Η ιστορία πίσω από την ταινία «Dark Waters»

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία ξεδιπλώνεται στην ταινία Dark Waters, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Mark Ruffalo.

Βασίζεται σε αληθινή ιστορία

H ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και ακολουθεί τον δικηγόρο Robert Bilott (Ruffalo), ο οποίος αποκαλύπτει ένα σκοτεινό μυστικό που συνδέει έναν μεγάλο αριθμό ανεξήγητων θανάτων με μια από ισχυρότερες εταιρείες του κόσμου. Στην προσπάθειά του να αποκαλύψει την αλήθεια, ο Bilott βάζει σε κίνδυνο την καριέρα του, την οικογένειά του και την ίδια του τη ζωή.

Ο δικηγόρος μεγάλης φίρμας μαθαίνει πως στη Δυτική Βιρτζίνια μια μεγάλη εταιρεία χημικών μολύνει την περιοχή σε βάθος χρόνου, δηλητηριάζοντας κάθε ζωντανό οργανισμό εκεί. Ψάχνοντας για την αλήθεια ενάντια στη θέληση των ανώτερών του και του συστήματος, θα ανακαλύψει πως η φρίκη φτάνει πολύ πιο μακριά από όσο θα πίστευε ποτέ.

Ιστορία

Η πίεση από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ανάγκασε την DuPont και άλλες εταιρείες να καταργήσουν σταδιακά το PFOA, και συμφώνησαν να μην το χρησιμοποιήσουν μετά το 2015. Το PFOA και άλλα PFAS ονομάζονται «για πάντα χημικά», επειδή δεν διασπώνται ποτέ στο περιβάλλον.

Η DuPont συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά το C8 έως το 2015. Αλλά κάνει ακόμα Teflon. Η DuPont αντικατέστησε το C8 με μια νέα χημική ουσία που ονομάζεται GenX, η οποία ήδη εμφανίζεται στις πλωτές οδούς.

Η DuPont άρχισε να χρησιμοποιεί το C-8 στην παραγωγή Teflon στο εργοστάσιο Parkersburg το 1951. Το 1954, οι εργαζόμενοι της DuPont σημείωσαν ότι αυτό το χημικό ήταν πιθανό να είναι τοξικό. Η εταιρεία επιβεβαίωσε την τοξικότητά της στα ζώα το 1961 και στη συνέχεια στους ανθρώπους το 1982. Μέχρι το 1989, πολλοί εργαζόμενοι της DuPont διαγνώστηκαν με καρκίνο και λευχαιμία.

Το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), γνωστό και ως C8, είναι άλλη τεχνητή χημική ουσία. Το έχει χρησιμοποιήσει στη διαδικασία παρασκευής τεφλόν και παρόμοιων χημικών (γνωστά ως φθοροτελομερή), αν και καίγεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και δεν υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες στα τελικά προϊόντα.

Υπάρχει ακόμα η εταιρία;

Το Du Pont De Nemours and Company, κοινώς αναφερόμενο ως DuPont, είναι ένας αμερικανικός όμιλος που ιδρύθηκε το 1802 ως μπαρουτοτριβείο από τον Éleuthère Irénée du Pont. Τον Αύγουστο του 2017, η εταιρεία συγχωνεύθηκε με την Dow Chemical, σχηματίζοντας μια νέα εταιρεία που ονομάζεται DowDuPont (DWDP). Η DuPont συνεχίζει να λειτουργεί ως θυγατρική.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.