Η έκκληση του Θιβέτ: Επιδιορθώστε τη Στέγη του Κόσμου πριν να είναι αργά

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Η Στέγη του Κόσμου. Το όνομα αυτό, με το οποίο είναι γνωστό το Θιβέτ, φέρνει στο μυαλό κορυφές με παγετώνες και μόνιμο στρώμα πάγου. Η κλιματική αλλαγή όμως διαμορφώνει σταδιακά μια διαφορετική εικόνα. Οι παγετώνες του Θιβέτ λιώνουν, το στρώμα πάγου μειώνεται και παρατηρείται αποψίλωση των δασών.

Οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν το Δεκέμβρη στο Παρίσι στα πλαίσια Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, και το Θιβέτ θα πρέπει να είναι στην ατζέντα καθώς αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας περιοχή για το εύθραυστο παγκόσμιο οικοσύστημα. Με ένα μέσο ύψος 4.000 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και επιφάνεια 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Θιβέτ είναι το ψηλότερο και μεγαλύτερο οροπέδιο στον κόσμο.

Πέρα από την ονομασία «Στέγη του Κόσμου», έχει και άλλα ονόματα εξίσου ταιριαστά:

Ο Τρίτος Πόλος: το θιβετιανό οροπέδιο έχει 46.000 παγετώνες, κάνοντας το την περιοχή με την τρίτη μεγαλύτερη συγκέντρωση πάγου μετά τον βόρειο και νότιο πόλο.

Το Υδραγωγείο της Ασίας: το θιβετιανό οροπέδιο είναι η σημαντικότερη πηγή νερού για τα 6 μεγαλύτερα ποτάμια της Ασίας. Αυτά τα νερά είναι κρίσιμης σημασίας για περισσότερο από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους στα 10 πιο πυκνοκατοικημένα έθνη του κόσμου.

Ο Βροχοποιός: το θιβετιανό οροπέδιο επηρεάζει το χρόνο και την ένταση των μουσώνων στην περιοχή.

Το μεγάλο κύμα καύσωνα που επηρέασε την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι είναι ένα παράδειγμα του κρίσιμου ρόλου που παίζει το Θιβέτ στα παγκόσμια καιρικά συστήματα. Αυτά τα κύματα καύσωνα έχουν συνδεθεί με τη μείωση του χιονιού στο θιβετιανό οροπέδιο. Η θερμοκρασία του οροπεδίου έχει αυξηθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου – τρεις φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι παγετώνες στο οροπέδιο λιώνουν με ρυθμό 7% ετησίως και, εάν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί, τα δύο τρίτα των παγετώνων του οροπεδίου θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2050. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το μόνιμο στρώμα πάγου έχει αποθηκευμένους 12.300 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακα, η έκλυση του οποίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το κλίμα.

Η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι θα πρέπει να οδηγήσει σε αποφάσεις για άμεσες δράσεις και μια δυνατή συμφωνία για το παγκόσμιο κλίμα. Χρειάζονται σημαντικές και διαφανείς δεσμεύσεις από όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας που μπορεί να προστατεύσει άμεσα το θιβετιανό οροπέδιο.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.