Η κηραλοιφή: Το φυσικό βάλσαμο της επιδερμίδας και οι χρήσεις της

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια, Φιλόλογος

Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι αναζητούν πιο έντονα προϊόντα που είτε να είναι φυσικά είτε πιο φιλικά προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί και η ζήτηση για την κηραλοιφή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες περιπτώσεις και να μας σώσει!

Η κηραλοιφή είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται για τις καλλωπιστικές και τις επουλωτικές της ιδιότητες. Η βάση της κρέμας είναι το κερί μέλισσας και το ελαιόλαδο, στην οποία μπορούν να προστεθούν διάφορα έλαια που ενισχύουν τη δράση της όπως το βαλσαμέλαιο, το αμυγδαλέλαιο, η πρόπολη κ.α.

Πρόκειται για ένα προϊόν που συνήθως βρισκόταν σε ένα βαζάκι στο ψυγείο της γιαγιάς μας και πολύ πιθανόν να αναρωτιόμασταν συχνά τι είναι αυτό, μέχρι τη στιγμή που άνοιγε για κάποιο μικρό κοψιματάκι ή κάποιο κάψιμο και εκεί καταλαβαίναμε την αξία του.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΗΡΑΛΟΙΦΗΣ

Εγκαύματα: είναι ιδανική για τα εγκαύματα καθώς επιταχύνει την διαδικασία της επούλωσης. Ακόμα και σε περιπτώσεις νοσηλείας μπορεί να μειώσει τον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο (όχι όμως για πολύ σοβαρές περιπτώσεις).

Σύγκαμα: μειώνει τα συμπτώματα του εξανθήματος που δημιουργεί η χρήση της πάνας στο ευαίσθητο δέρμα των μωρών και των ηλικιωμένων ή από οτιδήποτε μπορεί να έχει προκληθεί το σύγκαμα.

Αιμορροΐδες: η κηραλοιφή βοηθάει στη μείωση του πόνου, της αιμορραγίας και του κνησμού που προκαλούν οι αιμορροΐδες.

Ενυδάτωση: η κηραλοιφή μπορεί να αντικαταστήσει τις κρέμες ημέρας και του σώματος, αφού δίνει ελαστικότητα στο δέρμα και βοηθάει στην αναπλήρωση πολύτιμων λιπιδίων της επιδερμίδας.

Αντιβιοτικές και αναπλαστικές ιδιότητες: θεωρείται αντιγηραντικό αλλά επίσης βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση της ακμής, στην ψωρίαση και σε άλλα σημάδια του σώματος όπως οι ραγάδες ή τα σημάδια εγκαύματος.

Αντιφλεγμονώδης: οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχει συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών, των εκζεμάτων αλλά και των δερματίτιδων.

Χείλη: τα σκασμένα και αφυδατωμένα χείλη ενυδατώνονται σε βάθος με την επάλειψη κηραλοιφής.

Στρες: ο συνδυασμός της κηραλοιφής με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια συμβάλλει στην καταπολέμηση τους στρες και των πονοκεφάλων, αν εφαρμοστεί συνδυαστικά με μασάζ στους κροτάφους.

Θηλασμός: είναι απόλυτα ασφαλής για να χρησιμοποιηθεί από τις μητέρες που θηλάζουν και αντιμετωπίζουν πληγωμένες και ερεθισμένες θηλές.


Δείτε ακόμα: Μητρικός θηλασμός! Οι 10 επικρατέστεροι μύθοι και οι αλήθειες!


Η κηραλοιφή, λοιπόν, είναι φυσικό προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Δεν απαιτεί καμιά προσθήκη συντηρητικού ή χημικού για να διατηρηθεί, όποτε μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα φυσικό και ασφαλές.

Δεν έχουν αναφερθεί κάποιου είδους παρενέργειες από τη χρήση της κηραλοιφής, ωστόσο καλό θα είναι να γνωρίζουμε ή να ελέγχουμε τα συστατικά της, σε περίπτωση αλλεργίας σε κάποια από αυτά. Σε περίπτωση αμφιβολίας ή συγκεκριμένης αλλεργίας συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας.

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια, Φιλόλογος

Influence:

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία…