Η επιτυχία δεν έχει όριο ηλικίας

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου

Τελικά, υπάρχει κάτι που να ορίζει τι πρέπει να πετύχει ο άνθρωπος στην ζωή του και μέχρι πότε;  Άραγε υπάρχει ηλικιακό όριο στην επιτυχία; Την πολυπόθητη απάντηση θα την ανακαλύψουμε μαζί στην συνέχεια του άρθρου.

Η ηλικία δεν είναι παρά ένας αριθμός

Υπήρχε και ίσως κάπου υπάρχει ακόμα η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος έχει ηλικιακά όρια στο να πετύχει κάτι στη ζωή του. Παρ’ όλο που έχουμε παραδείγματα σπουδαίων ανθρώπων που σε μεγάλη ηλικία έφτασαν το στόχο της ζωής τους και ίσως έδωσαν και στον κόσμο ακόμα ένα δώρο. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον Albert Einstein του οποίου το έργο και οι ανακαλύψεις έγιναν και αναγνωρίστηκαν σε μεγάλη ηλικία, την Martha Stewart που πέρασε από πολλές και διάφορες καταστάσεις και παρ’ όλα αυτά είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματίας στον κόσμο της μαγειρικής, και πόσους άλλους επώνυμους και ανώνυμους ακόμα! Η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός, πάντα ήταν… η κοινωνία μας ανήγαγε την ηλικία σε ένα είδος ορίου για την πορεία ενός ανθρώπου! Γνωρίζω ένα ζευγάρι που σε ηλικία άνω των 56 ετών, ξεκίνησαν σε νέα ήπειρο, νέα χώρα και νέα πόλη την κοινή τους ζωή και μάλιστα στην αρχή της πανδημίας, και έστησαν από το πουθενά 2 επιχειρήσεις εστίασης αρπάζοντας τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν. Το ρίσκο σε αυτές τις ηλικίες είναι πιο σοβαρό θα έλεγε κάποιος γιατί θεωρητικά δεν υπάρχει ο χρόνος να πεις «ε, εντάξει έκανα ένα λάθος την επόμενη φορά θα το πετύχω»! Όμως η εμπειρία που έχουν αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια ζωής τους όπλισε με επιμονή, πίστη στον εαυτό τους και σίγουρα βήματα κάθε φορά!

Τί θεωρείται πραγματικά επίτευγμα

Επίτευγμα  δεν είναι μόνο μία επιχείρηση, μία επιστημονική ανακάλυψη… επίτευγμα είναι η απόκτηση γνώσης και η συγγραφή, επίτευγμα είναι και μία νέα ευτυχισμένη σχέση σε μεγάλη ηλικία! Θυμηθείτε τον Στρατηγό Μακρυγιάννη που έμαθε γράμματα στα γεράματα και έγραψε τα απομνημονεύματα του και άλλα, και μας άφησε παρακαταθήκη ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνισμού!

Ζευγάρια που συναντιόνται σε προχωρημένη ηλικία και έχουν την πείρα της ζωής και αναγνωρίζουν στον άλλον τον σύντροφο της ζωής τους. Θα πει κάποιος, «και τι έγινε; σε μεγάλη ηλικία δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια». Λοιπόν, το γεγονός και μόνο ότι βρήκαν ο ένας στον άλλον τον σύντροφο που γεμίζει την καρδιά και την ψυχή τους με αγάπη, γαλήνη και ευτυχία την κάθε στιγμή είναι σπουδαίο επίτευγμα! Δεν είναι επίτευγμα ζωής μόνο η δημιουργία οικογένειας, είναι επίτευγμα ζωής να φτάσει κάποιος στην αρμονία, την αγάπη και την ισορροπία! Και είναι ίσως και το δυσκολότερο που θα πετύχει κάποιος!

Ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε

Δεν τελειώνει η ζωή στα 50 ή τα 60 μας χρόνια. Δεν τελειώνουν εκεί οι προσπάθειες μας για να κυνηγήσουμε στόχους και όνειρα. Είναι ίσως η σωστή χρονική περίοδος που έχοντας στην πλάτη μας εμπειρίες και γνώσεις που δεν είχαμε σε νεότερη ηλικία, μπορούμε να πετύχουμε ότι επιλέξουμε. Δεν είναι σίγουρη ή επιτυχία θα πει κάποιος…και πότε είναι; Δεν υπάρχει κάποιο συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει που να αναφέρει ότι όταν είμαστε νέοι έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας!

Η ζωή είναι κάτι που μας συμβαίνει, όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να την προσχεδιάσουμε! Καλούμαστε να αρπάξουμε την κάθε ευκαιρία που μας δίνεται και να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, κάθε στιγμή και σε κάθε ηλικία!

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.