Η κατάλληλη διατροφή για υγιή μαλλιά

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η διατροφή είναι σίγουρα ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την καλύτερη εμφάνισή μας. Η ποιότητα και το είδος της τροφής που λαμβάνουμε, τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει η καθημερινή διατροφή μας, το επίπεδο των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που παίρνουμε από ό,τι τρώμε είναι μερικά από τα στοιχεία που αντανακλούν και επηρεάζουν το σώμα μας, την εμφάνισή μας, τη λειτουργία συνολικά του οργανισμού μας αλλά και μεμονωμένα την υγεία ιστών και οργάνων. Τα μαλλιά είναι από τα χαρακτηριστικά εκείνα σημεία του σώματός μας όπου εκδηλώνεται έντονα η καλή θρέψη αλλά και αντίθετα η λανθασμένη διατροφή. Ποια στοιχεία μας δίνει το σώμα μας για να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά;

Χαρακτηριστικά στοιχεία λανθασμένης θρέψης

Όταν ο οργανισμός δεν τρέφεται σωστά ή παίρνει λιγότερη τροφή από αυτή που απαιτείται για να καλύψει τις ανάγκες του, έχουμε διάφορες ενδείξεις και συμπτώματα που δηλώνουν τη λανθασμένη διατροφή. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα αναφέρονται παράκτω:

 • Θαμπά μαλλιά, χωρίς ζωντάνια
 • Λιπαρό δέρμα με άτονο χρώμα
 • Θαμπά, κουρασμένα μάτια με κόκκινους κύκλους
 • Χαλασμένα ούλα και δόντια
 • Μειωμένη ανάπτυξη
 • Τεντωμένα νεύρα
 • Μειωμένη όρεξη

Αντίθετα, όταν κάποιος τρέφεται σωστά, και παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά σε σωστές ποσότητες και αναλογίες, τότε τα συμπτώματα είναι τα ακριβώς αντίθετα. Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι της ποιοτικής και αποτελεσματικής διατροφής είναι:

 • Λαμπερό, καθαρό δέρμα, ροδαλού χρώματος
 • Γυαλιστερά και όχι λιπαρά μαλλιά
 • Καλοσχηματισμένα δόντια και γερά ούλα
 • Κανονικό ύψος και βάρος
 • Αντοχή
 • Ισορροπία συναισθημάτων και αντιδράσεων
 • Κανονική όρεξη
 • Σωστός ύπνος

Η κατάλληλη διατροφή για όμορφα μαλλιά

Η διατροφή που θεωρείται καταλληλότερη για την υγεία των μαλλιών είναι ισορροπημένη αλλά και απλή. Αποτελείται από αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, που συμβάλλουν στη γρηγορότερη γήρανση του οργανισμού και κατ’ επέκταση των διαφόρων ιστών.

Επίσης χαρακτηρίζεται από πληθώρα πρωτεϊνών, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη κατασκευή των δομικών μονάδων των μαλλιών, αλλά και των νυχιών. Τέλος, πρέπει να είναι πλούσια και κυρίως επαρκής σε βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες C, Α και Κ, οι οποίες έχουν χαρακτηριστική δράση για την καλύτερη δόμηση και προστασία μαλλιών, νυχιών και δέρματος.

Τι χρειάζονται τα μαλλιά μας;

Τα μαλλιά είναι συχνά η «αντανάκλαση» της διατροφικής μας κατάστασης, αφού η υφή τους, η κατάσταση της τρίχας και η λάμψη τους είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει η τροφή που λαμβάνουμε. Έτσι, διατροφικές απώλειες μπορεί να οδηγήσουν σε μαλλιά θαμπά, σπασμένα και εύθρυπτα.

