Η ελιά σύμμαχος της υγείας μας
Ελιά. Εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί σύμβολο της ελληνικής φύσης, αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της διατροφής μας. Στην αρχαιότητα είχε συνδεθεί με τη δόξα της νίκης καθώς προσφερόταν ως έπαθλο στους νικητές των αγώνων. Ο «κότινος» ήταν η πιο τιμητική διάκριση που μπορούσε να αποσπάσει ένας αθλητής. Στο πέρασμα των αιώνων τα φύλλα, το κλαδί και ο καρπός του ελαιόδενδρου συνδέθηκαν με υψηλές πνευματικές και ηθικές αξίες όπως η σοφία, η ανδρεία, η υπεροχή, η ελευθερία και η ειρήνη.
Πέρα όμως από την πνευματική της υπόσταση, η ελιά κατέχει ηγετική θέση στη μεσογειακή διατροφή που εκατοντάδες χρόνια τώρα αναθρέφει γενιές Ελλήνων και άλλων μεσογειακών λαών. Ο χυμός του καρπού της, το ελαιόλαδο, αποτελεί το θεμέλιο μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής ενώ κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε ελληνικό τραπέζι. Πέρα όμως από το λάδι, ο ίδιος ο καρπός της ελιάς καταναλώνεται από πολύ κόσμο και αποτελεί μία οικεία και γεμάτη γεύση, άριστο συνοδευτικό για τις σαλάτες και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας μας. Εκτός όμως από γαστρονομική ικανοποίηση, η ελιά μας χαρίζει ένα σωρό οφέλη για καλή υγεία και ακμαίο οργανισμό. Σαρκώδης και πράσινη στην αρχή, σκουραίνει και το χρώμα της μεταβάλλεται σε μωβ- μαύρο όταν ωριμάζει, η ελιά αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό για την υγεία μας.
Η διατροφική αξία της ελιάς
Ο καρπός της ελιάς αποτελείται κυρίως από λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι άκρως ευεργετικό για βρέφη που θηλάζουν, καθώς βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού τους συστήματος. Επιπλέον, οι βιταμίνες Α, Ε, Κ και D που περιέχονται στην ελιά παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ωρίμανση του σκελετού σε παιδιά και ενήλικες ενώ η μεγάλη της περιεκτικότητα σε χλώριο βοηθάει τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποτελεσματική απέκκριση αποβλήτων από το σώμα μας. Χαρακτηριστικό στοιχείο της ελιάς είναι οι πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλει το πλούσιο άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση της. Οι ενώσεις αυτές είναι ευεργετικές για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς αλλά και για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας, αφού δρουν ως αντιφλεγμωνώδη. Τέλος, η ελιά είναι μία τροφή πλούσια σε ανόργανα στοιχεία όπως νάτριο, κάλλιο, μαγνήσιο, ιώδιο και φώσφορο.
Ελιά και υγεία
Αν μέχρι τώρα οι ελιές δεν βρίσκονταν στις διατροφικές σας προτιμήσεις, σας παροτρύνουμε να αλλάξετε συνήθειες και να απολαύσετε τα πολύτιμα αγαθά του καρπού αυτού. Οι ελιές είναι μία τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσφέροντάς μας άμεση προστασία από παθογόνες καταστάσεις και φλεγμονές. Κατά συνέπεια , μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα εκφυλιστικών παθήσεων όπως το αλτσχάιμερ ή η εμφάνιση κακοήθων όγκων. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες κρατούν τα κύτταρα του δέρματος υγιή, χαρίζοντάς μας σφριγηλή και νεανική επιδερμίδα.
Ακόμη, ο καρπός της ελιάς έχει την ιδιότητα να ελέγχει την αρτηριακή πίεση και να καταπολεμά τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης και εμφράγματος. Το χαρακτηριστικό της αυτό οφείλεται στο ολεϊκό οξύ, μία ουσία που έχει ευεργετικές συνέπειες για την υγεία της καρδιάς μας. Άλλο ένα πολύ θετικό στοιχείο της ελιάς είναι ότι παρέχει αποτελεσματική προστασία εναντίον της αναιμίας αλλά και άλλων παθήσεων όπως η θρόμβωση και η τερηδόνα.
Αν ακόμα δεν έχετε πεισθεί για το πόσο σπουδαία τροφή είναι ο καρπός του ελαιόδενδρου, σκεφτείτε πως η κατανάλωση 10 ελιών πριν από το γεύμα μειώνει την όρεξη έως και 20%. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που διεγείρουν τη δράση της χολοκυστοκινίνης, μίας αγγελιοφόρου ορμόνης που δίνει στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού. Επιπλέον, βοηθάει το σώμα να παράγει περισσότερη αντιπονεκτίνη, μία ουσία που καίει το λίπος! Έτσι, οι ελιές μας προσφέρουν υγιή, δυνατό και ζωντανό οργανισμό ενώ παράλληλα μας βοηθούν να διατηρήσουμε το επιθυμητό μας βάρος.
Είναι γεγονός πως η ελιά είναι ένας πολύτιμος καρπός γεμάτος άρωμα, γεύση, υγεία, ζωή. Η ένταξή του στην καθημερινή μας διατροφή μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον οργανισμό μας, αρκεί να θυμόμαστε να τηρούμε το μέτρο και να αποφεύγουμε τις υπερβολές, όπως και με κάθε άλλο τρόφιμο άλλωστε.