Η ιστορία της βασιλόπιτας- έθιμο και των αρχαίων Ρωμαίων!

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Είμαστε έτοιμοι σε λίγες μέρες να υποδεχτούμε το νέο έτος και να κόψουμε την βασιλόπιτα κατά το νόστιμο έθιμο. Σε όποια παραλλαγή κι αν την απολαύσουμε ας μάθουμε τις ρίζες του εθίμου και την προέλευσή του.

Η βασιλόπιτα είναι γλυκό αρτοσκεύασμα-τσουρέκι ή κέικ- που φτιάχνεται και προορίζεται προς κατανάλωση την Πρωτοχρονιά.

Πρώτα χρόνια

Τα πρώτα στοιχεία για την βασιλόπιτα ανάγονται στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ήταν συνδεδεμένη ως σκεύασμα σε μια πρώιμη μορφή με τα “Σατουρνάλια”, γιορτή των Ρωμαίων  προς τιμήν ελληνικού θεού Κρόνου. Αργότερα πέρασε μέσω των Φράγκων σε άλλους λαούς.

Ανατολική Ρωμαϊκή-Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Πήρε την σημερινή μορφή της λόγω του Μεγάλου Βασιλείου. Ο Μ. Βασίλειος, ως θρυλείται, όταν  ήταν Επίσκοπος Καισαρείας επεβλήθη από τον τότε Αυτοκράτορα ένας βαρύς φόρος. Ο φόρος ήταν δυσβάσταχτος και για να πληρωθεί ο κάθε υπήκοος έδωσε ό,τι χρυσαφικό είχε. Εν τέλει ο φόρος ανεκλήθη και επειδή ο Μ. Βασίλειος δεν ήξερε ποιος έδωσε τι, σκέφτηκε να βάλει κάθε χρυσαφικό σε μια πίτα και όταν τις έδωσε στους πιστούς, ο κάθε ένας έλαβε πίσω ό,τι είχε δώσε.

Με την πάροδο του χρόνου έμεινε η πίτα αυτή ως παράδοση της Πρωτοχρονιάς λόγω και της ανάμνησης του Αγίου Βασιλείου. Με την πάροδο των χρόνων και την προσθήκη ξένων παραδόσεων πήρε την σημερινή της μορφή. Έχει πολλές κατά τόπους παραλλαγές μάλιστα στον Πόντο και την Μικρασία είναι αλμυρή. Κοινό σημείο παραμένουν το αλεύρι ως κύριο υλικό παρασκευής και το φλουρί.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.