Η ιστορία που κρύβεται πίσω από πολυσυζητημένα έργα τέχνης

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Η συμβολή πολλών έργων τέχνης στη δημιουργία σκεπτόμενων, ευαισθητοποιημένων και επικοινωνιακών ανθρώπων δεν χρήζει καμιάς αμφισβήτησης. Η τέχνη ήταν πάντα ένας από τους βασικούς άξονες της ανάπτυξης, και η ένταξή της στα σχολικά προγράμματα φανερώνει την πρόθεση να συγκροτηθούν νέοι με κριτική σκέψη, φαντασία και διερευνητική διάθεση.

Οι επισκέψεις στα μουσεία αποτελούν ένα μέρος της εκπαίδευσης πολλών παιδιών πλέον, και, επισκεπτόμενα έναν τέτοιο χώρο, τα παιδιά θέτουν σε λειτουργία τη φαντασία τους και συνθέτουν τις πιο απίστευτες ιστορίες.

Ιδιαίτερα παρατηρώντας έργα των εικαστικών, τα παραμύθια που φτιάχνουν οι νέοι και οι νέες, προσελκύουν το ενδιαφέρον των ενηλίκων. Πώς θα σάς φαινόταν αν σάς λέγαμε πως, πέρα από τις φανταστικές ιστορίες των παιδιών, οι πίνακες που έχετε δει κρύβουν και αληθινά συμβάντα που η πλοκή τους συναρπάζει;

Κάθε πίνακας από τους παρακάτω, κουβαλάει τη δική του μοναδική ιστορία, που -ως μεγάλα παιδιά- αξίζει να γνωρίζετε.

  1. Mona Lisa: Ο πίνακας αυτός, με δημιουργό του τον Leonardo Da Vinci, απεικονίζει τη Mona Lisa del Giocondo, σύζυγο του Francesco del Giocondo, από τη Φλωρεντία, και δημιουργήθηκε προς τιμήν της γέννησης του δεύτερου γιου τους, Ανδρέα. Επιστήμονες παρατήρησαν σύμβολα που υπόκεινται στον λεγόμενο κώδικα DaVinci, στα μάτια της γυναίκας του αυθεντικού έργου. Ο αυθεντικός πίνακας είχε κλαπεί από το Λούβρο το 1911, αλλά μετά από 2 χρόνια ο δράστης βρέθηκε και ο πίνακας επιστράφηκε στο μουσείο. Το επιχείρημά του για την κλοπή ήταν πως ο πίνακας αυτός έπρεπε να επιστρέψει στην Ιταλία, από όπου προήλθε. Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησε να δημιουργείται στην Φλωρεντία από τον DaVinci από το 1504 και έως το 1519 που ήταν έτοιμο το έργο, είχε μεταφερθεί στη Γαλλία. Αρχικά φυλασσόταν στο παλάτι των Βερσαλλιών, αργότερα μεταφέρθηκε στο Λούβρο.

  2. Έναστρη Νύχτα: Δημιουργός του συγκεκριμένου πίνακα είναι ο Vincent Van Gogh, και απεικονίζει τη θέα από το παράθυρο του δωματίου στο Άσυλο όπου διέμενε ο καλλιτέχνης, ο οποίος είχε νοσήσει για μεγάλο μέρος της ζωής του. Από τί ακριβώς έπασχε δεν γνωρίζουμε, καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ένα κοινό συμπέρασμα. Κρίνοντας από τις επιστολές του ίδιου έχουν οδηγηθεί σε ορισμένες γνωματεύσεις. Ο καλλιτέχνης συνήθιζε να συνθέτει πίνακες με τοπία από το συγκεκριμένο παράθυρο, και αυτός είναι ο μοναδικός πίνακάς του με νυχτερινό θέμα. Όπως ανέφερε σε επιστολή προς τον αδελφό του ο Van Gogh «Μέσα από το παράθυρο με τα σιδερένια κάγκελα, μπορώ να διακρίνω ένα τετράγωνο κομμάτι Γης με σιτάρι… πάνω από το οποίο, το πρωί, βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει σε όλο του το μεγαλείο». Ένα από τα βασικά εκθέματα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και από τα πιο φημισμένα έργα του μετα- ιμπρεσιονιστή Vincent Van Gogh.

Η ιστορία που κρύβεται πίσω από πολυσυζητημένα έργα τέχνης

  1. Γκουέρνικα- Pablo Picaso: Με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού [1937], η κυβέρνηση της Ισπανίας ζήτησε τη δημιουργία του πίνακα αυτού. Καλλιτέχνης o Pablo Picaso, θεματολογία η φρίκη του πολέμου. Το έργο απεικονίζει τον βομβαρδισμό της Χώρας των Βάσκων από εθνικιστές και τον θάνατο 1650 ανθρώπων. Η απόγνωση του πολέμου φανερώνεται στα απελπισμένα πρόσωπα των γυναικών, στα λαβωμένα μωρά, αλλά και στα χρώματα του πίνακα [άσπρο μαύρο και γκρι]. Ένα έργο που δημιουργήθηκε στην διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου και φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό [ΗΠΑ], όταν άλλαξε η κυβέρνηση. Σήμερα ο πίνακας φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης στη Μαδρίτη.

  2. Η κραυγή: Ο Νορβηγός ζωγράφος Ε.Μουνκ, αποτύπωσε στον καμβά [και σε διαφορετικές εκδοχές] την αγωνία, το άγχος, την υπαρξιακή κρίση που νιώθουν οι άνθρωποι σε ορισμένες περιστάσεις. Έχοντας χρησιμοποιήσει χρώμα κόκκινο, συγκρότησε ένα έργο στο οποίο φανερώνονται η ένταση, το άγχος, η εξάντληση, η αγωνία. Η κραυγή της ίδιας της φύσης, ως αντίδραση στην ίδια ‘’την δύση του ηλίου’’- όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης γραπτώς στο ημερολόγιό του. Η δεύτερη εκδοχή του πίνακα ανήκει σε έναν νορβηγό δισεκατομμυριούχο.

  3. The Night Watch: Ο Rembrandt ζωγράφισε έναν πίνακα ο οποίος μετέπειτα δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι δύο φορές! Τη μία με μαχαίρι υποδηματοποιού [1911] και την άλλη [1975] με μαχαίρι ψωμιού. Την τρίτη φορά η επίθεση έγινε με οξύ [1990]. Ευτυχώς όμως, εν τέλει βγήκε αλώβητος.

  4. Ο γέρος ψαράς, Κοσζτεκ: Στον συγκεκριμένο πίνακα βλέπουμε το πορτρέτο ενός ηλικιωμένου ο οποίος έχει θετικές και ταυτόχρονα αρνητικές πτυχές. Μέσα του συνυπάρχουν το καλό και το κακό ταυτόχρονα. Ένα έργο που απεικονίζει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και τον σύνθετο χαρακτήρα ενός απλού καθημερινού ανθρώπου. Οι αντιθέσεις, αλλά και η αρμονία φαίνονται και στη χρήση των υλικών, στην επιλογή της έντασης και των γραμμών.

Ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή, μάς οδηγούν στην αναζήτηση των αρετών της τέχνης και του πολιτισμού, παρακινώντας μας με έναν διαφορετικό τρόπο στο να αναζητήσουμε διόδους επαφής με τον πολιτισμό, την έκφραση και την παιδεία.

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr