Η έλλειψη οριοθέτησης: ένας υπέροχος δρόμος προς την υπερβολική εργασία και το στρες

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Στον σύγχρονο, γρήγορο κόσμο μας, η έλλειψη οριοθέτησης αποτελεί ένα πρόβλημα που πλήττει πολλούς ανθρώπους. Καθώς επιδιώκουμε να εκπληρώσουμε πολλές υποχρεώσεις και να ικανοποιήσουμε πολλές ανάγκες, συχνά ξεχνάμε να προστατεύσουμε  τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εργασία και στρες, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία μας.

Η έλλειψη οριοθέτησης: τι σημαίνει;

Η έλλειψη οριοθέτησης αναφέρεται στην αδυναμία να θέσουμε σαφή όρια και περιορισμούς στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τα όρια του εαυτού μας στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας, τις επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις, και τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους.

Πώς να θέτεις ξεκάθαρα όρια και να τα τηρείς, χωρίς να νιώθεις ενοχές και να μπαίνεις σε σύγκρουση

Υπερβολική εργασία: η συνέπεια

Όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να μην οριοθετείται, ένα από τα πρώτα αποτελέσματα που συνήθως παρατηρούμε είναι η υπερβολική εργασία. Επειδή δεν λέμε “όχι” σε επιπλέον εργασία, επιβαρύνουμε τον εαυτό μας με υπερβολικές υποχρεώσεις. Είτε πρόκειται για υπερωρίες στη δουλειά, είτε για αναλαμβάνουμε περισσότερες εργασίες απ’ ό,τι μπορούμε να διαχειριστούμε, η υπερβολική εργασία είναι αναπόφευκτη.

Στρες: ο άθλος της υπερβολικής εργασίας

Το στρες αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά αποτελέσματα της υπερβολικής εργασίας που προκύπτει από την έλλειψη οριοθέτησης. Καθώς προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε ανεξέλεγκτες απαιτήσεις, το στρες αρχίζει να μας επηρεάζει σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους:

Φυσική υγεία: Η υπερβολική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία, έλλειψη άσκησης και ανεπαρκή διατροφή, πράγματα που επηρεάζουν αρνητικά τη φυσική υγεία.

Ψυχολογική υγεία: Το στρες μπορεί να προκαλέσει αυξημένο άγχος, καταθλιπτικά συμπτώματα και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

Σχέσεις: Οι σχέσεις μας μπορεί να επηρεαστούν όταν δεν έχουμε χρόνο για τους αγαπημένους μας. Η έλλειψη οριοθέτησης μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και απομόνωση από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα;

Για να αντιμετωπίσουμε την υπερβολική εργασία και το στρες που προκαλείται από την έλλειψη οριοθέτησης, πρέπει να έχουμε επίγνωση των αναγκών μας και να μάθουμε να λέμε “όχι” όταν είναι απαραίτητο. Μπορούμε να δεσμεύουμε χρόνο για ανάπαυση, σωστή διαχείριση των καθηκόντων και στρατηγική επικοινωνία με τους άλλους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Συμπέρασμα

Η έλλειψη οριοθέτησης μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εργασία και στρες, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία μας. Είναι σημαντικό να μάθουμε να θέτουμε όρια και να ενεργούμε με συνείδηση για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη και υγιή ζωή. Με την κατάλληλη οριοθέτηση, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το στρες και να ζήσουμε πιο ευτυχισμένες και υγιείς ζωές.


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Online πρόγραμμα δεξιοτήτων ζωής: Life Skills Academy

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…