Η γυμναστική μπορεί να κατευνάσει το άγχος

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η γυμναστική μπορεί να κατευνάσει το άγχοςΤα σωματικά οφέλη από την εκγύμναση είναι γνωστά. Ο αντίκτυπός της στην ανθρώπινη ψυχολογία είναι ευεργετικός, όπως δείχνουν και πρόσφατες μελέτες, που εκτιμούν πως η φυσική άσκηση ελαττώνει το άγχος τόσο σε ανθρώπους όσο και στα ζώα.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε πρώτη φάση σε ποντίκια. Τους χορηγήθηκε ενέσιμα μια ουσία που σηματοδοτεί τα νεογέννητα κύτταρα στον εγκέφαλο. Στα μισά από τα πειραματόζωα επέτρεψαν να τρέξουν σε μικρούς τροχούς, ενώ τα υπόλοιπα κάθισαν απλά στα κλουβιά τους. Στη συνέχεια οι επιστήμονες προσδιόρισαν τη βασική νευρικότητα κάθε ομάδας. Τα πρώτα πειραματόζωα ήταν πιο πρόθυμα να εξερευνήσουν νέους ανοιχτούς χώρους σε αντίθεση με τα άλλα που κάθονταν και ήταν πιο ράθυμα. Επίσης, ο εγκέφαλος όσων έτρεχαν, ήταν γεμάτος με πολλούς νέους ευερέθιστους νευρώνες. Υπάρχει συνολικά μεγαλύτερη ενεργητικότητα και λιγότερη νευρικότητα ή αμηχανία σε όσα «αθλήθηκαν».

Σύμφωνα με γιατρούς, για τους ανθρώπους το ζήτημα είναι να τεθεί σε κίνηση ο φυσικός μηχανισμός που θα τους ωθήσει στην άσκηση. Είναι εξακριβωμένο για παράδειγμα πως οι στάσεις γιόγκα, προκαλούν ηρεμία στον οργανισμό και στο μυαλό. Με ένα δεκάλεπτο άσκησης καταφέρνετε να κάνετε το μυαλό να γαληνεύσει, το μεταβολισμό να πέσει και να χαλαρώσετε τις αναπνοές σας. Αντίστοιχα τα 30 λεπτά άσκησης κάθε μέρα βοηθούν στη μείωση του άγχους και σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης, που συνεισφέρει στην ανεβασμένη διάθεση και ευεξία.

Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα αθλήματα ανάλογα την πίεση που νιώθετε. Για παράδειγμα επιλέξτε μποξ ή οτιδήποτε άλλο θα σας βγάλει εκτόνωση μετά από έναν καβγά. Είναι γνωστό πως η γυμναστική σε περιπτώσεις έντονου θυμού δρα ευεργετικά, βοηθώντας το μυαλό να ξεχαστεί και χαλαρώνει τους μυς. Προτείνεται επίσης το τρέξιμο ή το κολύμπι σε περιπτώσεις που νιώθετε έντονη πίεση.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr