«Η ευτυχία είναι επιλογή και απόφαση»: ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από την πολυπόθητη ευτυχία

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου

Μέσα στους ακατάληπτα γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας , με τις αμέτρητες υποχρεώσεις και τις, πολλές φορές, αχρείαστες ευθύνες σταματάμε και αναρωτιόμαστε αν είμαστε ευτυχισμένοι, φέρνοντας στο μυαλό μας την ιστορική έκφραση του Τζον Λένον που είχε πει  5 χρονών, «όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω ευτυχισμένος».

Και τελικά, τι είναι η ευτυχία, που τόσα έχουν γραφτεί γι’ αυτήν και άλλα τόσα σίγουρα θα συνεχίσουν να γράφονται ανά τους αιώνες;  Κάποιοι χρησιμοποιούν την έκφραση της ομώνυμης ταινίας , “το κυνήγι της ευτυχίας”. Δηλαδή πρέπει να τρέξω να την κυνηγήσω; Και αν τελικά δεν την πιάσω, υπάρχει άλλος τρόπος; Επίσης, υπάρχει η έκφραση ‘’το παιχνίδι της ευτυχίας’’! Και εδώ, όχι άδικα, σκεφτόμαστε οτι , αν είναι παιχνίδι, ποιος βάζει τους κανόνες και ποιος θα μας τους εξηγήσει; Και αν τελικά χάσουμε, μπορούμε να ξαναπαίξουμε;

Είναι πολλά και διάφορα αυτά που σκεφτόμαστε γύρω από την έννοια της λέξης “ευτυχία” και στην εποχή που διανύουμε, μάλλον φαντάζει μπερδεμένη, δύσκολη, ακόμα και χαμένη. Μιλώντας με την Εύη Ξυραφά, σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης, το πρώτο πράγμα που θέλησα να τη ρωτήσω είναι τι είναι, τέλος πάντων, η ευτυχία;

Αναζητούσα έναν αδέσμευτο από γλωσσολογικά στεγανά ορισμό και μου τον έδωσε. «Είναι ο συνδυασμός θετικών συναισθημάτων που γεμίζουν καθημερινά τη ζωή σου. Συναισθήματα όπως η ικανοποίηση, η ευχαρίστηση, η πληρότητα, η ευγνωμοσύνη». Ακολουθώντας τα λεγόμενά της φτάσαμε κάπου στο νόημα της ευτυχίας και στην κατάκτησή της από τους ανθρώπους. Το τώρα, το σήμερα, η ευχαρίστηση των καθημερινών στιγμών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευτυχίας του καθενός σε απόλυτη συνάφεια με τη νοηματοδοσία της ζωής. «Το να θέτεις στόχους σου δίνει νόημα, σε παρακινεί να προσδοκάς το μέλλον της ίδια της ζωής σου, και αυτό σε κάνει ευτυχισμένο».

Κάπου εδώ, σε σχέση με την ευτυχία, θυμήθηκα την κατά τα άλλα ξεχασμένη σήμερα λέξη που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, και δεν είναι άλλη από τη λέξη “ευδαιμονία”. Μου είπε πως είναι «διαφορετική λέξη, διαφορετικό νόημα και διαφορετικός σκοπός», αλλά θα συμπληρώσω ότι πρακτικά η μία, τελικά, εμπεριέχει την άλλη. «Πολλοί συγχέουν την ευτυχία (ευ + τύχη) με την καλή τύχη. Αν δεν είμαι τυχερός, θα είμαι τελικά δυστυχισμένος; Ωστόσο, θέλω να καταρρίψω μια τέτοιου είδους προκατάληψη» και αυτή η κατάρριψη μου πρόσφερε το συναίσθημα της ανακούφισης, γιατί η σκέψη του να αφήνεις τα πάντα στην τύχη τους είναι μάλλον άδικη για τον ίδιο μας τον εαυτό.

