Η εκπληκτική θέα μέσα από τα παράθυρα των διαμερισμάτων του Les Tours Aillaud

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Influence:

Στο προηγούμενο project του Souvenir d’un Futur, ο Laurent Kronental παρουσίασε τη ζωή των ηλικιωμένων κατοίκων στις εργατικές κατοικίες του Παρισιού. Αυτή τη φορά η προσοχή του μεταφέρεται από τους κατοίκους στο εσωτερικό και την εκπληκτική θέα που έχουν τα διαμερίσματα στο Les Tours Aillaud.

Credits: Laurent Kronental

Το project με τίτλο Les Yeux des Tours εστιάζει στους 18 ουρανοξύστες που βρίσκονται στην περιοχή Nanterre του Παρισιού, οι οποίοι χτίστηκαν από τον αρχιτέκτονα Emile Aillaud μεταξύ του 1973 και του 1981 για να δώσουν λύση στην έλλειψη κατοικιών της μεταπολεμικής περιόδου. Με περισσότερα από 1.600 διαμερίσματα, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα στη σειρά φωτογραφιών του καλλιτέχνη, ο οποίος προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ο ίδιος είχε κοιτάζοντας τους ουρανοξύστες. Γιατί να έχουν τέτοια κατασκευή; Τι μπορεί να δει κανείς από ‘κει πάνω; Πώς ζουν οι ένοικοι μέσα σε αυτά τα διαμερίσματα; Για να πάρει αυτές τις απαντήσεις έπρεπε να εισχωρήσει και να καταγράψει το ανθρώπινο στοιχείο στην καρδιά του Grand Ensembles, ξεκινώντας από την ιδιωτικότητα του νοικοκυριού για να καταλήξει στο γενικότερο περιβάλλον.

Credits: Laurent Kronental

Ο Kronental, εντυπωσιασμένος από αυτό το τεράστιο αρχιτεκτονικό εγχείρημα και την υποβόσκουσα ουτοπική ιδεολογία, αποφάσισε να προσκαλέσει τους θεατές να κρυφοκοιτάξουν μέσα από τα παράθυρα των διαμερισμάτων που οδηγούν σε ιλιγγιώδη ύψη, στον ορίζοντα και τον απέραντο ουρανό. Το μάτι υποκύπτει στην αισθησιακή θέα της πόλης που πάλλεται στο φλεγόμενο ηλιοβασίλεμα, οι ουρανοξύστες προεξέχουν στο σκοτεινό φόντο του αστικού ορίζοντα και ξεπροβάλλουν μέσα από τον πρωινό δροσερό αέρα. Η θέα που σου κόβει την ανάσα είναι μόνο μία απλή σκέψη για  τους ανθρώπους που ζουν εκεί και γεμίζουν τις μέρες τους με το μαγείρεμα και τον ύπνο. Δορυφορικά πιάτα, προσόψεις, συμπλέγματα δέντρων, φώτα και δρόμοι, όλα μοιράζονται το ίδιο σκηνικό με τα ψυγεία, τα κρεβάτια, τις τηλεοράσεις και τα διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα.

Credits: Laurent Kronental

Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί κόσμοι αντηχούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε μία ποικιλία από μικροδιαφορές. Εναρμονίζονται όταν τα σχήματα και τα χρώματα των σπιτιών ταιριάζουν με αυτά των φώτων της πόλης, παίζουν με το χρόνο όταν τα έπιπλα και η εσωτερική διακόσμηση ξυπνούν μία ξεχασμένη ανάμνηση.

Credits: Laurent Kronental

Η υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος υπάρχει ακόμα αλλά έχει χρωματιστεί με το αίσθημα της μελαγχολίας αφού μαζί με τους ουρανοξύστες που δημιουργήθηκαν για να γίνουν ένα με τον ουρανό, οι άνθρωποι συνεχίζουν ακόμη να ψάχνουν τις ρίζες τους. Η απουσία του ανθρώπινου στοιχείου είναι εμφανής, αν και καταφέρνει να επιβάλλεται μόνο μέσα από τη σκέψη ότι καθημερινά κάποιος ανοίγει τις κουρτίνες και ο ήλιος καθρεφτίζεται στους ουρανοξύστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…