Η επίτευξη του στόχου δικαιώνεται από την εντιμότητα της προσπάθειας

Συντάκτης: Ασημίνα Σταυρίδη

Κάθε στόχος που θέτουμε απαιτεί από εμάς ενέργεια, συνέπεια δράσης, θετική διάθεση και προσωπική εμπλοκή και κίνητρο. Ωστόσο, η θετική έκβαση στον αγώνα που δίνουμε δικαιώνεται μόνο όταν η προσπάθειά μας έχει βασιστεί στην εντιμότητα.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν τόσες δυσκολίες, γιατί οι άνθρωποι αναγκάζονται να υπομένουν το ένα βάσανο μετά το άλλο. Για να μην μεμψιμοιρούμε, βέβαια, πολλές φορές η ζωή φαίνεται δυσβάσταχτη, αλλά είναι στο χέρι του ανθρώπου να αξιοποιήσει ακόμη και τις δυσκολίες για την προσωπική του πρόοδο.

Η ζωή μας δίνει λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή. Και το κυριότερο, χωρίς ζάχαρη. Εμείς, όμως, μπορούμε να στύψουμε αυτά τα λεμόνια και να βάλουμε και ζάχαρη, ώστε να κάνουμε την ωραιότερη λεμονάδα. Το θέμα είναι ένα: Είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή με τους δαίμονες μας; Έχουμε τη δύναμη, τη θέληση, το θάρρος;

Ερωτήσεις προς τον εαυτό μας

Αρχικά, ας αναρωτηθούμε: Έχω ενέργεια; Αν δεν έχουμε ενέργεια να παλέψουμε, λογικά και με μαθηματική ακρίβεια θα χάσουμε. Η πάλη με τις δυσκολίες ένα πράγμα θέλει, και αυτό είναι η συνέπεια: Να αμυνόμαστε, τουλάχιστον, σταθερά αν δεν μπορούμε να επιτεθούμε αμέσως. Πώς, όμως, θα έχουμε την ενέργεια να αμυνθούμε; Με υγιεινή διατροφή και γυμναστική. Αλλά πίσω από αυτά, υπάρχει και η καλή διάθεση, που έρχεται όταν κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί και είναι δημιουργικό για εμάς.

Πρέπει, ακόμη, να αναρωτηθούμε: Έχω κίνητρο για να παλέψω; Τι με κινητοποιεί; Ποιος στόχος αξίζει τον κόπο; Δουλεύω αλλά γιατί το κάνω; Σπουδάζω αλλά για ποιον λόγο; Γυμνάζομαι, επιμορφώνομαι, ακονίζω τη σκέψη μου, προσέχω την εμφάνισή μου, και όλα αυτά για εμένα· για κανέναν άλλον. Κανείς δεν αξίζει να του δωρίσουμε πράγματα που πρέπει να χαρίσουμε σε εμάς.

Όμως, οι σημαντικότερες ερωτήσεις που πρέπει να θέσουμε είναι οι εξής: Με ποιου το μέρος είμαι; Είμαι με το καλό ή με το κακό; Δουλεύω πονηρά ή όντως κοπιάζω; Κοροϊδεύω τους συνανθρώπους μου, πατάω επί πτωμάτων ή έχω φιλότιμο και εργατικότητα και ξέρω πως όντως είναι μαχητής/μαχήτρια; Το σπαθί δίνει τιμή σε όποιον αγωνίστηκε. Δεν μπορεί κάποιος να έχει κινηθεί δόλια και να απαιτεί αναγνώριση της δουλειάς του.

Τελικά, στην πάλη μεταξύ καλού και κακού μπορεί να νικήσει το καλό, και θα νικήσει· αρκεί όσοι θέλουν να νικήσουν να είναι και έντιμοι.

Συντάκτης: Ασημίνα Σταυρίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.