Η κατάλληλη διατροφή για τα άτομα με έλλειψη σιδήρου

Συντάκτης: Μαρία Παναγή

Η έλλειψη σιδήρου είναι μια κατάσταση που απασχολεί πολλούς είτε εκ γενετής είτε από άλλες αιτίες. Με την κατάλληλη διατροφή, τα όποια προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. 

Διατροφή και έλλειψη σιδήρου

Πολλά νερά άτομα στην εποχή που ζούμε επιλέγουν να κάνουν μια πιο υγιεινή διατροφή από τους γονείς τους και μερικές φορές αποκλείουν κάποια φαγητά από την διατροφή τους. Αυτό, όμως, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους γιατί δεν παίρνουν όλες τις θρεπτικές βιταμίνες από κάποια φαγητά που είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία όπως το κρέας. Πολύ συχνό φαινόμενο που παρατηρείται είναι η έλλειψη σιδήρου, που είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και δεν πρέπει οι νέοι να το παίρνουν αψήφιστα. Συνήθως ένα σύμπτωμα σε έναν ενήλικα που έχει χαμηλό σίδηρο είναι η κούραση, η έλλειψη ενέργειας και η υπνηλία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία στις τέσσερις γυναίκες έχει έλλειψη σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στην αναιμία, μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε πρωτεΐνη στο πιάτο σας.

Τροφές για λήψη σιδήρου

Αν δεν είστε άτομα όμως που σας αρέσει το κρέας, τότε πρέπει να βρείτε εναλλακτικές τροφές για να λάβετε τον σίδηρο που χρειάζεστε. Για παράδειγμα, αν είστε άτομο που σας αρέσει να τρώτε φρούτα και λαχανικά, μπορείτε το μεσημέρι να επιλέξετε να φάτε σπανάκι που είναι πλούσιο σε σίδηρο. Για να απορροφηθεί, όμως, θα πρέπει μαζί να πιείτε χυμό πορτοκάλι, ο οποίος περιέχει βιταμίνη C. Αν θέλετε, όμως, να δείτε κατακόρυφη αύξηση στον σίδηρο σας καλό θα ήταν να επιλέξετε να φάτε κάποια φαγητά που μπορεί να μην είναι στις διατροφολογικές σας συνήθεις. Για παράδειγμα, το αρνί και η βρώμη με σταφίδες έχουν πολύ σίδηρο. Το σουσάμι, οι σούπες, οι πιπεριές και ο ηλιόσπορος είναι φαγητά που ταιριάζουν πιο πολύ στα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και δεν έχουν πολλές θερμίδες. Καλό θα ήταν να επιλέξετε να φάτε συκώτι γιατί είναι πλούσια πηγή σιδήρου. Παράλληλα οι ξηροί καρποί, τα μακαρόνια και τα φασόλια είναι φαγητά που καλό θα ήταν να τα εντάξετε στην διατροφή σας γιατί περιέχουν σίδηρο και είναι και εύγευστα.

Ένα καλό μενού πλούσιο σε σίδηρο

Αν διερωτάστε τι να φάτε το πρωί, ένα καλό και σωστό πρωινό που είναι πλούσιο σε σίδηρο είναι το εξής: Μπορείτε να φάτε 2 αυγά βραστά μαζί με χυμό πορτοκαλί ή και με ξηρούς καρπούς. Κατά το ενδιάμεσο επιλέξετε να φάτε φρούτα με αμύγδαλα ή μια φέτα ψωμί με αβοκάντο. Το πιο κατάλληλο μεσημεριανό που μπορείτε να φάτε είναι το συκώτι με σαλάτα ή φάκες, ενώ το βράδυ μια σαλάτα είναι ό,τι πρέπει για καλύτερη χώνεψη.

Συντάκτης: Μαρία Παναγή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.