Πόσο συχνά προβληματίζεσαι για το τι πιστεύουν ή σκέφτονται οι άλλοι για εσένα; Πόσο συχνά προσαρμόζεις τη συμπεριφορά σου, ώστε …
Η επιλογή οπτικής είναι η ελευθερία σου
Σε έναν κόσμο σύνθετο και περίπλοκο, το να εκφράσεις την άποψή σου φαντάζει πιο εύκολο από ποτέ χάρη στα νέα δίκτυα επικοινωνίας. Είναι όμως τόσο εύκολο και ασφαλές όσο φαίνεται;
Αδαείς και απαθείς
Υπάρχουν πάντοτε και οι αδαείς. Είναι κρίμα να μην ενδιαφέρονται να γίνουν γνώστες κάποιων θεμάτων και καταστάσεων αλλά σε αυτό δεν χωράει περαιτέρω σχολιασμός και σίγουρα όχι η απαξίωσή μας γιατί τους αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία. Ακόμα και αν δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα τους τη δώσουμε.
Υπάρχουν και οι απαθείς. Εκείνοι που τυγχάνει ή επιδιώχθηκε συνειδητά -ενώ γνωρίζουν- να απέχουν από κάθε ενεργή στάση και αντίδραση. Ξέρουν, ακούν, βλέπουν, αλλά δεν ασχολούνται. Για τους απαθείς, δεν τίθεται το «δε θα κάνω σχολιασμό», αλλά το «δε μπορώ να κάνω σχολιασμό». Θα ήταν άλλωστε υπεροπτικό, κάτι διαφορετικό.
Αν κάναμε τον ανθρωπισμό πυξίδα μας
Υπάρχει και αυτή η μερίδα του κόσμου, που φαίνεται να είναι του show-off. Εκεί βρίσκονται εκείνοι που νομίζουν ότι απευθύνονται σε αδαείς. Ή εκείνοι που αναρωτιούνται πώς γίνεται να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν ασχολούνται, με το εκάστοτε φλέγον επίκαιρο ζήτημα. Υπάρχει όμως και ο Ανθρωπισμός. Δηλαδή η στάση ζωής που αποσκοπεί στο ενδιαφέρον προς το γενικότερο καλό της ανθρωπότητας. Τόσο φιλοσοφικό όλο αυτό, όσο και ηθικό. Και αναρωτιέται κανείς γιατί μας ενοχλεί αυτό το ενδιαφέρον μερικές φορές; Ίσως επειδή διαισθανόμαστε πώς πίσω από αυτό υποκρύπτεται η ανάγκη και η επιδίωξη να κερδίσει το άτομο ολοένα και μεγαλύτερης αναγνώρισης. Εκεί μάλλον οφείλεται ότι κάτι τέτοιες κινήσεις μάς κάνουν να δυσφορούμε..
Τόσο φιλοσοφικό όλο αυτό, όσο και ηθικό.
Φιλοσοφία. Φίλος+ σοφία. Η αγάπη για τη σοφία. Θα μπορούσαμε όλοι μας να την αγγίξουμε. Δεν περιορίζεται και δεν μας περιορίζει. Είναι όμως ατομική υπόθεση. Όχι πως δεν πρέπει να μοιράζεται. Αλλά οι φιλόσοφοι υπήρξαν και θα υπάρχουν σε πληθώρα. Και τελικά φιλόσοφος στις μέρες μας, μπορεί να είναι ο καθένας. Γιατί ο καθένας έχει διαφορετικά, δικά του αναπάντητα, ερωτήματα. Είναι όμως τόσο εγωκεντρικό να θεωρεί κάποιος πως όσα πρεσβεύει είναι καινοτόμα όπως δείχνει επίσης ανασφάλεια το να μην εκφράζουμε τις απόψεις μας, διότι δήθεν δεν είναι και τόσο βαρύνουσας σημασίας.
Αφού όλοι μας, ίσως έχουμε αξιόλογες ιδέες και προτάσεις γιατί διστάζουμε τόσο να τις εκφράσουμε; Ηθική. Πάλι εμπλέκεται εδώ η φιλοσοφία. Τι είναι αποδεκτό και ορθό. Και τι ανάρμοστο και λανθασμένο. Εδώ όμως, έχουμε να κάνουμε και με υποκειμενικά ζητήματα καθώς και πολιτισμικά. Πολύ προσωπικό θέμα το «πιστεύω» του καθενός. Αν η ηθική ήταν μία και η ίδια για όλους, τότε δεν θα υπήρχε λόγος διαφωνίας για το τι και πώς γίνεται. Όλα θα είχαν μία κοινή ευθεία γραμμή, χωρίς παρεκκλίσεις. Παρωπίδες για όλους.
Όταν οι «ηθικές» συγκρούονται
Ηθική. Ήθος δηλαδή. Γιατί να παραθέσω την άποψή μου περί αυτού; Είναι τόσα πολλά τα θέματα που μπορούν ή πρέπει να την εμπεριέχουν. Και τόσο -πολλοί περισσότεροι- εμείς οι άνθρωποι που τα βλέπουμε αυτά τα θέματα και τα «αγγίζουμε» από τη δική μας σκοπιά. Γι’αυτό και συναντούμε διαφορές, η ηθική του ενός μπορεί να είναι εντελώς αδιάφορη για τον άλλον. Εκεί έχω πάλι διαφωνία, στον τρόπο που ο καθένας δημοσιοποιεί την «ηθική» του. Κι αν είναι άτομο από το χώρο του show, χώρο του θεάματος δηλαδή και της επίδειξης, θα έπρεπε να σκέφτεται διπλά πώς και τι εκφράζει δημόσια.
Δέκτες μα και πομποί μηνυμάτων
Γίνεται ο καθένας μας δέκτης, τόσο πολλών μηνυμάτων καθημερινά, που μάλλον δεν προλαβαίνει και δεν καταφέρνει πάντα να τα φιλτράρει αποτελεσματικά. Εφόσον είναι έτσι τότε κανένας άλλος δεν ευθύνεται για την ελλιπή ή διαστρεβλωμένη γνώση του. Υπάρχουν βέβαια και τα fake news που μπορεί να ξεγελάσουν και τον πιο υποψιασμένο. Είτε ευσυνείδητος είτε όχι, καταλήγει να στερείται την ικανότητα της καθαρής κρίσης, κι ως εδώ καλά αρκεί να μην θέλει να την επιβάλλει και στον απέναντί του.
Γίνε ο ίδιος ο φάρος της ζωής σου
Μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό πως τα πάντα αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται. Κάνε την προσπάθειά σου να φανεί όσο πιο ρεαλιστική γίνεται. Δώσε χώρο και χρόνο, σε αυτόν στον οποίο απευθύνεται το μήνυμά σου για να φιλτράρει εκείνος τη σπουδαιότητά του. Αντιμετώπισέ τον κάνοντας του αντιληπτό πως είσαι σίγουρος πως ξέρεις τι πρέπει να γίνει και όχι πως αποτελείς πυξίδα για τον προσανατολισμό του. Γίνε ένας φάρος που στέκει αναμμένος και είναι στο χέρι του καπετάνιου να πλοηγήσει καλά το καράβι του.
Κάνε αισθητή την παρουσία σου, όταν και όσο πρέπει, στοχεύοντας στο καλό και το σύμφωνο με τις αξίες σου. Και όσοι πιστοί προσέλθουν.