Η έμπνευση της ημέρας – ειλικρίνεια, η έννοια που λατρεύουμε να μισούμε

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Σήμερα στην έμπνευση της ημέρας αγγίζουμε ένα θέμα που διχάζει όσο λίγα. Στην έννοια που όλοι λένε ότι τη θέλουν, αλλά πολύ λίγοι φαίνεται να την αντέχουν. Ακόμα λιγότεροι την υποστηρίζουν οι ίδιοι. Και ακόμα λιγότεροι, τη δέχονται εγκάρδια όταν τους τη δίνουν. Μαντέψατε ποια είναι; Ε, ναι λοιπόν, αναφερόμαστε στην ειλικρίνεια, η οποία, αν και δημοφιλής σαν έννοια, σπανίζει τόσο στη χώρα μας.

Η ειλικρίνεια πέρα από έννοια, είναι και αξία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιοπιστία. Όσοι έχουν σαν αξία την ειλικρίνεια, θέλουν να ζουν σε κάθε έκφανση της ζωής τους με αυτή. Είναι ειλικρινείς οι ίδιοι και θέλουν και απόλυτη ειλικρίνεια από τους γύρω τους. Διαφορετικά υποφέρουν άσχημα.

Η ειλικρίνεια σαν έννοια επηρεάζεται πολύ, όχι μόνο από τις αξίες του ίδιου του ατόμου, αλλά από την κουλτούρα που επικρατεί. Την κουλτούρα της οικογένειάς του, της εταιρείας που εργάζεται, της χώρας του κ.ο.κ. Δυστυχώς στην Ελλάδα, η ειλικρίνεια αποτελεί είδος προς εξαφάνιση και μάλιστα όσοι τη διατηρούν πιστά, θεωρούνται και αφελείς.

Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα βέβαια. Κάποτε ήταν ισχυρότατη αξία. Η λεγόμενη «μπέσα» που θεωρείτο και στοιχείο ανδρισμού, αναφερόταν στους άντρες που εννοούν αυτό που λένε και κρατάνε πάντα το λόγο τους. Παλιά δεν υπέγραφαν καν συμβόλαια, αλλά έκαναν προφορικές συμφωνίες. Τώρα υπογράφεις συμβόλαια και «κάνεις και το σταυρό σου» μην σε εξαπατήσει ο άλλος. Σε αυτή την αλλαγή κουλτούρας, που συντελέστηκε τα τελευταία 50 χρόνια, μάλλον, που το …«λέω πάντα αυτό που εννοώ και εννοώ αυτό που λέω» έγινε …«είπα, ξείπα», οφείλεται και η κατάντια της χώρας μας σήμερα.

Αφιερώνουμε λοιπόν την έμπνευση της ημέρας, σήμερα, στην ειλικρίνεια και ευχόμαστε ολόψυχα να ξαναγίνει και πάλι της μόδας στα χρόνια που έρχονται. Μπας και δούμε άσπρη μέρα ως χώρα. Γιατί με τα ψέματα και τις απάτες είδαμε που φτάσαμε.

1) «Εάν δεν λέτε την αλήθεια για τον εαυτό σας δεν μπορείτε να την πείτε για τους άλλους», Βιρτζίνια Γουλφ

2) «Η ειλικρίνεια είναι το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της σοφίας»-Τόμας Τζέφερσον

3) «Όποιος είναι απρόσεκτος με την αλήθεια σε ασήμαντα ζητήματα, δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς στα σημαντικά»- Άλμπερτ Άϊνστάιν

4) «Ένα ψέμα μπορεί να αμαυρώσει χίλιες αλήθειες»― Al David

5) «Σε ένα δωμάτιο όπου οι άνρωποι ομόφωνα κρατούν μια συνωμοσία σιωπής, μια λέξη αλήθειας ακούγεται σαν πυροβολισμός»-Czeslaw Milosz

6) «Η ειλικρίνεια είναι ένα πολύ ακριβό δώρο. Μην την περιμένεις από φτηνούς ανθρώπους»-Γουόρεν Μπάφετ

7) «Ένα ψέμα μπορεί να ταξιδέψει στον μισό πλανήτη, όσο η αλήθεια φοράει ακόμα τα παπούτσια της»- Μαρκ Τουέϊν

8) «Πες την αλήθεια, αλλιώς κάποιος θα την πει για σένα», Stephanie Klein

9) «Οι άνθρωποι συχνά ισχυρίζονται ότι διψάνε για την αλήθεια, αλλά δεν τους αρέσει η γεύση όταν τους τη σερβίρουν» ― George R.R. Martin,

10) «Η αλήθεια δεν είναι πάντα όμορφη, όπως και οι όμορφες λέξεις δεν είναι πάντα η αλήθεια»― Lao TzuTao Te Ching

11) «Οι σκληρές αλήθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν, μπορούν να γιορταστούν, αλλά τα ψέματα μπορούν να καταστρέψουν την ψυχή σου»― Patricia Briggs

12) «Κανένας δεν έχει τόσο καλή μνήμη για να γίνει επιτυχημένος ψεύτης»― Abraham Lincoln

Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Website: http://www.believeinyou.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…