Η κατασκήνωση ωφελεί τα παιδιά

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Η κατασκήνωση ωφελεί τα παιδιάΤι μπορεί να μάθει ένα παιδί σε μια κατασκήνωση; Ποια είναι τα οφέλη της; Πώς μια κατασκήνωση βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν πνευματικά και συναισθηματικά;

Η κατασκήνωση είναι μια ιδέα που περνά από το μυαλό πολλών γονέων για τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ειδικότερα γονείς που εργάζονται ολόκληρο το καλοκαίρι και που δεν έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τα παιδιά τους να περάσουν κάποιες ημέρες με τους παππούδες τους ή με άλλους συγγενείς, βρίσκουν την ιδέα μιας κατασκήνωσης εξαιρετικά δελεαστική. Τί μπορούν να μάθουν τα παιδιά σε μια κατασκήνωση και πως η εμπειρία αυτή τα βοηθά στο μέλλον;

Η κατασκήνωση και η μάθηση

Υπάρχουν διαφορετικά είδη κατασκηνώσεων, από τις θρησκευτικές, που οργανώνουν κάποιες μονές ή ενορίες ανά την Ελλάδα, έως τις κατασκηνώσεις που εστιάζουν στον αθλητισμό και σε άλλες παρόμοιες δραστηριότητες ή και κατασκηνώσεις που μεριμνούν περισσότερο για την εκπαίδευση και την καλλιέργεια των παιδιών (δημιουργικές ασκήσεις, γλώσσες, εργαστήρια). Μπορεί κανείς να επιλέξει την κατασκήνωση που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του παιδιού του, ώστε να του χαρίσει μια εμπειρία που θα το ικανοποιήσει και που θα το βοηθήσει να μάθει νέα πράγματα).

Η κατασκήνωση ωφελεί τα παιδιάΤα παιδιά συνήθως δεν εκδηλώνουν πόσο τους αρέσει να μαθαίνουν. Αυτό κυρίως συμβαίνει γιατί πολλοί γονείς και δάσκαλοι βοηθούν στην καλλιέργεια μιας μικρής παρανόησης: συνδέουν τη μάθηση με το σχολείο και γενικά με το σχολικό περιβάλλον. Το πρόβλημα αρχίζει όταν συνειδητοποιήσει κανείς πως το σχολείο δεν είναι ό,τι αγαπούν περισσότερο τα –περισσότερα, τουλάχιστον− παιδιά, μιας και συνδέεται με άγχος, διαγωνίσματα, βαθμούς και πίεση για καλές επιδόσεις. Έτσι, εάν συνδέσει κανείς τη μάθηση με το σχολείο, αυτόματα της βάζει αρνητικό πρόσημο.

Στα παιδιά, όμως, αρέσει να μαθαίνουν νέα πράγματα. Νιώθουν έτσι πως μεγαλώνουν (και συνήθως θέλουν να γίνουν «μεγάλοι»), πως είναι χρήσιμα και έξυπνα, πως προοδεύουν. Σε μια κατασκήνωση τα παιδιά μαθαίνουν απίστευτα πολλά πράγματα από την έννοια της λέξης «ομαδάρχης», μέχρι την ανεξαρτησία και την υπευθυνότητα. Εάν καταφέρουμε να αφαιρέσουμε από τη λέξη «μάθηση» το αρνητικό φορτίο των βαθμών και του σχολείου (με όλο το άγχος που το συνοδεύει), τότε η κατασκήνωση ως μαθησιακή εμπειρία είναι κάτι που πολλά παιδιά θα ήθελαν να ζήσουν και δε θα φοβούνταν να δοκιμάσουν.

Η ανεξαρτησία και η υπευθυνότητα

Η κατασκήνωση ωφελεί τα παιδιάΔύο είναι οι σημαντικότεροι άξονες μάθησης γύρω από τις κατασκηνώσεις: οι αξίες της ανεξαρτησίας και της υπευθυνότητας που αποκτούν τα παιδιά. Σε μια κατασκήνωση ζουν μακριά από τους γονείς τους και από το οικογενειακό τους περιβάλλον, οφείλουν, λοιπόν, να σέβονται κάποιους κοινούς κανόνες και να μην τους παραβαίνουν, να σέβονται τους άλλους, να στηρίζονται στις δικές τους δυνατότητες και να είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους και τις πράξεις τους. Για παιδιά που η συμπεριφορά τους είναι προβληματική (ζητούν διαρκώς την προσοχή των γύρω τους, είναι άτακτα, περιμένουν τα πάντα έτοιμα από τη μαμά ή τον μπαμπά), η κατασκήνωση είναι μια πρόκληση και μια ευκαιρία να αλλάξουν και να βελτιωθούν. Ακόμη, για παιδιά που είναι περισσότερο εσωστρεφή ή παρουσιάζουν έλλειψη αυτοπεποίθησης, η κατασκήνωση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξουν τα ταλέντα τους και να κάνουν φίλους σε ένα περιβάλλον ομαδικότητας και συντροφικότητας.

Σε μια κατασκήνωση τα παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα και να κάνουν πολύ καλούς φίλους. Εάν έχετε σκεφτεί σαν γονιός να μιλήσετε με το παιδί σας και να κανονίστε την παραμονή του για κάποιες ημέρες σε μια κατασκήνωση, σκεφτείτε καλά όλα τα παραπάνω οφέλη.

*Φωτογραφίες από κατασκήνωση εφήβων στη Ρουμανία ©Αναστασία Καρούτη

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…