Η έβδομη τέχνη ξαναζωντανεύει εμβληματικές προσωπικότητες

Συντάκτης: Ειρήνη Ζαχαριάδη

Δεν είναι λίγες οι φορές που σπουδαίες προσωπικότητες, οι οποίες επηρέασαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την πορεία της ιστορίας, «ξαναζωντανεύουν» στη μεγάλη οθόνη. Το κινηματογραφικό κοινό καθηλώνεται και… η πολιτική οξυδέρκεια συναρπάζει, οι καλλιτεχνικές ψυχές συγκινούν, το επιστημονικό δαιμόνιο “προκαλεί” και οι αρνητικές όψεις του ίδιου νομίσματος, της ανθρώπινης φύσης, μαγνητίζουν και σοκάρουν συνάμα.

Ταινίες για πολιτικά πρόσωπα

Στην ταινία Lincoln, ο Daniel Day-Lewis ενσαρκώνει τον αμερικανό πρόεδρο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Spielberg. Την προηγούμενη χρονιά είχε κινηματογραφηθεί, ο πολιτικός, και όχι μόνο, βίος της The Iron Lady(Θάτσερ) με  την εκπληκτική Meryl Streep σε ένα κατά τα λοιπά μέτριο σκηνογραφικό-σεναριακό πλαίσιο.

Το Mandela: Long Walk To Freedom(2013) για τον πρώτο έγχρωμο πρόεδρο της Ν. Αφρικής, απλά και συνοπτικά αξίζει όλοι να το δουν (βαθμολογία στο IMDB:7,1).

Η “Η Βασίλισσα”, Ελισάβετ ΙΙ, του 2006, κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού προβάλλοντας  άλλες όψεις της ψυχοσύνθεσης μιας κατά τα φαινόμενα άτρωτης υπόστασης, κάτι που συνέβη και με τον Alexander(2004), τον Μέγα Αλέξανδρο, τον οποίο τότε υποδύθηκε ο Colin Farrell.

Ταινίες για καλλιτέχνες

Αρχικά, τρεις μουσικοί θρύλοι… τρεις κινηματογραφικές αφηγήσεις· το Amadeus(1984), με πρώτη ύλη φυσικά το βίο του υπερταλαντούχου Μότσαρτ, το La vie en rose(2007) με τη Cotillard στο ρόλο της γαλλίδας τραγουδίστριας Edith Piaf, και το πιο πρόσφατο Bohemian Rhapsody(2018) για τους Queen και τον αξέχαστο front man τους, Freddie Mercury.

Και ναι… δύο ελληνικές ταινίες, επίσης, ξεχωρίζουν στην κατηγορία! Τα ταξίδια, τα πάθη και το ταλέντο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου καταγράφονται στο El Greco αφενός, και οι φιλοσοφικές αναζητήσεις και η πνευματικότητα του σπουδαίου “Καζαντζάκη” στην ομώνυμη ταινία αφετέρου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες και στις δύο περιπτώσεις του Γιάννη Σμαραγδή.

Ταινίες για επιστήμονες

Το 2001, ο Russell Crowe, στην ταινία “Ένας υπέροχος άνθρωπος”, υποδύεται τον John Nash, τη μαθηματική ιδιοφυία, και κερδίζει μία υποψηφιότητα στα όσκαρ για τον Ά ανδρικό. Το χρυσό αγαλματίδιο θα λάβει λίγα χρόνια αργότερα(2014) o Eddie Redmayne, υποδυόμενος το διάσημο φυσικό Stephen Hawking στη “Θεωρία των Πάντων”. Επιπλέον, το 2018, ο Ryan Gosling ενσαρκώνει επιτυχώς τον First Man, τον Neil Armstrong, τον αστροναύτη που πρώτος «με το μικρό του βήμα, οδήγησε σε ένα τεράστιο άλμα την ανθρωπότητα».

Αυτά και άλλα πολλά (“Gandhi”, “Coco Chanel”, “Loving Pablo” κλπ.)… από έναν κινηματογράφο ρεαλιστικό, με ιστορίες ιερές και ανίερες και ήρωες “μεγαθήρια”!

Συντάκτης: Ειρήνη Ζαχαριάδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.