Τα θρεπτικά συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών είναι η βιταμίνη Α, μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιοτίνη, η βιταμίνη C, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, η πρωτεΐνη και το νερό. Ας τα μελετήσουμε αναλυτικά:

Βιταμίνη Α: Η ικανοποιητική ποσότητα της βιταμίνης Α είναι σημαντική για να ολοκληρωθεί σωστά η ανάπτυξη κυττάρων και ιστών του σώματος, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μαλλιά. Το σώμα παίρνει ουσιαστικά τη βιταμίνη αυτή με δύο τρόπους: από φυτικές πηγές ως καροτενοειδή (όπως είναι το β-καροτένιο, που μετατρέπεται στο σώμα στη βιταμίνη Α), αλλά και από τις ζωικές πηγές με την μορφή ρετινόλης.

Βιταμίνη Β6, φολικό οξύ και Β12: Όλες οι παραπάνω βιταμίνες είναι σημαντικές για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμογλοβίνης, που έχει ως κύριο στόχο τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς του σώματος όπως είναι και τα μαλλιά. Τα υγιή και δυνατά μαλλιά είναι αποτέλεσμα της συνεχούς τροφοδοσίας με αίμα και οξυγόνο. Μειωμένη πρόσληψη των τριών αυτών βιταμινών μπορεί να καταλήξει σε μειωμένη παροχή οξυγόνου, και κατά συνέπεια σε θαμπά, κατεστραμμένα και εύθρυπτα μαλλιά.

Βιταμίνη C: Έλλειψη της βιταμίνης αυτής έχει βρεθεί ότι συμβάλλει σε μαλλιά που σπάνε εύκολα. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του κολλαγόνου, ενός πολύ διαδεδομένου συστατικού του σώματος, που συνδέει τους ιστούς. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται σε τροφές όπως εσπεριδοειδή, σκουροπράσινα λαχανικά, ντομάτες, μπανάνες, πατάτες και πιπεριές.

Σίδηρος: Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου (χαμηλά αποθέματα αποθηκευμένα στο σώμα) είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί πτώση των μαλλιών. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη μέσω της διατροφής (π.χ.σε περιπτώσεις χορτοφαγικής δίαιτας που το άτομο δεν καταναλώνει ζωικές πηγές σιδήρου) ή και σε αυξημένες απώλειες (π.χ. όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια αίματος μέσω της περιόδου). Επίσης αυξημένη απώλεια μαλλιών μπορεί να παρατηρηθεί μετά από συχνές και αυστηρές δίαιτες, που δεν προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Χαλκός: Ο χαλκός είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που συμβάλλει στο σχηματισμό της αιμογλοβίνης και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου στα ερυθροκύτταρα του αίματος. Ο χαλκός αλληλοεπηρεάζεται από την παρουσία του ψευδαργύρου και η πολύ μεγάλη συγκέντρωση του δεύτερου μειώνει την απορρόφηση του πρώτου.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης (βασικής δομικής πρωτεΐνης των μαλλιών). Έτσι κρίνεται σημαντική η πρόσληψη τροφών όπως κρέας, συκώτι, θαλασσινά, μαγιά μπύρας, αβγά, και σόγια.

Μεθειονίνη: Πρόκειται για ένα αμινοξύ, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει στην πτώση των μαλλιών και στη μη φυσιολογική τους ανάπτυξη.

Διατροφικές τεχνικές

Πώς λοιπόν πρέπει να διαμορφώσουμε τη διατροφή μας ώστε να έχουμε υγιή, όμορφα και γερά μαλλιά; Οι διατροφικές πρακτικές που πρέπει να υιοθετηθούν αναφέρονται παρακάτω:

 • Ικανοποιητική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία να μην είναι μαγειρεμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Ικανοποιητική πρόσληψη νερού και σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
 • Υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνικών τροφών

Τέλος, ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών και να οδηγήσουν σε τριχόπτωση είναι οι συχνές δίαιτες, η πολύ απότομη απώλεια βάρους, η ανορεξία και ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής, η χορτοφαγία, το κάπνισμα και η έκθεση των μαλλιών στον ήλιο.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…