Η έμπνευση της ημέρας, με θέμα τη Γλώσσα του σώματος

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Η γλώσσα σώματος είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και υπάρχει στην καθημερινότητά μας, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Το γεγονός ότι πλέον φοράμε μάσκα στην καθημερινότητά μας και αποφεύγουμε τις χειραψίες, δεν αναιρεί, ούτε μειώνει τη σημασία της γλώσσας σώματος στην επικοινωνία μας.

Γλώσσα σώματος- Η πιο σημαντική γλώσσα μετά τη μητρική μας

Αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι στη διαπροσωπική επικοινωνία το 93% της πληροφορίας μεταφέρεται μη λεκτικά (55% με γλώσσα σώματος και 38% με τον τόνο της φωνής) και μόνο 7% μεταφέρεται με λέξεις, καταλαβαίνουμε εύκολα τη σημασία της.

Η μάσκα που φοράμε κρύβει μόνο το στόμα και τη μύτη, αλλά όχι το πρόσωπο και κυρίως όχι τα μάτια. Το βλέμμα είναι είναι από τα 10 βασικά στοιχεία της γλώσσας σώματος και μεταφέρει πολύτιμη πληροφορία για το πώς σκεφτόμαστε ή νιώθουμε για τους άλλους όταν τους κοιτάζουμε (αρκεί βέβαια να ξέρουμε να το διαβάζουμε σωστά).

Η γλώσσα σώματος είναι ο κώδικας ουσιαστικά για να διαβάζουμε σωστά τα σημάδια στο σώμα των άλλων και άρα να έχουμε ενσυναίσθηση- να μπορούμε να τους καταλαβαίνουμε και να νιώθουμε τα συναισθήματά τους.

Γλώσσα σώματος- Η δεξιότητα που κάνει τη διαφορά στην επικοινωνία

Για να το πετύχουμε βέβαια αυτό θα πρέπει να καλλιεργήσουμε μια βασική δεξιότητα που είναι η παρατήρηση. Να μάθουμε να παρατηρούμε προσεκτικά τους άλλους και όχι απλώς να τους κοιτάμε στιγμιαία ή επιφανειακά και να βιαζόμαστε να τους κρίνουμε. Χρειάζεται να παρατηρούμε όλες τις λεπτομέρειες, γιατί ακόμα και στη γλώσσα του σώματος “η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά”!

Χρειάζεται να έχουμε απόλυτα συγκεντρωμένη την προσοχή μας πάνω τους, χωρίς αποσπάσεις και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε όλες μας τις αισθήσεις για να ακούμε με ενσυναίσθηση. Αυτό σημαίνει να μπορούμε να “ακούμε” και αυτά που δεν λέγονται, κοινώς το κρυφό νόημα πίσω από τις λέξεις.

Η γλώσσα σώματος είναι μια συναρπαστική ικανότητα που αξίζει να καλλιεργούμε δια βίου. Όλη μας η ζωή και κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε, συνιστά μια πρόκληση για εξάσκηση της γνώσης μας στη γλώσσα σώματος.

Μας δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα στην επικοινωνία, αλλά και σε τόσες άλλες καθημερινές δραστηριότητες που θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, π.χ. Πωλήσεις, διαπραγματεύσεις, διδασκαλία, ηγεσία, συνεντεύξεις κ.λ.π.

Τελική η γλώσσα σώματος απαιτεί γνώση και εξάσκηση για να την καλλιεργήσουμε. Το να παρατηρούμε τους άλλους και να ερμηνεύουμε συνειδητά τα σημάδια που μας δίνουν μέσω της γλώσσας σώματος, μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα η παρατήρηση ανθρώπων (στα αγγλικά people watching) κατατάσσεται επίσημα στα χόμπυ, όπως και η παρατήρηση πουλιών.

Μπορούμε να την καλλιεργήσουμε ακόμα και σε καταστάσεις lockdown, βλέποντας βίντεο ή ταινίες ή παρακολουθώντας online σεμινάρια και παρατηρώντας τους άλλους μέσω της οθόνης του υπολογιστή. Είναι πραγματικά ανεξάντλητες οι ευκαιρίες που έχουμε για να καλλιεργήσουμε τη γλώσσα σώματος.

Αν θέλετε να αποκτήσετε πολύτιμη γνώση για το πώς να ερμηνεύετε τη γλώσσα σώματος και πώς να τη χρησιμοποιείτε για να αλλάζετε τα συναισθήματά σας, βρίσκεται στο νέο μου βιβλίο με τίτλο “Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…