Η ιστορία του κινηματογράφου, μιας πανανθρώπινης μορφής τέχνης!

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φώτα, κάμερες, δράση, συγκίνηση, σασπένς, αδρεναλίνη. Ποιος από εμάς δεν έχει αισθανθεί κάτι παρόμοιο παρακολουθώντας μία ταινία; Ο κινηματογράφος είναι μία από τις γνωστότερες μορφές τέχνης, επηρεάζει και παρακολουθείται από εκατομμύρια ανθρώπους φανατικά.

Η ιστορία του κινηματογράφου

Ήταν το έτος 1895 όταν δύο αδελφοί ονόματι  Αύγουστος και Λουδοβίκος Λυμιέρ, έχοντας ως βάση τη συσκευή του Έντισον, μία μηχανή που την ονόμασαν κινηματογράφο. Έκτοτε, η τέχνη του κινηματογράφου εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Οι πρώτες ταινίες δεν είχαν ήχο, ήταν ασπρόμαυρες και διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο χαρακτηριστικός Σαρλό, ήταν ο χαρακτηριστικότερος ήρωας της μικρής οθόνης, ένας αστείος και ευαίσθητος γκαφατζής.

Ο κινηματογράφος τότε, αργά και μεθοδικά, ξεκίνησε να εξαπλώνεται ραγδαίως ως ένας από τους καλύτερους και πιο ενδεδειγμένους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Η εγκαθίδρυση του Χόλυγουντ στην Καλιφόρνια, αποτέλεσε την προέλευση μερικών εκ των σπουδαιότερων και ιστορικών ταινιών όλων των εποχών. Οι πρώτες έγχρωμες ταινίες ξεκίνησαν να γυρίζονται γύρω στα μέσα του 1930. Ο κινηματογράφος απέκτησε ιδιαίτερη δημοφιλία, μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου στην Αμερική και την Ιταλία.

Η εμφάνιση της τηλεόρασης, το 1960, ανάγκασε τους ιθύνοντες του κινηματογράφου να στραφούν στη δημιουργία πολύωρων και κοπιαστικών ταινιών, όπως τα σπουδαία φιλμ Μπεν Χουρ και Κλεοπάτρα. Αποτελεί ένας είδος τέχνης που συνεχώς εξελίσσεται και προοδεύει.

Σπουδαίες ταινίες – αστέρες της μεγάλης οθόνης

Παρά το γεγονός πως η κάθε εποχή έχει τα δικά της είδωλα, αναμφίβολα, υπήρξαν αστέρες του σινεμά που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους και θεωρούνται διαχρονικά σύμβολα της Έβδομης Τέχνης. Μπορούμε να αναφέρουμε τη Μέριλιν Μονρόε, τη Μπέτι Ντέιβις, τον Ροδόλφο Βαλεντίνο, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, την Όντρεϊ Χέμπορν, τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, τη Βίβιαν Λι, ένα δείγμα των σπουδαιότερων μορφών του παγκόσμιου σινεμά.

Ο κινηματογράφος μας χάρισε αθάνατα έργα που εξακολουθούν να συναρπάζουν το κοινό. Αξίζει να αναφέρουμε το ανεπανάληπτο Όσα Παίρνει ο άνεμος, το οποίο εξακολουθεί να παίζεται στους κινηματογράφους, τον Κινγκ Κονγκ που τρόμαξε επιδέξια τους θεατές με τα ειδικά εφέ και το ‘’τέρας’’, την Καζαμπλάνκα, το Νονό, το Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν, και άλλες πάρα πολλές.

Το 1937, δημιουργήθηκε και η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων, Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Ο κινηματογράφος επιθυμεί να φέρει τον άνθρωπο κοντά στο ωραίο και του δείξει μία καλύτερη πτυχή του εαυτού του, όχι μόνο να τον ψυχαγωγήσει για λίγες ώρες. Ίσως αυτό να εξηγεί το πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη των ανθρώπων να τον παρακολουθούν και να αγκαλιάζουν τους ήρωες και τα πάθη τους. Όπως η κάθε μορφή τέχνης, έτσι και αυτή θέλει να λυτρώσει και να απαλύνει τον πόνο του ανθρώπου από τη σκληρή και άνυδρη καθημερινότητα.

 

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…