Η ευτυχία ως προσωπική υπόθεση

Συντάκτης: Φωτεινή Μιρέλα Χυσόλλη

Καθόλη τη διάρκεια της ζωής, ως πνευματικά ανήσυχα όντα,  καλούμαστε να απαντήσουμε και να ερευνήσουμε  ερωτήματα και  έννοιες που απασχολούν την ανθρώπινη φύση  και τον πολιτισμό  αιώνες  τώρα, όπως η έννοια της ευτυχίας, το τί είναι ευτυχία και πώς κάποιος την αποκτά.  

Η έννοια της ευτυχίας αποκτά διαφορετική σημασία για τον καθένα μας  ξεχωριστά, καθώς η δική  μου άποψη είναι πως αποτελεί εντελώς προσωπική υπόθεση. Δεν υπάρχει καθολική ευτυχία. Ο καθένας ορίζει την ευτυχία όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται. 

Ωστόσο έχουν ακουστεί πολλές απόψεις για το θέμα, όπως η ευτυχία είναι οι επθυμίες μας, η ευτυχία είναι στιγμές, ή πως η ευτυχία πηγάζει και κρύβεται μέσα μας. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, εύστοχος ορισμός ή μη. 

Πιστεύω ακράδαντα όμως,  πως ο βαθύστερος  σκοπός  και το νόημα της ανθρώπινης  ύπαρξης είναι η αποφυγή και η απώλεια του πόνου. Αυτός είναι ο στόχος κάθε ζωντανής μορφής και ύπαρξης. 

Η ευτυχία δεν υπόσχεται τον ερχομό της μετά από μια επαγγελματική επιτυχία  ή την επίτευξη ενός στόχου.Ούτε η δημιουργία της οικογένειας και των απογόνων αποτελεί  εγγύηση της ευτυχίας. 

Αντιλαμβάνομαι πως όλα τα προηγούμενα μπορούν  να συμβάλουν στην πραγματοποίηση επιθυμιών και την υλοποίηση σχεδίων όμως  ποιά είναι η πραγματική σχέση της ευτυχίας με ολά αυτά; H αλήθεια είναι πως τίποτα από αυτά δεν  υπογράφουν την εξασφάλιση της ανθρώπινης ευτυχίας διότι αυτή αποτελεί πολύ πιο βαθύ ορισμό και νόημα. 

Όλοι έχουμε  ακούσει τη φράση ότι η  ευτυχία προέρχεται απο τα μικρά καθημερινά πράγματα της  ζωής. Δεν μπορώ να πώ απόλυτα πως ταυτίζομαι με την ιδέα αυτή. Η έννοια της  ευτυχίας για τον άνθρωπο έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος, για αυτό και αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι εύκολα προσβάσιμο να διατυπωθεί με ακρίβεια.  Έχει να κάνει με την ίδια την ανθρώπινη φύση και την ανθρώπινη ύπαρξη, με τον ίδιο τον άνθρωπο ως ον μεμονωμένα.

Η ευτυχία δεν είναι τίποτα απ’όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως. Η ευτυχία είναι κάτι ασύλληπτο, που με έναν μαγικό τρόπο έχουμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε στη ζωή και να πάρει την διαφορετική  έννοια που ο καθένας ξεχωριστά θα της αποδώσει, και  αυτό είναι το πιο σημαντικό.Θα είναι αυτό που θα ονομάσουμε εμείς.  

Είναι  η απώλεια του πόνου και της δυστυχίας, είναι η αποκόλληση της ιστορικής αναδρομής σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο και η αναίρεση της μελλοντικής προβολής. Όταν λοιπόν σταματήσουμε να κουβαλάμε το παρελθόν μας και να προβάλλουμε διαρκώς το μέλλον, τότε μονάχα θα είμαστε ελεύθεροι να δεχτούμε πραγματικά το  τώρα, που αποτελεί τη μοναδική αλήθεια που έχουμε. Και αυτό είναι αρκετό. Η αλήθεια αυτή είναι αρκετή για να νιώσουμε την ευτυχία. 

Είναι κάθε μέρα μια επιλογή, η επιλογή που έχεις τη δυνατότητα να κάνεις. Κυνηγώντας διαρκώς λοιπόν την ευτυχία χωλαίνουμε στην πράξη.

Κατανοούμε ολοένα  και βαθύτερα πως δεν προέρχεται από πράγματα που πιστεύαμε έως τώρα  και όπως η κοινωνία μας έχει  δείξει  με τις δομές και τη νοοτροπία της. Το πιο δύσκολο κομμάτι  στο μονοπάτι αυτό της αναζήτησης είναι η ατομική διερεύνηση   της  προσωπικής  ολοκλήρωσης με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση από  αυτή που ήδη υπάρχει μέχρι και σήμερα και  η οποία  είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γέννησης των κοινωνικών προβολών. 

Ο μηχανισμός λοιπόν αυτός που έμφυτα υπάρχει εντός κάθε ζωντανού οργανισμού είναι μια επιλογή. Εiναι η δική σου επιλογή. 

Συντάκτης: Φωτεινή Μιρέλα Χυσόλλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.