 «Η ευτυχία είναι επιλογή και απόφαση! Επιλέγω να είμαι ευτυχισμένος και ευγνωμονώ γι’ αυτά που έχω γύρω μου», μου αποκάλυψε. Η ευδαιμονία, λοιπόν, έρχεται να αγκαλιάσει το εφήμερο της ευτυχίας με το δύσκολο επίτευγμα του να μπορείς να βλέπεις λογικά τα πράγματα γύρω σου και να αποκτήσεις την ικανότητα να αναγνωρίσεις την  αξία τους, ώστε να μπορείς τελικά να ζεις καθημερινά με θετικά συναισθήματα και να απολαμβάνεις το “ταξίδι”.

Και όταν πάρουμε την απόφαση να είμαστε ευτυχισμένοι, τι πρέπει να κάνουμε; «Πρέπει ο καθένας να ορίσει τη δική του ευτυχία», μου απάντησε, «καθώς η ευτυχία για τον καθένα μας είναι διαφορετική. Αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση και ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι σημαντικό για εμάς. Η ευτυχία βιώνεται στο πιο αμφιλεγόμενο σημείο‧ στο μυαλό μας. Άρα, εξαρτάται απόλυτα από το πώς εκλαμβάνεις και επιλέγεις να βιώνεις τις καταστάσεις γύρω σου. Το συναίσθημα της θλίψης, ο θυμός, η χαρά εξαρτάται από το πώς ερμηνεύουμε τα γεγονότα της ζωής μας». 

Ο ειλικρινής εσωτερικός διάλογος με τον εαυτό μας, η ανακάλυψη και αποδοχή του τι είναι σημαντικό για τον καθένα δημιουργεί στόχους, για να έρθει λίγο αργότερα η πράξη και η υλοποίησή τους, που θα δημιουργήσει τα συναισθήματα της ολοκλήρωσης και της πληρότητας. Συναισθήματα που σου δίνουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση για να βρεις τη δύναμη να συνεχίσεις και να πας ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά. «Η ευτυχία θέλει αυτογνωσία! Ζεις όλη σου τη ζωή με τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να τον αγαπάς, να τον αποδέχεσαι και να τον φροντίζεις, κομμάτια που σου δίνουν και σου χαρίζουν την ευτυχία».

Στο όνομα της ευτυχίας δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε πάρει λάθος δρόμο και έχουμε κάνει τις λάθος επιλογές. Τεράστια σημασία έχει να καταλάβουμε τι μας οδήγησε σε τέτοιου είδους λάθη και να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή με μια στροφή προς τα μέσα μας. «Η πράξη φέρνει το αποτέλεσμα και όχι η θεωρία. Το να ξέρεις τι σε κάνει ευτυχισμένο, αλλά παρολαυτά να μην το πράττεις ισοδυναμεί με μηδέν εις το πηλίκο. Αν πάλι νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε την αρχή μόνοι μας, υπάρχει και η μέθοδος του coaching.  Ένας ειδικός σε βλέπει αντικειμενικά και αμερόληπτα οπότε μπορεί να σου δώσει το feedback, την ανατροφοδότηση που χρειάζεσαι, για να δεις καθαρά τον εαυτό σου και τα εμπόδια πορος τους στόχους σου».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κουβέντας μας δεν αναφέραμε τις λέξεις χρήματα, σπίτια, αυτοκίνητα ή οτιδήποτε υλικό και απτό.  Μήπως κάπως έτσι “χάνουμε τον δρόμο” και τελικά την ευτυχία; «Είναι γεγονός ότι η υλιστική εποχή που ζούμε μας παραπλανά.  Εάν συνδέεις την ευτυχία σου με υλικά αγαθά είναι σαν να παραδέχεσαι ότι κυνηγάς και προσπαθείς να πιάσεις κάτι έξω από εσένα. Ωστόσο, η ευτυχία καλό είναι να καταλάβουμε ότι είναι κάτι που υπάρχει μέσα μας!».

«Αν πραγματικά κάποιος θέλει να γίνει ευτυχισμένος τότε μπορεί! Σημασία για την ευτυχία έχει να θέλεις αυτά που έχεις στη ζωή και όχι να έχεις αυτά που θέλεις!».

H Εύη Ξυραφά, την οποία ευχαριστώ για την εποικοδομητική κουβέντα μας, είναι σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Μέσα από τη δράση Believe in You, προσφέρει συμβουλευτικής προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης σε άτομα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Φωτοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.