Η Ευρώπη απαγορεύει τα πλαστικά μιας χρήσης

Συντάκτης: Flowmagazine

Σε συμφωνία κατέληξαν οι Βρυξέλλες όσον αφορά σχέδιο της ΕΕ για την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια και τα πλαστικά πιάτα.

Η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, υπουργός Βιωσιμότητας και Τουρισμού της Αυστρίας, ανακοίνωσε με μήνυμά της στο Twitter ότι επετεύχθη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να μειωθούν τα πλαστικά σκουπίδια».

Η Αυστρία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η προσωρινή αυτή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση μιας σειράς από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εναλλακτικά προϊόντα που δεν είναι πλαστικά, παράλληλα με τη μείωση της χρήσης ειδών, όπως τα πλαστικά δοχεία για φαγητό.

Περισσότερο από το 80% των απορριμμάτων που μολύνουν τις θάλασσες είναι πλαστικά, ήταν το επιχείρημα που διατύπωσε κατά την παρουσίαση της πρότασής της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα σοκ αποδεικνύει ότι όλοι τρώμε… πλαστικό!

______________________

Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ωκεανούς, επειδή λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσής τους ίχνη τους εντοπίζονται συχνά στα θαλάσσια είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φάλαινες και τα θαλάσσια πουλιά, όπως και στα ψάρια και τα θαλασσινά που καταλήγουν στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου.

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε σε έναν κατάλογο δέκα απαγορευμένων προϊόντων ανάμεσα στα οποία είναι και οι μπατονέτες, τα πλαστικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα, τα πλαστικά μπαστούνια που στηρίζουν τα μπαλόνια και τα κοντέινερ φαγητού από πολυεστέρα.

Για τα άλλα πλαστικά αντικείμενα, όπως τα καπάκια και τα πλαστικά μπουκάλια, θα δοθεί έμφαση στον περιορισμό της χρήσης τους αρχικά. Όλες οι πλαστικές φιάλες θα πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον 50% ανακυκλώσιμο υλικό μέχρι το 2030.

Η περιβαλλοντική οργάνωση, Greenpeace χαιρέτισε τα μέτρα, έσπευσε ωστόσο να σημειώσει πως πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά σε ορισμένες περιοχές. Είπε ειδικότερα πως είναι υποχρέωση των χωρών της ΕΕ να υιοθετήσουν τις αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος και μέχρι το 2029 να έχει διασφαλιστεί πως το 90% των πλαστικών μπουκαλιών θα ανακυκλώνονται χωριστά.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…