H εκδήλωση Athens Biennale και η σχέση της με την διαρκή αναζήτηση

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Αναμφισβήτητα, η τέχνη είναι ένας δρόμος προς την αλήθεια. Αν θέλετε να μάθετε κι εσείς τη δική σας αλήθεια μέσα από τα μάτια καταξιωμένων καλλιτεχνών, η Μπιενάλε της Αθήνας θα σας μεταφέρει σε έναν κόσμο γεμάτο νοήματα και υπερρεαλισμό.

Σχετικά με τον θεσμό

Πρόκειται για μια διεθνή καλλιτεχνική έκθεση η οποία διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Αθήνα. Έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πιο σημαντικές και καινοτόμες πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη από το European Cultural Foundation. Αποτελεί μια πλατφόρμα ανάδειξης του μοντέρνου πολιτισμού με πειραματικές προσεγγίσεις, που συνδέουν την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή με τη διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης.

Φέτος ο τίτλος της 7ης κατά σειρά έκθεσης, αποκαλείται Eclipse (Έκλειψη). Πραγματοποιείται από 24 Σεπτεμβρίου έως 28 Νοεμβρίου 2021. Συμπεριλαμβάνει καλλιτέχνες με έδρα τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη.

Πώς ο θεσμός συνδέεται με την πνευματική αναζήτηση

Η έκθεση αναδεικνύει τη διαρκή ρευστότητα που βιώνουμε σε πολλούς τομείς. Ασχολείται με τις κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές αλλαγές που συμβαίνουν παγκοσμίως αλλά και στην ίδια την Αθήνα. Η έκλειψη ως φαινόμενο, σηματοδοτεί την αδυναμία επίλυσης του παρελθόντος σε ένα μη οριοθετημένο παρόν που θα φέρει ένα άγνωστο, ανέλπιστο μέλλον. Το κεντρικό ερώτημα είναι αν ο δυτικός κόσμος έχει μπει σε μια πορεία παρακμής ή βρίσκεται σε ένα στάδιο μετασχηματισμού.

Τα μηνύματα που μας περνάει

Ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και πολιτισμικής πολυπλοκότητας ,αποτελούν βασικά θέματα για τους καλλιτέχνες. Προωθείται ένας διαπολιτισμικός διάλογος που συμπληρώνεται από βιωματικές αφηγήσεις που επιφέρουν μοναδικές συλλογικές εμπειρίες. Η φαντασία των θεατών μεγεθύνεται και οι πιθανές εκδοχές στο παρόν και στο μέλλον έρχονται σε παράλληλη θέαση, χωρίς η μία να παρεμβαίνει στην άλλη. Ενισχύεται ο στοχασμός και η εναλλακτική οπτική ως κύρια εργαλεία κατανόησης του σύγχρονου κόσμου.

Οι μορφές τέχνης που παρουσιάζονται

Βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικές αναπαραστάσεις, αφηρημένες ζωγραφιές, συνθέσεις από προϊόντα και τεχνολογικά αντικείμενα και εκθέματα εμπνευσμένα από τις τρέχουσες πολιτιστικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, δημιουργούν μια πολλαπλότητα από μορφές τέχνης που παρατίθενται η μία δίπλα στην άλλη, σχηματίζοντας ένα πολυποίκιλο οργανικό σύνολο.

Το κοινό

Η πλειοψηφία του κοινού είναι φιλότεχνοι, με εμπειρία από καλλιτεχνικές δράσεις. Η χώρα μας πάσχει στον τομέα της κατανόησης και παρακολούθησης της σύγχρονης τέχνης. Παρόλ’ αυτά, είναι ενθαρρυντικό ότι προσέρχονται σε σημαντικό ποσοστό νέες ηλικίες, φέρνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για το εγγύς μέλλον, σε μια Ελλάδα που μέρα με τη μέρα αλλάζει και αγκαλιάζει χωρίς καθυστέρηση τα παγκόσμια προβλήματα και ιδεώδη.

Ο πρωταρχικός στόχος του θεσμού

Η έκθεση είναι παγκόσμιου βεληνεκούς και λαμβάνει χώρα σε τρία κτίρια (πρώην εμπορικό κέντρο Fokas – Σταδίου 41, Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα – Σταδίου 48 και Μέγαρο Σλήμαν-Μελά – Πανεπιστημίου 46). Η επαφή των οργανωτών και των καλλιτεχνών με τα σύγχρονα αφηγήματα και τη διεθνή προβληματική υπό το πρίσμα της διαφορετικότητας και της αφαιρετικότητας, είναι μια υπόσχεση για ακόμη πιο ουσιαστικά έργα τέχνης στο μέλλον.

Η Αθήνα γίνεται μια έδρα παραγωγής και μετάδοσης τέχνης υψηλού επιπέδου και οι θεατές αφήνουν για λίγο την εύκολη πραγματικότητα της τηλεόρασης και του διαδικτύου και διεισδύουν στις δύσκολες ιδέες και αναπαραστάσεις της μοντέρνας τέχνης.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…