καρδιά και μειώνει το άγχος, ελαττώνει την πίεση του αίματος και εξασφαλίζει την πιο ομαλή ροή του.
 • Για τον πόνο
  Η μουσική ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες και η ένταση του πόνου.
 • Για τον ύπνο
  Είναι γεγονός η ευεργετική επίδραση της κλασικής μουσικής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου.
 • Για την ψυχική υγεία
  10-20΄ μουσικής ακρόασης μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή μας.
 • Για ευφορία
  Το άκουσμα μουσικής προκαλεί στον εγκέφαλό σας αντιδράσεις που συνδέονται με την απόλαυση και τη χαλάρωση.

Συντάκτης: Ρία Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.