Η καφεΐνη βελτιώνει τη μνήμη για ένα 24ωρο

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Influence:

Η καφεΐνη βελτιώνει τη μνήμη για ένα 24ωροΜπορεί ο πρωινός καφές να «ανοίγει» το μάτι, αλλά η καφεΐνη, πέρα από τη διεγερτική δράση της, βελτιώνει και τη μνήμη! Σύμφωνα με τους Αμερικάνους ερευνητές στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ένα φλιτζάνι με καφέ ή τσάι ενισχύει τη μνήμη έως και μια ημέρα μετά, αφού η καφεΐνη έχει και τα «καλά» της. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι προκαλεί θετικές επιδράσεις στη μνήμη… που μάλιστα είναι και μακροπρόθεσμες, δηλαδή διαρκούν για 24 ώρες μετά την κατανάλωση.

Με επικεφαλή τον Michael Yassa, βοηθό καθηγητή των Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών επιστημών στο Johns Hopkins, οι ερευνητές προχώρησαν σε ένα πείραμα με 160 συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν συχνά καφεΐνη. Οι τελευταίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, μελέτησαν πρώτα δεκάδες εικόνες για 5 λεπτά, και στη συνέχεια έλαβαν, είτε ένα εικονικό χάπι, είτε ένα χάπι καφεΐνης των 200 μιλιγκράμ. Μετά από ένα 24ωρο, οι επιστήμονες έλεγξαν τη μνήμη των εθελοντών μέσα από τεστ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όποιος πήρε το χάπι καφεΐνης, θυμόταν τις περισσότερες εικόνες…

Ωστόσο, σε επανάληψη του πειράματος με 100 ή 300 μιλιγκράμ καφεΐνης… δεν εντοπίστηκαν ανάλογες επιπτώσεις, γεγονός που δείχνει ότι η δόση μετατρέπει το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου! Στον ιππόκαμπο επικεντρώνονταν και προηγούμενες μελέτες, με τη διαφορά ότι αυτές χορηγούσαν την καφεΐνη πριν το δειγματισμό των φωτογραφιών. Έτσι, πολλοί πίστευαν ότι οι αλλαγές στη μνήμη προκαλούνταν από την ένταση της προσοχής. «Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Γνωρίζουμε ήδη ότι σχετίζεται με την υγιή μακροζωία και ότι ίσως έχει προστατευτική δράση απέναντι στη νόσο Αλτσχάιμερ», δηλώνει ο καθηγητής Michael Yassa.

Τα στατιστικά, πάντως, δείχνουν ότι το 90% σε όλο τον πλανήτη καταναλώνει καφεΐνη, ενώ οι περισσότεροι λένε «ναι» σε αυτήν επί καθημερινής βάσεως! Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 200 μιλιγκράμ καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή περίπου ένα μεγάλο φλιτζάνι δυνατό καφέ. Σύμφωνα με τον κ. Yassa, η καφεΐνη «κρύβει» και κινδύνους για την υγεία. «Πολλές φορές, δημιουργεί παρενέργειες, όπως είναι η νευρικότητα και το άγχος. Βέβαια, τα οφέλη πρέπει να ισορροπούν έναντι των κινδύνων», συνεχίζει ο ίδιος.

*Αξίζει να αναφερθεί ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.