Η καταστροφική δύναμη του κουτσομπολιού

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη

Ποιό είναι το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ένα «αθώο» κουτσομπολιό; Πόσο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει την προσωπική κι επαγγελματική ζωή μας; Πάνω από όλα όμως, γιατί το αφήνω να εξελιχθεί και πώς θα το βγάλω από τη ζωή μου;

Το κουτσομπολιό το συναντάμε σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα κι αφορά στην προσωπική ή επαγγελματική ζωή κάποιου άλλου γνωστού ή άγνωστου προσώπου σε εμάς και τους συνομιλητές μας. Συζητάμε λοιπόν την κατάσταση που βιώνει κάποιος άλλος με ένα ή πολλά άτομα τα οποία δεν είναι μέρος του προβλήματος ή δεν εμπλέκονται άμεσα με την συγκεκριμένη κατάσταση. Φυσικά ούτε λύση μπορούν να παρέχουν!

Αυτό που συχνά ξεχνάμε να κάνουμε είναι να διπλοτσεκάρουμε την ορθότητα και την ακρίβεια της πληροφορίας που λαμβάνουμε ή μεταδίδουμε. Μας παρασέρνει ο ενθουσιασμός που κουβαλάει το σχόλιο και το κουτσομπολιό. Η υπεροχή που ενδεχομένως νιώθουμε σχολιάζοντας κάποιον άλλον αρνητικά. Γιατί σίγουρα υπάρχει λόγος που κουτσομπολεύουμε! Πολλές φορές το κάνουμε κι εκδικητικά για να βλάψουμε εσκεμμένα κάποιον που μας έχει πληγώσει ή αδικήσει στο παρελθόν. Άλλες φορές για να εμπλέξουμε κι άλλους στο πρόβλημά μας και να μας φανεί ελαφρύτερο το φορτίο. Αισθανόμαστε καλύτερα για τα δικά μας λάθη ή τις αποτυχίες, μέσα από τις αμαρτίες ή τα λάθη των άλλων. Λες και παίρνουμε άφεση αμαρτιών ή κάποια επιβεβαίωση ότι υπερέχουμε σε σύγκριση με τους άλλους γύρω μας. Και ξαφνικά έχουμε τους δικούς μας συμμάχους σε αυτή την μετάδοση θυμού κι αρνητικής ενέργειας.

Καθώς το κουτσομπολιό έχει συνήθως αρνητική μορφή ανθίζει πάντα στο σκοτάδι. Είναι συνήθως ψίθυροι ανάμεσα σε δύο άτομα ή μια μικρή ομάδα. Αυτές οι χαμηλόφωνες φράσεις όμως έχουν μεγάλη δύναμη και μπορούν να καταστρέψουν καριέρες και οικογένειες σε απίστευτα γρήγορο χρόνο. Το κουτσομπολιό δρα σαν τοξική ουσία, σαν δηλητήριο στην αλήθεια και στην εμπιστοσύνη. Μας βλάπτει πνευματικά και ψυχικά και προκαλεί τεράστια σύγχυση. Μας τρώει τον πολύτιμο χρόνο μας και δεν μας αφήνει να επικεντρωθούμε στα θετικά και δημιουργικά πράγματα.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που κρύβουν ο λόγος και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε. Όλοι μας επικοινωνούμε με τις λέξεις κι αυτές με την σειρά τους μας αγγίζουν, μιλάνε στις καρδιές μας μέσα από ποιήματα, μυθιστορήματα και τραγούδια και μας γεννάνε συναισθήματα. Αρνητικά ή θετικά.

Για να απομακρύνω και να βγάλω το κουτσομπολιό από τη ζωή μου καλό είναι να μην το υποτιμήσω. Να αναγνωρίσω ότι ουσιαστικά είναι εχθρός μου και να μην του ανοίξω την πόρτα. Να σκέφτομαι δυο φορές πριν μιλήσω και να ψάχνω αυτά που ακούω για δω αν πραγματικά στέκουν. Οι άνθρωποι που κουτσομπολεύουν κάποιον άλλον σε εμένα και αρέσκονται σε αυτό, είναι πολύ πιθανό να το κάνουν ακόμη και εις βάρος μου σε τρίτα πρόσωπα.

Η αλήθεια ποτέ δεν ψιθυρίζεται. Λέγεται δυνατά και ξεκάθαρα. Η αλήθεια σε αντίθεση με το κουτσομπολιό έχει πρόσωπο και όνομα! Οι ευγενικές και θετικές λέξεις έχουν θεραπευτικές ιδιότητες στην ψυχή και το μυαλό. Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε τί κρατάμε και πώς πορευόμαστε σε αυτή τη ζωή.

Λέγεται ότι: Τα μεγάλα μυαλά συζητούν ιδέες. Τα μεσαία μυαλά συζητούν γεγονότα. Τα μικρά μυαλά συζητούν ανθρώπους. Εσείς σε ποιά κατηγορία θέλετε να ανήκετε;

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη,

Influence:

Παράλληλα με τη διδασκαλία της Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας έχει εξελίξει και το ταλέντο της στη ζαχαροπλαστική και τις καλλιτεχνικές χειροποίητες δημιουργίες…